Anteny radiowe
-
[quote="Basta"]Odbieram jedynie 3 stacje. Co może być przyczyną?[/quote]
Wymień podstawę bata i będzie ok.
-
[quote="Piotr666"]Witam.
Poczytałem sobie właśnie o separatorach... cóż, chyba jest to właśnie coś co powinienem zakupić. Moje radio (Pioneer) działa już kilka ładnych lat bez separatora, czyli bez zasilania wzmacniacza anteny. I w terenie górzystym bywa, że gubi sygnał lub szumi. Nie wiedząc nic o separatorach szykowałem się do zakupu nowej anteny ze wzmacniaczem. I takową anteną dostałem w prezencie. Jednak nie jest to oryginalna antena do F1. To coś w rodzaju płetwy, widziałem takowe w Golfach, bodajże V generacji. Posiada ona dwa kable, jeden antenowy i drugi do zasilania wbudowanego wzmacniacza. I teraz mam pytanko. Skoro separator podaje napięcie z kostki i zabezpiecza gniazdo antenowe w radio przed podaniem 12V to czy można go użyć przy antenie do zasilenia jej wzmacniacza? Innymi słowy czy możliwe jest coś takiego: Pierwszy separator przy radio, który podaje zasilanie i drugi przy antenie, odbierający zasilanie i podający na odpowiedni kabelek do wzmacniacza antenowego. Czy ktoś robił lub widział coś takiego?
Pozdrawiam.[/quote]Osobiście kabelek od zasilania pociągnąłbym do kostki radia gdzie po włączeniu pojawia się +12V względem masy. Separator stosuje się wtedy,kiedy antena i jej wzmacniacz są zasilane przez przewód antenowy,który robi za przewód z sygnałem antenowym do radia i jednocześnie jest przewodem zasilającym wzmacniacz. Separator rozdziela zasilanie od sygnału antenowego. Pozdrawiam.
-
A ja mam taki problem.
W samochodzie mam rocznego Pioneera i z 90% stacji nie mam problemu, natomiast takie jak Eska czy Eska Rock nie odbierają u mnie w ogóle (antena poprawnie wpięta do radia).
Obok Fabii postawiłem Roomstera i na jej fabrycznym radiu nieosiągalne dla mnie stacje odbierane są elegancko.
Czy są jakieś wzmacniacze sygnału antenowego, aby poprawić odbiór stacji ?
-
[b]mari0[/b], może nie wzmacniacz a separator ? Antena w Fabii jaka jest to widać wyżej na zdjęciu. fabryczne radio daje zasilanie w kablu antenowym na tą płytkę. może w Twoim przypadku należy "odizolować" zasilanie od sygnału radiowego wlasnie poprzez separator ?
-
Masz na myśli coś takiego ?
http://moto.allegro.pl/separator-antenowy-wzmacniacz-vw-seat-skoda-audi-i2471278727.html<!-- m -->
Z tego co się orientuję to mam taki separator fabrycznie w kieszeni radia.
-
[b]mari0[/b] jeśli nie masz fabrycznego radia to na 100 % nie masz seperatora. Stąd prawdopodobnie problem z odbiorem.
-
[quote="mari0"]Masz na myśli coś takiego ?
http://moto.allegro.pl/separator-antenowy-wzmacniacz-vw-seat-skoda-audi-i2471278727.html<!-- m -->
[/quote]
podlaczalem przez cos takiego radio, jeszcze gorzej szumialo niz bez.
-
No i przyszedł i na mnie czas niestety orginalna antena mimo skreceniu jej na maxa została złamana na myjni i teraz czas aby ja wymienić. Potrzebował bym waszej porady może miał ktoś możliwośc słuchania odbierania radia przez jedną z zamieszczonych antenek przezemnie albo ktoś juz taką zamontował u siebie i mógłby coś o niej powiedzieć [url]http://allegro.pl/antena-samochodowa-bat-regulowany-20-25-cm-tuning-i3436114125.html[/url] [url]http://allegro.pl/antena-samochodowa-wzmacniacz-pletwa-rekina-bmw-i3450047166.html[/url] chyba ze uważacie ze sa beznadziejne i lepiej bedzie zastosowac orginalna antenke i bedzie lepszy odbior niz te co nalazlem na allegro prosze o porady z gory dzieki <!-- s:) -->
-
primo - szukaj anteny ze wzmacniaczem wewnętrznym - jeśli masz oryginalne radio.
rekina bym nie brał pod uwagę - wogóle :wstyd: <!-- s:wstyd: -->
pozostałbym przy oryginalnym rozwiązaniu, a teraz nowe ori antenki są krótkie i grube. tzn stopka do tego grubego bata jest inna.
po ofertę pisz do kolegi [b]KOLEŚ[/b]
:cwaniak: -
jeżeli masz złamany sam bacik to mam podobne w piwnicy i mógłbym ci sprzedać. Mam chyba krótki i długi bacik.
jeżeli coś więcej Ci się stało to bym poszedł w kierunku ori anteny a nie tych co zapodałeś, bo nanich możesz mieć zły odbiór a nie mówiąc o górach bo tam to by była katastrofa. -
Dzieki chłoapkai za porade tak mam zlamany tylko bacik wiec tylko to potrzebuje tomus jak bym mogl cie prosic o pw z wiekszym info odnosnie ceny itd <!-- s:) -->
-
No ja juz wiem co i jak.Dzieki Panowie za informacje.
-
Ja też sobie jakoś poradziłem. Udało się, dzięki.
-
Znajomy ma problem z zasięgiem radia (nie w skodzie). Stosował ktoś dodatkowe wzmacniacze? Poprawia jakośc sygnału?
-
Zwykle w antenie jest wzmacniacz wbudowany w stopce. On po kilku latach użytkowania poprostu pada. Wystarczy wymienić antenę na nową.
Jeśli to jest antena bez wzmacniacza to można taki dokupić i podłączyć. Jeżeli antena jest w dobrym stanie nie ma nic skorodowanie , zaśniedziałe itp. to wzmacniacz powinien pomóc.
Czasami wystarczy wymienić ten maszt (pot. bacik) na dłuższy np. 660 mm) i to też pomaga. -
Jakiej długości kupić antenę , żeby miała dobry sygnał ? albo jakiej firmy? bo ta którą mam obecnie chyba umarła , nie łapie żadnego radia
-
Możesz kupić ori antene.
Ori anteny są różne wersje w zależności co potrzebujesz np. dab, gps, gsm, fm czy sam FM.
Ten pierwszy wariant jest przyszłościowy i lepszy.
W stopce anteny jest wzmacniacz i prawdopodobnie on skorodował i nie masz żadnej stacji. Taką stopkę mam na sprzedaż (samą) -
Ma ktoś jakiś tutorial jak się zabrać za wymianę anteny w F 2 ?