Wskaźnik temperatury ???

Topic created · 14 Posts · 3929 Views
  • Witam serdecznie,

    Zauważyłem w swojej Fabce (1.4l, 44kW, 2002r) niepokojące objawy i proszę o pomoc. Sprawa wygląda tak:
    Samochód częściowo lub całkowicie rozgrzany. Wskaźnik temperatury stoi pionowo i nagle ni z tego ni z owego kładzie się na zero. Bywa, że po pewnym czasie sam wstaje ale bywa też że nie. Wydaje się, że temperatura płynu jest OK bo jak wskaźnik się obudzi to pokazuje (chyba) to co trzeba.

    Ale to nie koniec. Jak wskaźnik padnie na zero a ja wyłączę wtedy brykę, to dopóki wskaźnik się nie obudzi nie mogę odpalić Fabki.

    Czy macie jakieś pomysły, czy na wszelki wypadek lepiej jechać do ASO na komputer?

    Pozdrawiam i liczę na wskazówki.

    Z góry dzięki.

  • Sprawdż czy wtyczka od czujnika temperatury jest dobrze włożona i stan złącz.

  • [quote="Krzysiek"]Sprawdż czy wtyczka od czujnika temperatury jest dobrze włożona i stan złącz.[/quote]

    Jeśli to OKI, to prawdopodobnie padł czujnik.

  • [quote="MirekS"][quote="Krzysiek"]Sprawdż czy wtyczka od czujnika temperatury jest dobrze włożona i stan złącz.[/quote]

    Jeśli to OKI, to prawdopodobnie padł czujnik.[/quote]

    A czy te problemy z odpaleniem bryki w tych sytuacjach mogą mieć coś wspólnego z tym wskaźnikiem czy raczej zbieg okoliczności. Dodam, że dzisiaj rano znowu podczas jazdy do pracy ta sama sytuacja. Przez pierwsze kilometry było ok a potem wskaźnik znów się położył. Zajechałem pod prace i wyłączyłem silknik. Tym razem jednak uruchomił się bez problemu, mimo że wskaźnik dalej leżał na zerze.

    Nigdy wcześniej takich kłopotów z Fabką nie było. Zawsze paliła od pierwszego.

  • Z naszymi silnikami to standard. Dwa razy tak miałem i za każdym razem czujnik temperatury był do bani. Na diagnostyke chyba nie ma co jechać, zapłacisz i dowiesz się to samo. Te czujniki to chyba najbardziej wadliwa część.

  • A co jezeli mam podobne obiawy, wyminilem czujnik i po wymianie temp wzrasta tylko troche, pozniej opada itd...
    czy moze byc to termostat ??

  • może 🙂 tam lubi pękać taki zatrzask i termostat niesprawny 😞 przerabiałem wymianę jednego i drugiego. Teraz jest już okej 🙂 <!-- s:) -->

  • jak temp. opada na pracującym silniku to jest termostat walnięty

  • ok, dzieki za pomoc... dam znac czy pomogla wymiana termostatu...

  • Witam !
    Przepraszam za podpięcie do tematu,czy ktoś wie gdzie znajdują się inne czujniki silnika 1,4 MPI,oprócz tego wyżej opisanego?-chodzi mi o jakiś rysunek,rozpiskę?
    Szukam już dzień w "szukajce" i nic.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    omron

  • [quote="omron"]czujniki silnika 1,4 MPI[/quote]
    o jakie Ci czujniki chodzi :?: <!-- s:?: -->

  • Opisywany tutaj czujnik temp. cieczy chłodzącej jest przy termostacie, u góry z prawej strony. A reszta... to zależy o jakie Ci chodzi... sprecyzuj 🙂 <!-- s:) -->

  • czujnik:położenia wału, ciśnienia oleju, spalania stukowego, co tam jeszcze jest w tym osprzęcie tego modelu silnika? coś jest na chłodnicy- jeden to wł.wentylatora a to drugie z
    4- ma przewodami?

    Najlepsze jest to- że kiedyś je gdzieś widziałem rozrysowane i nie pamiętam gdzie to było.

    omron

  • [quote="omron"]ciśnienia oleju[/quote]
    jest jak się patrzysz na silnik to widać jak jest w bloku silnika wkręcony

Log in to reply