[F1 i F2] Jaki olej? - temat zbiorczy
-
[quote="Luku"]Czy ktoś z Fabią TDI jest w stanie mi powiedzieć, jakiego oleju użyć?[/quote]
[url=http://www.olejesilnikowe.pl/oleje/mobil/mobil_synt_s_specjal_5_5w40]Tutaj[/url] masz info o oleju którego ja używam. Do pompowtrysków musisz mieć 505 w oznaczeniu.
-
Dzięki Panowie za informacje!
A zerkniecie jeszcze tutaj?
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?p=49321#49321<!-- m -->Pzdr,
Łukasz -
Do TDi
- Mobil Synt S Special V 505.01
- Castrol 505.01
- Castrol Edge
- Shell 505.01
- Motul Specific 505.01
Polecam ten ostatni. 100% zadowolenia.
Mobil tez jest OK.
Wchodzi około 4 litrów. -
Raz jeszcze dzięki za info, ostatecznie zdecydowałem się na Mobil 1 Syst S 5W30 Special V 505.01 5l +
- podkładkę pod korek spustowy w misie
- filtr pyłkowy
- filtr powietrza
- filtr oleju
Wszystko to zamówiłem w SkodaKraków, czekam na przesyłkę.
Mam pytanie: na jaki wydatek muszę się przygotować jak chodzi o wymianę oleju + w/w części?
-
Szykuję się do wymiany oleju, mam 1.4 MPI + LPG, na liczniku 133kkm. Proszę o poradę jaki wlac olej.
-
Najlepiej taki jak do tej pory, a jak nie wiesz jaki był to jeśli chodzi o pełny syntetyk mobil1 5W50, półsyntetyk nie sądzę, że miałeś.
-
W serwisach od kąd pamiętam to zawsze lali Mobil1 5W50. I ja też kontynuuję tą tradycję. Ciągle auto zalewam Mobilem. Działa ok <!-- s:) -->
-
Słuchaj Kolegów. Po kupnie auta olej trzeba zmienic chocby nie wiem co Ci sprzedajacy mowil. A po kolorze oleju to nic nie poznasz bo w dieslu olej juz na drugi dzien po wymianie jest czarny.
-
[quote="jakubmed"]Słuchaj Kolegów. Po kupnie auta olej trzeba zmienic chocby nie wiem co Ci sprzedajacy mowil. A po kolorze oleju to nic nie poznasz bo w dieslu olej juz na drugi dzien po wymianie jest czarny.[/quote]
Posłuchałem kolegów
Dzięki za troskę, pozdrawiam.Łukasz
-
Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy tego auta , zwaracam się do was z pytaniem jaki olej do silnika polecacie , moja fabia ma na zegarze 185tyś .
-
Jeśli nie bierze oleju to taki jak do tej pory.
-
[quote]Jeśli nie bierze oleju to taki jak do tej pory.[/quote]
dodam jeszcze : każdy, byle spełnia norme 505.01 <!-- s;) -->
[url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2253]Szukanie Nie Gryzie[/url] -
[quote="kapi"][quote]Jeśli nie bierze oleju to taki jak do tej pory.[/quote]
dodam jeszcze : każdy, byle spełnia norme 505.01 <!-- s;) -->
[url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2253]Szukanie Nie Gryzie[/url][/quote] dziękuje za wszelkie podpowiedzi . -
Mam pytanie leję do swojej fabki olej lotos-syntetic przebieg 160tys zmienić olej na półstyntetyk?
ps. przegląd roczny jakie filtry?powietrza, paliwa, podrzybia-(przeciwpyłkowy) i oleju?Któregoś z tych dwóch|:paliwa-oleju moja fabka nie ma(1.2 12v), ale którego bo apomniałem :rotfl: :zdziwko: <!-- s:zdziwko: -->
-
Twoja fabka ma wszystkie te filtry, ktore wymieniles - dlaczego miala by nie miec <!-- s:) -->
Dlaczego chcesz przejsc z syntetycznego na polsyntetyczny ? Ubywa oleju ? -
w sumie nie ubywa...rocznie robie jakieś 8000km ale przebieg 160tys więc może lepiej zmienic na półsynt?
-
Ja bym nie zmienial bo przeciez to bardzo dobry olej (syntetyk).
-
olej, filtry wymienione:) zdjagnozowali minawet ten błąd (el. układ silnika) no i miałem racje sonda lambda...ale nie płaczę i jak zapali się kontrolka poprostu ją zignoruje i tyle...kiedy znajdą się środki to wymienię sondę, a tak olewam ale co chciałem napisać autko jak talala (odpukać!) wbili mi nawet do 2010 gwarancję dożywotniej mobilności (przebieg:160,450 do 190000) :hyhy: muszę wymienic tylko odbojnik przy amortyzatorze a reszte wszystko ok :super: normalnie musiałem się pochwalić bo jestem happy, że ten mój smoczek się trzyma mimo taiego przebiegu :piwo: <!-- s -->
pozdr
-
[quote="badyl1982"]ten mój smoczek się trzyma mimo taiego przebiegu [/quote]
bo to solidne autka są <!-- s:) --> -
witam mam takie pyt odnośnie zakupionej fabi 1.9 Tdi 2001r 168tys nie wiem kiedy był wymieniany olej nie świeci mi sie ta kontrolka od oleju. Czy wymienić olej teraz czy poczekać jak sie kontrolka zapali <!-- s:/ -->