Mata antyszronowa i przeciwsłoneczna
-
Który rodzaj maty jest lepszy, korzystaliście z któregoś typu?
http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/45/36/35/2745363524 czy http://www.jamax24.home.pl/allegro/mataANTYSZRON50101/3.JPG<!-- m --> ktora mata waszym zdaniem lepsza[color=#FF0000]zmieniłem nazwe tematu. latem mamy te same rozterki
kapi[/color] -
wg mnie żadna lekki wiaterek i słupki "przepięknie" wyglądają nic tylko polerka chyba że starło lakier do podkładu no to niestety .....(sprawdzone na mojej fabii całe szczęście szybko się kapnąłem że coś nie tak )
-
ta pierwsza uzywalem w F1 przez 2 zimy i bylo wszystko ok <!-- s:) -->
-
podzielam zdanie [b]enemika,[/b] na zime to raczej żadne zabezpieczenie - pod drzwi trzeba załozyć, piachu naciągnie przy jakimś wietrze i mamy problem.
podobnie jest z matą na lato - jak w temacie <!-- s:) -->ja używam maty w lato, ale zakładam ją wewnątrz samochodu by uniknąć problemów opisanych wyżej.
-
Powiem Wam że używalem takiej deki w cc i używam w fabii.
Prawda jest taka że ta deka musi byc dopasowana i musi mieć gumki do ściągania bo pasek jest bardzo zły żeby nie mówić dosadnie. Miałem taką z gumkami w cc i świetnie chroniła. W fabii mam z paskiem i jest ... . Bede ją musiał przerabiać na gumeczki ale pasek sobie zostawie bo się przyda według mojej koncepcji przeróbki.
Po 1.
deka (ta szmata) musi zakrywać kompletnie całą szybę od dolnej uszczelki do górnej uszczelki
Po 2.
musi być spięta we wnętrzu pojazdu i drzwi ją muszą trzymać
Po 3.
pod deką nie może być powietrza . Ona musi przylegać jak rajstopy do nogi (bez żadnych zmarszczek)Wtedy ona spełnia swoją funkcję <!-- s:) -->
Z tych co proponuje nam kolega Grodek92 nie wybrał bym żadnej bo pierwsza jest za mała a druga odstaje od szyby i tam się i tak zbiera nie chciany syf.
-
trudno że pierwsza jest za mała ale zawsze osłoni jakis kawałek szyby i to wystarczy do jazdy <!-- s:) -->
-
ale bedą ci zamarzały wycieraczki a to jest niejaki odlot
-
[quote="enemik"]wg mnie żadna lekki wiaterek i słupki "przepięknie" wyglądają nic tylko polerka chyba że starło lakier do podkładu no to niestety .....(sprawdzone na mojej fabii całe szczęście szybko się kapnąłem że coś nie tak )[/quote]
Nie wiem o co chodzi, ale ja używam takiej maty (foto nr 1) i nie mam problemu.Może nie założę jej w 10 sekund ale jest skuteczna nawet przy szronie czy opadach śniegu.Warunkiem jest to aby ciasno ją zamontować.Szron nie osiądzie bezpośrednio na szybie a i śnieg nie dostanie się pod nią.Rano ściągasz wrzucasz do bagażnika i w drogę. -
ja mam inny plan: Przygotowac sobie butle goracej wody (nie wrzacej!), wyjsc sobie 10 minut przed planowanym wyjsciem, obmiesc auto zmiotkajeyeli syzbz beda osyronione lub nie mamz jak odsnieyzc, to polewamy szybe woda i po sprawie :cwaniak: <!-- s:cwaniak: -->
-
no Tofik swietny plan ale nawet lekko ciepla woda w polaczeniu z zamarznieta szyba skonczy sie posiadaniem szyby w kawalkach lub z 1 duuuzym peknieciem troche ryzykowny pomysl <!-- s:D --> ja polecam jak ktos ma mozliwosc odpalic samochod 5 minut przed odjazdem i wlaczyc nawiew na szyby...w Fabii 2 wystarczy okolo 4-5 min zeby szyba byla dosc ciepla zeby przetrzec ja wycieraczkami lub jakas szmatka i w droge.
-
[quote="Tofik"]ja mam inny plan: Przygotowac sobie butle goracej wody (nie wrzacej!), wyjsc sobie 10 minut przed planowanym wyjsciem, [/quote]
ja mam inny plan :hyhy: <!-- s:hyhy: -->
zamontowac ogrzewanie postojowe :cwaniak: -
Havier, ja mialem peknieta, jak bylo gradobicie w Krefeld (nie wiem, czy slyszales o tym 4 lata temu), a co do polewania, to peknietej po tym incydencie nie mialem, w Polonezie tez byla taka metoda stosowana i nie bylo klopotow <!-- s;) -->
-
to może z palnikiem gazowym i jazda po szybie <!-- s:P -->
-
A tak na poważnie <!-- s:P --> Poda ktoś linka do idealnie pasującej do F1?
-
Możesz sobie kupić z tej firmy http://www.pokrowce.com.pl/p14-przeciwszronowa-oslona-winter-art43.html<!-- m --> . Są naprawde dobre , sam taką miałem właśnie z tej firmy i mi jeszcze służy po dzień dzisiejszy.
-
Góra może nie być przykryta, ale najważniejszy jest dół, bo są tam wycieraczki. Zakrywa wycieraczki ?
-
http://moto.allegro.pl/super-mata-na-szybe-antyszronowa-przeciwszronowa-i2809151186.html<!-- m -->
Ja kupiłem od tego kolesia z linka . Jego mata ma wade taką że nie ma gumek ale ma pasek i bede musiał dorobić sobie gumki ale to koszt nie wielki. Poza tym jest ok. materiału dużo. Dostałem również takie matki na lusterka i wycieraczki co mam na sprzedaż.Zobacz tu http://moto.allegro.pl/listing.php/search?sg=0&category=3&string=mata+antyszronowa&description=1 - jest wiele takich dek jak potrzebujesz
-
widzę że większą popularnoscia cieszy się ta mata z materiału niż ta srebrna <!-- s:) -->
-
Ja do mojej do szyłem gumeczki i średnio to wypada . Ale ważne że jest lepiej jak było . Może jak będę miał więcej czasu i chęci to kupie materiał i sobie sam uszyje . To nie jest trudne i bym miał dopasowaną idealnie <!-- s:) -->
-
wodzę że zdania sa podzielone mata z polypropylenv a ta srebrna i sam nie wiem w końcv ktora sie lepiej sprawdza <!-- s:/ -->