[F1 i F2] Filtr oleju
-
hhehe 100zl niezly koles <!-- s:P -->
Samemu takie rzeczy sie robi... w czym tu jakas filozofia??
-
[quote="krystek"]..... Powiem tyle kup olej i filtr to Ci to wymienie za 100zł.[/quote]
:rotfl: <!-- s:rotfl: -->
-
No jeżeli te 100 zł to cena wymiany wraz z ceną oleju np. Motul 20w60 to wchodzę w to <!-- s;) -->
-
Ja wymieniałem olej+filtr 2 dni przed zlotem w Grudziądzu i zapłaciłem za całą operację łącznie z filtrem i olejem Mobil 96zł.
Nie w ASO ale w dużym i dobrym serwisie. :hyhy: <!-- s:hyhy: --> -
[quote="DAX"]Ja wymieniałem olej+filtr 2 dni przed zlotem w Grudziądzu i zapłaciłem za całą operację łącznie z filtrem i olejem Mobil 96zł.
Nie w ASO ale w dużym i dobrym serwisie. :hyhy: <!-- s:hyhy: -->[/quote]Aile było tego oleju i jaki? Bo cena coś za mała.
-
[quote="MirekS"]A ile było tego oleju i jaki? Bo cena coś za mała.[/quote]
Nie wiem ile bylo,ale napewno tyle ile potrzeba bo to już druga moja wymiana w tym miejscu i nie narzekam a punkt ten ma bardzo dobrą opinie.
Jak co to mogę dać adres i nr tel. :hyhy: <!-- s:hyhy: -->
Robią wszystko prócz elektryki... :zdegustowany:
-
A ja jestem ciekaw co robicie z olejem ktory spuszczacie z silnika.
Mam nadzieje ze nie wylewacie gdzies do kanalu albo rzeki :kwasny: <!-- s:kwasny: --> -
[quote="Zygus"]A ja jestem ciekaw co robicie z olejem ktory spuszczacie z silnika.
Mam nadzieje ze nie wylewacie gdzies do kanalu albo rzeki :kwasny: <!-- s:kwasny: -->[/quote]Ja jakoś nie martwię się tym gdyż wierzę że tak duży serwis nie może sobie pozwolić na takie niecne czyny..
-
[quote="Zygus"]A ja jestem ciekaw co robicie z olejem ktory spuszczacie z silnika.
Mam nadzieje ze nie wylewacie gdzies do kanalu albo rzeki :kwasny: <!-- s:kwasny: -->[/quote]Frytki na nim warza.
-
ja wlalem sobie do baku <!-- s:) -->
-
Na zużytym oleju czasami można nieźle zarobić-na wsiach pod Częstochową ludzie zmuszeni trudną sytuacją finansową, kupują zużyty olej silnikowy, przerabiają piece i ogrzewają tym domy Smród jak diabli ale to najtańszy sposób ogrzewania domu (choć widziałem już sytuację, że palili butami :hyhy: <!-- s:hyhy: --> )
-
[quote="DAX"]Ja wymieniałem olej+filtr 2 dni przed zlotem w Grudziądzu i zapłaciłem za całą operację łącznie z filtrem i olejem Mobil 96zł.
Nie w ASO ale w dużym i dobrym serwisie. :hyhy: <!-- s:hyhy: -->[/quote]to bardzo tanio sam filtr to 30zł
-
Czy ktoś wie jak się wyjmuje wkład filtra oleju z obudowy w 1.2 54 KW?
-
Ja mam 1.2 64km, ale to chyba to samo. Najpierw wykręcasz go z silnika i zostaje w tej czarnej obudowie, musisz go z niej wyciągnąć na siłę, ale powinien nci lekko wyskoczyć ja też nie mogłem sobie z tym poradzić na pewno nie ma tam żadnego zabezpieczenia, przynajmniej u mnie.
-
Witam
Czym najlepiej odkręcić pokrywę filtra oleju i na co zwrócić uwagę przy wymianie filtra?
I jakiej firmy filtr zalożyć? -
Nie podałeś żadnych danych odnośnie samochodu, zależnie od wersji silnikowej masz albo wymienny wkład bądź też cały wymienny wraz obudową.
-
fabia classic 2004r.silnik 1.2 HTP 40 kw
-
Ja w swojej skodzie pokrywe odkręciłem kluczem nastawnym tzw żabką-nastawiasz do profilu sruby i kręcisz w lewo-wyciągasz filtr z obudowy, nasadzony jest na plastikowym czpieniu- pamiętaj że to plastik i nic na siłe wszystko z wyczuciem.Zeby wyciągnąć wkład filtra należy go podważyć / ja to robiłem tak -pomiędzy obudowe filtra a rant filtra włożyłem widelec i energicznym ruchem pchnełem widelec w dół / wkład schodzi z plastikowego czpienia i po sprawie. Filtr w naszych fabkach jest z bibuły. Porzednio miałem wkład filtrona teraz założyłem orginalny SKODY / w sklepie w poznaniu orginał kosztuje 23 zł/ Przy wymianie filtru mniemam że wymieniasz olej/ proponuje Shell 5 w 40/ i nie zapomnij o wymianie uszczelki pod korkiem spustowym oleju.
-
Oraz o uszczelce pod pokrywą filtra. Powinna być w komplecie z wkładem filtru.