Obieg wewnetrzny sam się włącza
-
Witam wszystkich!
Mam taki problem w fabii 2005. 1,4 16v, że mianowicie obieg wewnętrzny dmuchawy sam mi się włącza podczas jazdy, i nie chodzi tutaj o bieg wsteczny, czy spryskiwacze... Normalnie jedę a obieg się włącza, wyłączam go manualnie przyciskiem, a on znowu się włącza po chwili... czy ktoś miał coś podobnego?
pozdrawiam, -
Jakieś błędy w kompie?
-
komputer pokładowy nic nie wskazuje, a do VAGa nie podłączałem jeszcze
-
to sprawdź na VAGu, może to potencjometr sprawdzający pozycję serwomechanizmu. W mojej fabii I go nie było, ale wiem, że w wyższych wersjach wyposażeniowych występował.
-
[quote="arysto"]komputer pokładowy nic nie wskazuje, [/quote]
on tego nie pokaże <!-- s;) -->zczytaj błędy, możliwe że cos z silnikiem klap obiegu wewn. sie dzieje :oczami:
-
Czy tylko obieg wewnętrzny Ci świruje czy temperatura też?
Sprawdź może sterownik na Vagu.Może tam coś świruje. -
zdaje się, że tylko obieg wewnętrzny nie działa poprawnie, tzn. sam się załącza, nawet po ręcznym wyłączeniu włącza się samodzielnie...
pytanie: lepiej do serwisu czy do elektryka samochodowego z VAGiem? -
Jest gwarancja? to Serwis ASO
Nie ma gwarancji? To dobry elektryk, pewnie będzie taniej <!-- s;) --> -
Gwarancji już pewnie nie masz.Masz u siebie klimę?Może sterownik klimy Ci świruje?Może masz zakurzony czujnik temperatury w tym sterowniku.Znajduje się w okienku z kratką.One lubią się wieszać przez ten kurz i wtedy świrują.
Najlepiej podłącz Vag'a i wszystkiego się dowiesz. -
Możesz mieć walnięty potencjometr przy klapce, komputer nie może dogadać się z silniczkiem i zamyka klapkę. Niemniej takie coś powinno być sygnalizowane błędem.
Możesz też mieć zwyczajnie problem z włącznikiem obiegu zamkniętego. Ewentualnie gdzieś Ci się przebicie na przewodach robi (ale to też raczej byłoby sygnalizowane przez VAG COMa) -
zdaje się, że już to sugerowałem <!-- s;) -->)
Zatem 2 osoby tak twierdzą! = sprawdź ten potencjometr!
-
Ja dodam od siebie w celach informacyjnych ze obieg sam sie WYŁacza po ustawieniu pokretla nawiewu na szybe.
Z poczatku myslalem ze cos nie tak <!-- s;) --> -
to akurat bez zmartwień bo tak jest <!-- s:) --> , żeby nie parowała.