[F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy
-
[quote="MirekS"]
[glow=blue]Temat przeniesiony z działu mechanicznego do elektrycznego[/glow][/quote]
widze ze Mirus juz wzial sie do roboty :hyhy: <!-- s -->
-
[quote="Wojtas"][quote="MirekS"]
[glow=blue]Temat przeniesiony z działu mechanicznego do elektrycznego[/glow][/quote]
widze ze Mirus juz wzial sie do roboty :hyhy: <!-- s -->[/quote]
:zawstydzony: :hyhy:
-
To znaczy kiera kręci się tak jak przy wyłączonym silniku?
-
[quote="Tomasz12"]Witam . Zaobserwowałem dziwną rzecz mianowicie jak wolno kręce kierownicą to działa wspomaganie natomiast przy gwałtownych ruchach kierownica zachowuje się jakby wspomagania nie było. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Żadne kontrolki nie świecą a pompa działa. Tomasz.[/quote]
Opcji jest kilka.
Musisz napisac czy auto ma poduszki, czy bylo stukniete i czy poduszki wystrzelily.
Moze byc problem z tasma ktora przenosi napiecie na poduszke powietrzna kierowcy. Czy masz esp??
Bo jezeli tak to tasma kosztuje 1100 zl
a jezeli nie to 300 zl ( w serwisie ) ale na allegro za 50 zl
i treba to wymienic -
A moze przy szybkich ruchach, pompach nie nadaza i dlatego dziala tak jakby nie bylo wspomagania ??
-
[quote="Tomasz12"]Witam . Zaobserwowałem dziwną rzecz mianowicie jak wolno kręce kierownicą to działa wspomaganie natomiast przy gwałtownych ruchach kierownica zachowuje się jakby wspomagania nie było. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Żadne kontrolki nie świecą a pompa działa. Tomasz.[/quote]
A moze poprostu padl ci czujnik skretu ??cena 140 zl lub 250
zalezy od modelu -
[quote="Tomasz12"]Niestety padł czujnik skrętu[/quote]
przykro mi, jakie koszty :?: <!-- s:?: -->
-
Dzięki za info mam nadzieję, że nie będę się musiał do niego dobierać.
-
Zależy jakie masz wspomaganie czy TRW (droższe) czy KOYO tańsze. Zakładam,że skoro padł czujnik skrętu to droższe - TRW czujnik skrętu w dobrej cenie na allegro ok. 100 zł
-
Moze masz czujnik skretu zrabany.
-
czy ktoś z Was wie, gdzie we Wrocławiu można wymienić czujnik skrętu ( jakiś godny polecenia serwis pogwarancyjny), u mnie jest podobny problem :rozpacz: <!-- s:rozpacz: -->
-
Z Twoich stron tylko [b]waku[/b] się udziela to może coś doradzi :?: <!-- s:?: -->
-
[quote]Z Twoich stron tylko waku się udziela to może coś doradzi[/quote]
Mirek, ale waku zjest z Radomia, a paevo z Wroclawia. Odleglosc taka ze hoho <!-- s:D -->
Chyba ze piszesz do kogos innego -
[quote="piekarz75"]Witam klubowiczów.[/quote]
[url=http://sliz.avx.pl/forum/viewforum.php?f=24&sid=06ffbe4f1227f0a5029f2c1478bebb11]Witam i zapraszam do przywitania się TU[/url]
[quote="piekarz75"]Jestem posiadaczem Fabi 1.4 60KM i mam problem ze wspomaganiem.
Problem polega na tym że przy temperaturze poniżej zera min -5 C
wspomaganie zamarza.Po uruchomieniu silnika kontrolka od wspomagania normalnie
gaśnie ale kierownicą nieda się kręcić ,dopiero po użyciu siły i przekręceniu pare razy
jedną i w drugą stronę wspomaganie zaczyna chodzić w miarę normalnie.Dopiero jak
samochód zaczyna się nagrzewać wszystko jest w porządku.Czy ktoś miał podobny przypadek lub o podobnym słyszał.Czy płyn od wspomagania nadaje się do wymiany
czy może to być to inna przyczyna.[/quote]Powiem szczerze, że o podobnym problemie słyszę pierwszy raz, do tej wszystkie kłopoty ograniczały się do czujnika skrętu. Proponuję zacząć od sprawdzenia poziomu oleju w pompie.
-
MAM PYTANIE PO JAKIM CZASIE WYMIENIA SIE PłYN OD WSPOMAGANIA ,ILE WCHODZI DO ZBIORNICZKA ,CZY MOżNA GO WYMIENIć SAMODZIELNIE I JAK SIE DO TEGO ZABRAC,PROSZE O PORADE.
-
Z tego co się orientuję to chyba będziesz pierwszym co będzie to robił.
-
Raczej nie wymienia się tego płynu.
-
A ja słyszałem że absorbuje dużo wilgoci trzeba go wymieniać.
-
ja sie orientuje to sie go nie wymienia co najwyzej sprawdza poziom ale z tym to lepiej sie zapytac w ASO (o ile masz tam dobre) :lol: <!-- s:lol: -->
-
...wymień płyn we wspomaganiu jeśli nadal tego nie zrobiłeś!!!