[F1] Zmiana momentu obrotowego
-
Witam wszystkich.Czy ktos wie jak zwiekszyc moment obrotowy i za jaka kase w fabce 1.4 44kW??
Pozdrawiam -
no bo chce zeby miala lepsze przyspieszenie.a ten SWAP to co to jest i ile kosztuje?
-
[quote="kornat"]no bo chce zeby miala lepsze przyspieszenie[/quote]
Więc splanuj głowicę.
[quote="kornat"]a ten SWAP to co to jest?[/quote]
Zmiana serca
[quote="kornat"] i ile kosztuje?[/quote]
Zależy jakie nowe wybierzesz
-
a co myslisz o strumienicy zamiast katalizatora i stozkowy filtr?
-
a jakie silniki moga pasowac do tego modelu ???????????????????????????????????????????????????
-
no zeby sie dobrze zbierał??? :super: <!-- s:super: -->
-
[quote="Adaś"]disel dla mało wymagających [/quote]
Co masz na mysli dla mniej wymagajacych ? Czy chodzi o moce pow 250KM w fabii - bo tyle taniej wyjdzie zrobic na dieslu. Jesli pow 250 to rzeczywiscie diesel jest za cienki. A mozem chodzi o dzwiek ? -
Generalnie jak komus nie przeszkadza odglos silnika to ekonomiczniej wsadzic silnik 1.9 ASZ (do wyrwania za ok 4000PLN, do tego rurbinka + IC i jest pow 200KM, i spalanie 8/100 w miescie W 1.8T zrobionym na 200KM to chyba nie osiagalne i chyba drozej ogolnie, + za ladniejszy dzwiek <!-- s:) -->
-
[quote="Adaś"]przy dobrych witrach za 25 000 można mieć powyżej 300KM w fabii więc ja wole to <!-- s;) -->
a sam silnik z audii tt z osprzętem też wyrwe za 4 000
biorąc pod uwagę, że trza zmieniać wszystko to samo do diesla co do 1.8 T czyli prawie wszystko to cenowo wyjdzie też koło 15-17 tysa [/quote] Racja, Wiesz ale mi chodzilo tez o koszty po, a glownie spalanie.
Co to ceny 25.000 za ponad 300KM, mysle ze bys sie nie wyrobil, raczej za 250KM, chyba ze by to bylo zrobine na slowo honoru. Bo wtedy raczej dochodzi zakucie silnika. -
225 to seria, a Adas ma zamiar wyciagnac z teg slnika 300KM takprzynajmniej rozumuje, po tym co pisze <!-- s:D -->
-
[quote="kornat"]a co myslisz o strumienicy zamiast katalizatora i stozkowy filtr?[/quote]
Stożek prawie nic nie daję, śą to ułamki 1KM, więc zainwestujesz, a nie odczujesz, natomiast co do wydechu jak nie masz LPG to możesz wyrzucić kata i wstawić rurkę.
-
a ja moze mam prawko od nie dawna ale juz jezdzie od 16 roku zycia i kilka razy jezdzilem ciezarowka ktora ma mase 30ton.
a co do przyspieszenia to 8sn starczy -
[quote="Adaś"]Mirku, a co to zmienia czy jest LPG czy nie?[/quote]
Bez kata masz większy przepływ spalin i sonda potafi gupieć regulując skład mieszanki, nie jest to oczywiście regułą.
-
[b]kornat[/b], robisz tak: wstawiasz dolot ze stożkiem, zmieniasz wałek rozrządu na GT, planujesz głowicę, robisz wydech w El-Tecu, na koniec stroisz z tym wszystkim komputer i cieszysz się przyjemniejszą jazdą i lekkim portfelem.
[b]Adaś[/b], Twój pomysł z silnikiem z TT-ki normalnie zrył mi beret! :padam: Czekam z niecierpliwością na opis "how to make 225KM skoda fabia and do not bankrupt"! <!-- s;) -->
-
Przede wszystkim powietrze które zapodajesz musi być jak najzimniejsze czyli rura dolotowa musi być prowadzona z dala od ciepłych elementów silnika, a nie jest to proste, czy to coś daje: jak dorzucisz jeszcze dobry stożek to zyskasz może 0,5 - 1,5 KM, w codziennej jeździe nie odczujesz tego zupełnie, a zaiwestujesz koło 200 zł. Sądząc z opisu LPG nie posiadasz więc możesz się próbować bawić. Przy LPG należy jeszcze ograniczyć powietrze.
-
[quote]mysle ze w skodzie spokojnie dadza rade te 120 ps zrobic[/quote]
nie wiem co sie na to zapatruje skodzian ale to jest dobra sprawa tylko szkoda ze po tym duzo pali fabka
-
Koszt zalozenia turbodoladowania to jakies 10 tys w zakladzie, ok 4 tys samodzielna robota. Zreszta bylo juz troche napisane na temat turbo i zwiekszania mocy wiec poczytajcie.
-
własnie szkodzian chyba dudi miał turbo to z nim pogadaj
-
kolego nie wiem cos wykombinował ale masz tu jeszcze 1 link i przegladnij sobie:
http://www.chojnacki.com.pl/filozofia.php<!-- m -->