[F1] Stukanie, burcznie przy skręcie problem !
-
Mam pewien problem od około miesiąca czasu. Podczas skręcania usłyszałem dziwne burczenie tukanie. Dzisiaj podniosłem auto na kołki i okazało się że to lewa kolumna mi tak napierdziela, zgrzyta i stuka. Popryskałem ten element co się obraca u góry przy kielichu ale prawie nic to nie daje. Czy ktoś ma schemat tej kolumny co tak u góry jest, jakieś łożysko może ? Może ktoś miał podobny problem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
jeśli o to chodzi to proszę bardzo <!-- s:) --> jeżeli nie to proszę o dokładniejsze dane.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/860/macpherson.jpg/][img]http://img860.imageshack.us/img860/6849/macpherson.jpg[/img][/url]
-
tak to to ! Widzę że to "kulowe łożysko oporowe" mi tak brzęczy <!-- s:/ -->
-
już nie chciałem pisać, że pod NR 8 kryje się problem Cieszę się, że pomogło :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
a teraz pytanie czy wymienić łożysko czy łożysko plus poduszkę ?
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 09-01-2012, 22:25[/i] ][/size]
dzięki dr O. ja już myślałem że mi listwa siada <!-- s:( --> -
zależy w jakim jest stanie
-
hehe to bym musiał rozebrać, a wiesz chciałem najpierw zamówić części a potem rozbierać <!-- s:) -->
-
ja bym wymienił, bo raczej koszt nie duży, a już będziesz miał rozgrzebane to za jedną robotą się zrobi i masz spokój.
-
dzięki kolego ! masz odemnie punkcika <!-- s:) -->
-
po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać <!-- s:) -->
-
Ja jak wymieniałem amory, to wymieniałem wszystko, bo koszta niewielkie a przynajmniej spokój na dłużej <!-- s:) -->
-
bez różnicy <!-- s:) --> Najgorzej jest rano jak postoi i w miejscu stoję i słyszę te burczenie. Wziąłem go na podnośnik i wtedy wyszło na jaw. Z jednej strony sprężyna płynie się obkręca a z drugiej strony tak jak by przeskakiwała i burczała.
-
[b]PawelMusic1989[/b], ja za poduszkę z firmy LEMFÖRDER płaciłem 70zł
-
no ja jeszcze się zastanawiam co kupić, i czy odrazu nie zmienić z obydwóch stron <!-- s:) -->
-
a sprawdź może śmieszne ale może koło o nadkole ci któreś obciera ? Sprawdź nadkola czy nie ma śladów.
-
Robert ja bym się przyjrzał, którymś łożyskom na półosi. Pewniejszym trafem chyba będzie jednak te wewnętrzne, bo w piaście byś słyszał i wiedział o co biega. Sugerowałem się tym, że tylko na biegu czyli podczas obciążenia rzęzi. No chyba, że skrzynie słychać <!-- s:( -->
-
albo przeguby, ja miałem tak w Skodzie Felicji, wymieniłem przeguby zewnętrzne i się uspokoiło....
-
W/g mnie to przeguby one dają takie odgłosy . Spróbuj ruszyć dosyć gwałtownie na skręconych maksymalnie kołach jak usłyszysz szczyrkanie lub inny dźwięk to na bank przeguby . Gdyby to było np piszczenie to mógłby to być jeszcze sworzeń ale sworzeń dawałby odgłosy też podczas jazdy .
-
sądzę, że jakby to był przegub zewnętrzny to [b]anubis[/b] bez problemu by to zdiagnozował <!-- s:) -->
-
Robert cóż mogę Ci doradzić. Generalnie jak słychać to jest do wymiany i tyle.