[F1] Ilość płynu chłodniczego
-
Ile płynu chłodniczego znajduje się w Fabii I 1.9 TDI? Powiedzieli mi że 7l, kupiłem 4l koncentratu i chcę wlać 3l wody, ale chciałbym upewnić się na 100%, abym potem nie miał problemów <!-- s:) -->
-
Kupowałem jak pamiętam 3 litry G12+ i 3 litry wody destylowanej, wymieszałem, wlałem i został mi chyba 1 litr.
-
Właśnie, też druga sprawa. Mieszać przed czy po wlaniu do komory zakręcić trochę silnikiem?
-
To się tak łatwo samo ze sobą nie zmiesza. Przekonasz się o tym jak zaczniesz przygotowywać mieszankę (1:1).
Polecam Ci przygotować sobie mieszankę zanim wlejesz ją do auta. Pamiętaj o tym, że woda ma być destylowana. -
A wręcz demineralizowana! <!-- s:D -->
-
[quote="wiesuaf"]Ile płynu chłodniczego znajduje się w Fabii I 1.9 TDI? Powiedzieli mi że 7l, kupiłem 4l koncentratu i chcę wlać 3l wody, ale chciałbym upewnić się na 100%, abym potem nie miał problemów <!-- s:) -->[/quote]
w "skoda fabia - sam naprawiam" piszą, że ok 6 litrów.
-
O, a ja w tej książeczce nie mogłem tego znaleźć. Dziękuje!
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 18-01-2012, 19:47[/i] ][/size]
Dziwna sprawa. Spuściłem płyn (ponad 5l będzie), rozrobiłem nowy i co najlepsze - weszło go ze 3l i zbiorniczek pełny! Pewnie się nie odpowietrzył, ale kurde aż tak?