[F1] Demontaz i położenie tylnej wycieraczki
-
tak mnie teraz oświeciło :hurra: <!-- s:hurra: -->
to może być mechanizm mimośrodowy,
taki co zmienia ruch obrotowy w posuwisto-zwrotny,
silnik wtedy pracuje tylko w jednym kierunku
jest jedna krańcówka i wystarczyło by zmienić jej położenie :super: -
Ramię z kombika jest chyba symetryczne, ale bez psikawki
[quote="Norek"]taki co zmienia ruch obrotowy w posuwisto-zwrotny,
silnik wtedy pracuje tylko w jednym kierunku[/quote]
Tak to właśnie jest rozwiązane (przynajmniej było we fiatach - rozbierałem mechanizm z punto i seicento) Jedynym problemem jest ustawienie punktu zerowego. Z tego co pamiętam to na zębatce (tej z mimośrodem) był w jednym miejscu styk, który był punktem "zero" przesunięcie tego styku o 90 stopni (w kierunku przeciwnym do obrotu) powinno dac porządany efekt -
psikawka to jest w ośce ramienia, przynajmniej w moim HB.
jeśli średnica ta sama to tylko przykręcićosłonka tylko potrzebna by psikawka w oczy nie kłuła i syfu mniej zbierała
-
ramię kombika jest bez psikawki
-
ale error, nie jest symetryczne <!-- s:( -->
-
w kombi sika 3-cie światło stopu <!-- s;) -->
jeśli wielowpust ramienia wycieraczki z kombi ma taką samą średnicę co z HB
to można założyć -
norek - zakres ruchu ten sam,ale jego wykonanie jest inne:
pion-prawo 90 stopni-lewo max. 180 stopni -do stopu w prawo 90 stopni.
albo pion-prawo 90 -pion stop pion-lewo -90-pion stop.
Dlatego ta zmiana kierunku obrotów silnika, bo na mimośrodzie
tego nie widzę.
To prawda, we Fiacie tak ,ale tam jest tylko 180 stopni powrót i stop.omron
-
[quote="Norek"]w kombi sika 3-cie światło stopu[/quote]
No to wiemy :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->[quote="Norek"]jeśli wielowpust ramienia wycieraczki z kombi ma taką samą średnicę co z HB
to można założyć[/quote]
Ale po co skoro nie jest symetryczne...[quote="omron"]Dlatego ta zmiana kierunku obrotów silnika, bo na mimośrodzie
tego nie widzę.
To prawda, we Fiacie tak ,ale tam jest tylko 180 stopni powrót i stop.[/quote]
Dlaczego?
Na oko nie bardzo widzę różnicę między mechanizmem fiata a skodyPrzecież ruch standardowy: prawo-(pion)-lewo-(pion)-prawo to jest jeden pełny obrót mimośrodu.
W nawiasie są pozycje pośrednie, bez nawiasu pozycje w których wycieraczka się zatrzymuje lub zmienia kierunekDlatego jeśli chcesz mieć ruch niestandardowy: pion-lewo-(pion)-prawo-pion to też to jest pełny obrót mimośrodu i wystarczy tylko zmienić punkt zerowy mimośrodu (np. przez przsunięcie styku na mimośrodzie o 90* później czyli przeciwnie do obrotu-jeśli się da i jeśli tak to tam działa)
Zakładając oczywście że tam jest mimośród.Osobiście szczerze wątpię w zmienny kieruneke obrotu silnika bo to by generowało duże siły w delikatnym mechanizmie zębatkowym przy zmianie kierunku - trzeba by go odpowednio wzmocnić, no i trzeba by montować dodatkowe krańcówki. Uważam że momośród jest naprostrzym i najtańszym rozwiązaniem
-
[b]vanhouse[/b],
seicento ma symetryczną wyciarakę, pewnie inne marki też - musiał byś zmierzyć srednicę wieloklinu i długość ramienia. -
[b]vanhouse[/b] ja proponuję zatrzymaj kiedyś gościa z taką wycieraczką w pionie z tyłu i zapytaj jak ma to zrobione. Często się spotyka różne marki autek z przerobionym tym mechanizmem na tylnej szybie.
-
jest 4-ta możliwość :super: <!-- s:super: -->
spaliła się i tak już zostało :mur: -
nie wcale nie za dużo :piwo: <!-- s:piwo: -->
wycieraczka w pionie ma tę podstawową zaletę że nie zbiera tyle syfu co pozioma
kombinuj
wadą jest zmiejszenie widoczności do tyłu, ale w niewielkim stopniu
jeśli to jest na mimośrodzie, a też uważam że to najtańsze i najlżejsze rozwiązanie
to przeróbka nie wydaje się ani kłopotliwa ani droga :super: -
Pamiętam jak mi się kiedyś zatarła ośka w mechaniźmie to wycieraczka została pod dużym skosem, w sumie jest to jakieś rozwiązanie, a mam jeszcze jedno trochę żartobliwe, włącz tylnią wycieraczkę i w odpowiednim momencie wyciąg bezpiecznik, wtedy zostanie po środku i już jej nie będziesz używał, a optyka dla oka pozostanie <!-- s:) --> .
-
[quote="Norek"]wadą jest zmiejszenie widoczności do tyłu, ale w niewielkim stopniu [/quote]
Jesli zastosuje inna, mniejsza, zgrabniejsza wycieraczke to wyeliminuje ta wade <!-- s:) -->
Zostana same zalety -
Może jakaś typu aero. zdaje się że auta z grupy VAG mają takowe. One chyba sa symetryczne, a na pewno sa cieńsze. Nie pamiętam dokładnie ale nawet chyba Fabia 2 ma taką...
ooo, znalazłem. Fabia 2 ma taką zgrabniejszą ale ciągle niesymetryczną...
[img]http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/album_pic.php?pic_id=455[/img]
[img]http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/album_pic.php?pic_id=454[/img]
[img]http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/album_pic.php?pic_id=456[/img]
No nic pozostaje Ci szukać <!-- s:D -->
-
sej ma symetryczna mialem tak zrobione w cc i ramie od seja ale po kilku opiniach ze to WT zaspawalem klape na gladko :super: <!-- s:super: -->
policz koszty: przerobka mechanizmu, nowe ramie adaptacja spryskiwacza ....
-
juz ci zrobie :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
czemu takie male zdjecie dales?? czy zmniejszylo ci??
wrzuc moze przez http://www.fotosik.pl<!-- w --> -
Ja tam juz nie ma problemow z brakiem tylniej wycieraczki. Zawsze mam w bagazniku szmatke i sciagaczke do wody Jak trzeba to korzystam z nich, podczas jazdy patrze przed siebie <!-- s:P -->
-
tak, u mnie to tak wyglada
[img]http://img120.imageshack.us/img120/2292/2306071245aux8.jpg[/img]