[F1] fabia wyraźne telepanie całego samochodu
-
Witam, jak w temacie, przy wolnej jeździe (20-40 km/h), tak trochę na luzie czy bardzo małym gazie np w korku, odczuwam dość wyraźne telepanie samochodu (nie chodzi o silnik lecz o cały samochód, czyli takie wahnięcia w lewo, w prawo, jakby jedno z kół było w ósemkę). Szczególnie jest to widoczne na wydawałoby się gładkim, nowym asfalcie. Jak są dziury czy łaty na drodze to tego się nie czuje. Przy normalnej jeździe z wciśniętym gazem, czy dużych szybkościach też jest ok.
Raczej nie jest to wina opon.
Czy też tak macie? Czy to wina miękkiego zawieszenia fabii, czy też jakiejś usterki?
A może te nowe drogi nie są tak gładkie jak się wydaje?
Pozdrawiam -
ciężka sprawa, ale na początek sprawdź czy masz dokręcone kółka jak należy później zostaje zawieszenie, opony (może mają guza), koła, piasty itd itd
-
[quote="leszel"]jakby jedno z kół było w ósemkę[/quote]
[quote="leszel"]Raczej nie jest to wina opon[/quote]
a ja skłaniałbym się na uszkodzenie kordu w oponie - może być od środka i tego nie widać.
poza tym - popraw prefix :!: <!-- s:!: --> -
Sprawdź czy opony nie są wyząbkowane.
-
Winną okazała się jedna z tylnych opon, nie wiedzieć czemu w jednym jej miejscu jakby ktoś nożem ściął bieżnik i zrobił się krzywy, węższy do środka. Nie na całym obwodzie ale jak piszę w jednym miejscu. Dziwne, wygląda na to że fabryczne opony matador są do d...
Dziękuję za rady i pozdrawiam! -
może nalewki?
-
Nie, opony są fabryczne!
-
ważne że już problem rozwiązany :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
Podejrzewam, że nie ja jeden miałem taki feler. Od co najmniej 1,5 roku miałem podobne objawy, ale były na tyle niewielkie, że machałem na nie ręką. Dopiero ostatnio po wyjeździe wakacyjnym zaczęły mnie niepokoić. Może ten temat komuś pomoże.
-
[quote="leszel"]Dziwne, wygląda na to że fabryczne opony matador są do d...[/quote]
To jest opona budżetowa mało znanego producenta, więc sam sobie już odpowiedziałeś :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->