[F1] cykanie w silniku 1.4 MPI
-
Witam, jestem nowy na forum, fabie 1.4 MPI kupiłem 3 miesiące temu, oprócz gumek od stabilizatora wszystko do tego czasu było ok, aż tu ostatnio pojawiło się cykanie w okolicy głowicy silnika, jest na niskich obrotach, na wysokich, na zimnym i rozgrzanym silniku, po prostu jest zawsze, podobno to uszczelka pod kolektorem wydechowym, raczej nie zawory, prosze o jakieś sugestie jeśli ktoś miał podobny problem. Pozdrawiam.
-
Też tak miałem i była to właśnie uszczelka pod kolektorem
-
Mam właśnie takie same objawy,byłem przekonany że to zawory? Powiedzcie co te cykanie ma do uszczelki?
-
Mam ten sam problem i kilka innych ale to cykanie musi poczekać już do wiosny.
-
Mi kiedys pewien magik powiedzial, ze to normalne przy tym silniku. jesli narasta, to pompowtryskiwacze do wymiany. Jezdzilem dlugo i nic sie nie dzialo:) Fabke sprzedalem. Nowemu nabywcy nic sie nie dzieje:)
-
[quote="sputnik"]Mi kiedys pewien magik powiedzial, ze to normalne przy tym silniku. jesli narasta, to pompowtryskiwacze do wymiany. [/quote]
że co? jakie pompo-wtryskiwacze w benzynowym silniku? :szok: :szok: :szok: <!-- s:szok: --> -
Pewnie kolega się pomylił i chodziło mu o wtryskiwacze
-
Wlasnie tak mi powiedzial pewien mechanik. Widocznie on sie pomylil. Chyba za duzo roboty mial wtedy <!-- s:( -->
-
W mojej takie klepanie pojawiło się po wymianie upg. i rozrządu , wydaje mi się jakby to jeden zawór .Słyszalne po nagrzaniu silnika szczególnie na wolnych obrotach , poza tym silnik pracuje dobrze . Musze podjechać do mech. co naprawiał, ciekawe co powie?.
-
Odgrzewając temat, dzisiaj po wymianie rozrządu też usłyszałem takie cykanie u siebie. Mechanik mi powiedział że jest to wina jednego z popychaczy, ale podobno jest to niegroźne chyba ze zacznie bardziej klekotać to trzeba będzie wymienić wszystkie 8.
-
[b]anubis[/b], ale on właśnie wymienił rozrząd, więc ma jeszcze trochę czasu do następnego cykania łańcuszka.
-
[quote="anubis"]To cykanie to efekt akustyczny łańcucha rozrządu (i gdy jest już dosyć głośne konieczna jest wymiana rozrządu - słowa mojego mechanika)[/quote]
wydawało mi się, że łańcuszek "dzwoni" a nie "cyka". u mnie w fabiszonie jest slyszalne i dzwonienie i cykanie.
dzwonienie łańcuszka narazie nie zagłusza pracy silnika więc nie jest źle <!-- s:) -->
a co do cykania- mi to bardziej przypomina hmmmmm przeskakującą iskrę. u mnie cykanie występuje odkąd pamiętam i wydaje mi się, że jest to normalny odgłos pracującego silnika. -
u mnie w 16V tez cyka od nowosci .. po wymiane calego rozrzadu rowniez cyka takze to jest normalne w autach z paskiem
-
Moze to spalanie stukowe?
-
[quote="sputnik"]Moze to spalanie stukowe?[/quote]
Nie ten dźwięk. Po za tym jest jest słyszalny na wolnych obrotach a spalanie stukowe przy wyższych było by nie do zniesienia i po niewielkim przebiegu przy takim spalaniu pozbył byś się w najlepszym razie zaworów.
U mnie to cykanie jest już od lat i autko nadal śmiga bez problemów.