Zużycie oleju
- 

witam na forum i zapraszam do rejestracji, bedzie ci latwiej korzystac z forum  
 Rejestracja kosztuje jedynie ok 5 minut twojego czasu :mrgreen:
 Co do odpowiedzi na twoje pytanie, to nie jestesmy kompetenty w tyjm temacie, ale mysle ze najdalej jutro otrzymas zodpowiedz na swoje pytanie.
 Od siebie dodam, ze w instrukcji obslugi jest chyba poane zuzycei ok 1l na 1000km, ale moge sie mylic
- 

Tak wiem że pisze 1litr /1000km, ale chciałbym się dowiedzieć jak się ma faktyczne zużycie oleju w silnikach, czy zużycie oleju w moim silniku jest jeszcze w granicach rozsątku. 
- 

Ja mam inny silnik, i jeszcze ani razu nie dolwalem, autko ma 43tys km przebiegu. 
- 

Zużycie oleju przy gazie jest całkowicie normalną rzeczą, jest to spowodowane wyższą temperaturą spalania, litr to nie jest źle, nie ma reguły jeden silnik przy gazie bierze inny nie. 
- 

Zmieniłem olej z mobila 5w50 na elfa 5w40 LDX przejechałem ok 1800 km i znikło ok 0.2litra oleju czyli trochę mniej, jedyna zauważona poprawa to cichsza praca silnika. Zwiazku z tymi ubytkami myślałem o wymianie uszczelniaczy zaworów, może od wyższej temperatury pracy stwardniały i puszczają olej. Żadnego wycieku na silniku też nie mam z rury dymu nie puszcza. Pewnie tak ma być. 
- 

U mnie obie skody od nowości pracują na mobilu i ja tam przy tym pozostanę. Dobry olej to połowa sukcesu. 
- 

a mi zeszlo ok 3l oleju na 10 tys km ostatnio.... skandal! 
 myslalem ze z silnikiem cos sie dzieje a to juz suchy prawie byl, a zadna kontrolka sie nie zapalila <!-- s:( --> <!-- s:( -->A moja fabcia miala wtedy 40000km przebieg.... 
- 

[quote="Hildek"]a mi zeszlo ok 3l oleju na 10 tys km ostatnio.... skandal! 
 myslalem ze z silnikiem cos sie dzieje a to juz suchy prawie byl, a zadna kontrolka sie nie zapalila A moja fabcia miala wtedy 40000km przebieg....[/quote] Qrde nie dobrze  Mamy Hildek takie same silniki .. ale zeby 16v zezarl prawie caly zapas oleju to pierwsze slysze Mamy Hildek takie same silniki .. ale zeby 16v zezarl prawie caly zapas oleju to pierwsze slysze 
- 

teraz jest lepiej (juz tyle nie wciaga), a wtedy tyle zarlo, bo wtedy bylo lato i bylo ladne eksploatowanie  <!-- s:) --> ale i tak przegiecie jak na nowe auto <!-- s:) --> ale i tak przegiecie jak na nowe auto
- 

Po przeglądzie 60 tyś i wymianie oleju, wybrałem się nad morze z rodzinką.Sprawdziłem stan oleju-max.Zajechałem na miejsce (650km)-stan taki sam.Mieszkałem w Słupsku i do Ustki sobie śmigałem codziennie- w końcu nie daleko+wypad na Hel przypomnieć sobie czasy wojska.Przed wyjazdem sprawdzam miarkę połowa stanu.Powrót kolejne 650km - stan bez zmian czyli połowa stanu. Jechałem z prędkościami ok 100á130 km w dni upalne. W sumie przejechałem 2500 km i ubyło połowę stanu.I dlaczego nie równo ubywało?Macie jakieś teorie na ten temat?. 
- 

A czy poziom sprawdzlaes zawsze w takich samych warunkach. Tzn sprawdzales zawsze na zimnym silniku, czy np zawsze na goracym, czy jak akurat ci pasowalo. 
 Jezeli glebiej poszukasz, to gdzies na forum byl watek o tym jak sie powinno sprawdzac prawidlowo poziom oleju.
- 

tylko i wylacznie na zimny silniku sie sprawdzam olej niema innej mozliwosci 
- 

[quote="Bartek1112"]tylko i wylacznie na zimny silniku sie sprawdzam olej niema innej mozliwosci[/quote] 1.2 12V na ciepłym 
- 

Zużycie oleju zależy od obciążenia silnika, tu jest link o którym mówił [b]Zygus[/b]: 
 http://fcl.pl/forum/viewtopic.php?t=815<!-- m -->
- 

Jeśli chodzi o sprawdzanie oleju to zauważyłem że nie ma większego znaczenia czy sprawdzasz poziom 15 min po wyłączeniu silnika czy rano. Powodem tego jest fakt że olej spłynie w cziągu kilku minut gdy jest rozgrzany. Może wystąpić tylko lekka różnica pomiędzy pomiarami ze względu na rozszerzalność cieplną płynu.Także gorący olej który spłyną z silnika do miski olejowej będzie np wskazywał na miarce 3.4 poziomu, a rano gdy jest np. temperatura jest ujemna i olej jest zimny będzie go na bagnecie trochę mniej. Osobiście to spradziłem i się zgadza.Teori o ile się objętość zmienia nie będę pisał, ponieważ nie chce mi się grzebać w książkach.