[F1 i F2] Jaki olej? - temat zbiorczy
-
mogłby ktoś ruszyć tyłek wejść pod auto zrobić fotkę opisać i wtedy każd ameba nawet taka jak ja załapałaby o co chodzi :hurra: <!-- s:hurra: -->
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 09-05-2010, 11:32[/i] ][/size]
przepraszam poniosło mnie Jestem wkurzony że nie moge znależć tego korka :mur: -
Jak będę zmieniał amorki to jak nie zapomnę to pstrykne fotkę
-
Sa jeszcze uczynni ludzie na tym świecie <!-- s:D -->
-
Witam,
znajomy podpowiedział mi abym tak zrobił. Osobiście wydaje mi się, że jeśli całe życie do Fabci lany był syntetyk to taka zmiana nie jest do niczego potrzebna. Jakie jest Wasze zdanie? -
bez sensu
-
Jak nie ubywa go zbyt dużo to lej syntetyka <!-- s:) -->
-
Zostaw ten olej który masz, zmień znajomego.
omron
-
Dzięki za odpowiedzi, takich właśnie się spodziewałem. Temat do zamknięcia <!-- s:) -->
-
Witam, zastanawiam się czy przy wymianie oleju nie wlać olej Mobil półsyntetyczny, wiadomo kieruję się trochę ceną bo km nie mam nabite tak strasznie dużo. Jaka może być oznaka zalania silnika półsyntetykiem a nie jak zawsze syntetykiem?
-
[quote="Mdek"] Jaka może być oznaka zalania silnika półsyntetykiem a nie jak zawsze syntetykiem?[/quote]
Choćby utrudniony rozruch zimą przy dużych mrozach, nierozumiem po co zmieniasz, czy warto oszczędzać 40 zł :?: <!-- s:?: --> jak chcesz tym autem jeszcze lata pojeździć.
-
Tzn. powiem tak, po ostatniej wymianie oleju zaczęło lecieć z któregoś z zimeringu, niby stan oleju się nie zmniejszał ale pocił się ewidentnie silnik. Po jakimś czasie musiało się tam lekko zamulić bo wyciek pozostawił tylko tłusty ślad po sobie i jest wszystko ok. Zastanawia mnie czy nowy olej nie wymyje tego i czegoś innego przy okazji i zaczną się wycieki. Może to czas na jakiś dobry półsyntetyk.
-
Jeśli nie masz wyraźnych wycieków, ani silnik nie bierze oleju to nic nie zmieniaj. Co do wypłukania dochodzi do tego wtedy jak przechodzisz z gęstszego na rzadki, a w tym wypadku co Ty chcesz zrobić jest na odwrót z rzadkiego na gęstszy.
-
Ja po wielu testach w różnych autach (nie tylko swoich , porównywaniu kart charakterystki itd. olej wybrałem. I od 2 lat nie używam innego. Millers Oils. Nie rozlewany w Polsce tak jak np. Castrole, Mobile, Shelle itd. Silnik chodzi znakomicie - cicho, zużycie oleju, które było wcześniej - ustąpiło. Wiem, wiem, za pierwszym razem, gdy usłyszałem o tym oleju to zrobiłem taką minę :szok: <!-- s:D -->
-
[quote="fabias2000"]Millers Oils. [/quote]
W TDI używasz takiego oleju :niepewny: <!-- s:niepewny: --> , możesz mi podać jego parametry.
-
Witam,
Od prawie roku posiadam fabie z silnikiem benzynowym BBY 1.4 16V. Będę teraz pierwszy raz wymienić olej i mam problem. Przy silniku wisi kartka z castrola z oznaczeniem wlanego oleju VW505.01. Znalazłem tę specyfikacje i jest to olej "Wielosezonowy olej silnikowy specjalnie do silników Diesla z pompowtryskiwaczami" Pierwszy problem jest taki, że mam silnik benzynowy zalany olejem do diesla a drugi taki, że nie wiem jaki jest odpowiednik w klasie SAE czy to 10W40 czy inny syntetyk czy półsyntetyk. Na stronie castrola znalałem, że normę VW505.01 ma np. castrol edge turbo diesel 5W40 który jest olejem syntetycznym.
Macie jakiś pomysł co mam wlać?Pozdrawiam - Sebastian
-
Mam taki sam motor i jeżdżę na Mobil1 5W50 Rally Formuła
-
no jasne! http://www.millersoils.pl/shop/millers-oils-xfepd-5w40-diesel-p-53.html<!-- m -->
-
Wszystko fajnie tylko jeżeli ten olej, który teraz mam jest pół-syntetyczny to nie mogę wlać pełnego syntetyka. Fabka ma przejechane 112kkm i jest z 2003r.
Jest jakiś sposób aby sprawdzić co to za olej ten mój VW505.01?
Pozdrawiam
Sebastian -
Zależy jaki masz olej czy zimowy,letni a może wielosezonowy podaj szczegóły ?
-
Oleje które spełniają normę 505.01 to w większości oleje syntetyczne. Poza tym całkowitą nie prawdą rodem z PRL-u jest to, że jeśli masz pół-syntetyk to nie możesz teraz wlać syntetyka. Otóż możesz i nic złego sie nie stanie, to nie jest Fiat 125, który jeździł na badziewnym oleju całe życie... Kup sobie jakiś fajny syntetyk i zalej, np. Mobil 1 zaproponowany powyżej, lub innej firmy o parametrze 5W40, ale może też być 0W40 lub 5W30, ale te mniej polecam...