[F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy
-
dzieki wielkie
-
[b]FIGO-23[/b], skontroluj dokładnie stan gumowych manszet przekładni kierowniczej czy nie masz gdzieś wycieku, bo tak poza wyciekami to nie bardzo płyn ubywa w czasie eksploatacji...
-
a dzis zapaliła mi sie kontrolka wspomagania wylaczylem silnik i zapalilem ponownie zgasla... zapalnie kontrolki poprzedzil jakis dziwny dzwiek chodzacego silniczka i delikatnie migajacych swiatel co to moze byc ?? czujnik skretu warjuje ??
-
tak, czujniczek pada
-
kuzwa czyli te migajace swiatelka to tez objaw??? hmmm jak dobrac czujnik ?? gdzie sie miesci ??
-
tak bo czujnik szaleje i potrzebuje więcej prądu i światła przygasają, może Ci dobiorą na podstawie danych samochodu, po lewej stronie za nadkolem pompa jest za zderzakiem
-
a ponoc idzie jakos z maglownicy wyczytac jakie mam wspomaganie z tych gum
-
z którego roku masz fabie?? sprawdź czy przy maglownicy co jest ten czujnik czy jest wtyczka wyciągana
-
kupilem nidawnoo fabie i mam wrazenie ze cos jest nie tak ze wspomaganiem bardzo buczy slychac nawet w kabinie . czy to normalne?
-
Czy to jest mocne buczenie? Raczej nie, w każdym razie w kabinie co nie co słychać.
-
podczas jazdy nie slychac ale w czasie postoju tak nasila sie przy ruszaniu kierownica
-
Jeśli tak masz to się nie przejmuj na postoju trochę jest słychać.
-
[quote="MirekS"]Jeśli tak masz to się nie przejmuj na postoju trochę jest słychać.[/quote] <!-- s -->
-
Witam
Od wczoraj w moje Fabce 1.4 60km rocznik 2002 uciekło wspomaganie. Nie świeci się żadna kontrolka, światła nie migają podczas ruchu kierownicy. Najpierw tak jakby wspomaganie uciekało i powracało a dziś od rana praktycznie go nie ma. Znajomy mechanik nie zaglądając jeszcze pod maskę stwierdził, że albo to pompa albo czujnik skrętu. Czy tak może być?? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Właśnie - czy do czasu wymiany można tak jeździć? pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. -
sprawdź poziom płynu do wspomagania
-
Dziś podpieli moją fabke pod laptopa i o dziwo nie znalazł żadnych błędów które umożliwiłyby zdiagnozowanie braku wspomagania. Jedyne co to stwierdzono spadki napięcia wskazujące na wyeksploatowany akumulator ( Varta 2letnia). Dla świętego spokoju wstawiłem nowy akumulator i nic. Nadal wspomagania nie ma. A czy sprawdzenie płynu wspomagania to jakaś wielka filozofia??
-
wyciągasz aku wykrecasz ten plastik i pod spodem jest pompa odkrecasz nakrętkę i masz tak taki mały bagnet i widzisz czy jest płyn
-
Nie chcialbym być upierdliwy. A gdyby go nie było to jaki płyn tam się wlewa i czy jest on ogólnodostępny??
-
z tego co się orientuje to taki płyn
http://www.allegro.pl/item509244743_oryginalny_olej_plyn_do_wspomagania_audi_skoda_vw.html<!-- m --> -
Zgodnie z Waszymi radami za które serdecznie dziękuje sprawdziłem poziom płynu a raczej stwierdziłem jego brak w zbiorniczku. Dolałem ok 200ml i wspomaganie wróciło. Jak narazie jest ok ale chyba gdzieś musze mieć przeciek skoro ten płyn uciekł. Będę obserwował chyba, że są miejsca, części które mogę sprawdzić juz teraz. Pozdrawiam