Witaj na forum Fabia Club Polska

Brak przyśpieszenia

Topic created · 8 Posts · 1384 Views
  • Witam ponownie

Kolejny problem... gdy rano wsiadam do fabii zanim przełącze na gaz, jeżdżę trochę na benzynie. Gdy chcę przyśpieszyć (wciskam mocniej pedał gazu) to auto zaczyna się dusić, w ogóle nie przyśpiesza ale gdy przełączę na gaz od razu dostaje kopa, gdy przełącze z powrotem na benzynę znowu zaczyna sie dławić. Co to może być?

• [quote="Feliniusz"]Witam ponownie

Kolejny problem... gdy rano wsiadam do fabii zanim przełącze na gaz, jeżdżę trochę na benzynie. Gdy chcę przyśpieszyć (wciskam mocniej pedał gazu) to auto zaczyna się dusić, w ogóle nie przyśpiesza ale gdy przełączę na gaz od razu dostaje kopa, gdy przełącze z powrotem na benzynę znowu zaczyna sie dławić. Co to może być?[/quote]

Od dawna gaz?
    Wtryski się mogły przytkać, używasz środków do czyszczenia układu?

• Gaz jest od dawna założony i na gazie śmiega i równo pracuje. Gdy przełączam na benzynę chodzi trochę gorzej i się przytyka przy dodawaniu gazu. Problem nie występuje gdy silnik jest rozgrzany.

• Jest to poprawna reakcja silnika, ponieważ do instalacji gazowej jest przerobiony dolot powietrza i przez to dostaje go mniej. 😉 <!-- s;) -->

Jeśli na gazie jest OK to jest 🆗

• [quote="zdono"]Jest to poprawna reakcja silnika, ponieważ do instalacji gazowej jest przerobiony dolot powietrza i przez to dostaje go mniej. 😉 <!-- s;) -->

Jeśli na gazie jest OK to jest 🆗 [/quote]

Jak tak było to ok, jak się teraz zrobiło to nie jest OK, poza tym trochę dziwi takie cuś, nie powinno być problemu.

• Kolego jeżeli masz LPG to musisz wymieniać benzynę max. co 3 miesiące, wypalaj ją lub usuwaj ze zbiornika.
    Stare paliwo powoduje zapychanie się wtryskiwaczy ( wytracają się z niego rożnego typu osady ).
    Pomaga czyszczenie wtryskiwaczy ultradźwiękami, to chyba najlepsza metoda lub dodatki do mycia wtryskiwaczy.
    Niestety nie wszystkie dodatki są skuteczne, mogę to polecić dwie firmy Wynns i Forte sprzedawany w ASO Toyoty.
    Co jeszcze można by zrobić ? Proponuje dodawanie do paliwa dodatków przeciw starzeniu się benzyny takich jak np. Xeramic LPG.

Pozdrawiam M.

• Też miałem auto z LPG i od czasu do czasu należy wyjeździć bak Pb.

• Witam ponownie. Dziękli za wszystkie rady. Ile kosztuje czyszczenie wtryskiwaczy? Tak mniej więcej.

A wracając do problemu - na pb95 - gdy dodaję gazu silnik zatrzymuje się na ok 2500 obrotów na jakieś 3-4 sekundy (mimo że gaz jest wciśnięty do dechy, po chwili się odblokowuje i przyśpiesza. Zazwyczaj na drugim biegu. Kiedy przełączę na gaz - problem znika, na benzynie znowu się pojawia.

Co miesiąc tankują około 8litrów i zużywam je prawie do końca, potem znowu tankuję.

Czy może to być wina filtra paliwa? Chyba go nie wymieniałem od roku...tyle, że nie jeżdżę na benzynie...jak myslicie?

Log in to reply