Trzesie autem podczas przyspieszania
-
Panowie jestem po wymianie 4 opon na nowe wywazone byly raz i po 1000km drugi raz nowe tarcze oraz klocki i gdy przyspieszam gwaltownie na 4 biegu zwlaszcza od predkosci 80 km czesie calym autem odpuszcze przestaje co moze powodowac taki objaw??
-
Przeguby wewnętrzne lub mechanizm roznicowy.
Do tej naprawy znajdź dobrego mechanika bo z przeniesieniem napędu żartów nie ma.
Lepiej zrobić raz dobrze niż 5x płacić za to samo. -
Ja mialem rozwalone przeguby wewnetrzne. Od wymiany spokój <!-- s;) -->
-
a czy da sie to sprawdzic jakos czy to na pewno to ? czy po rozebraniu bedzie miał luzy ??
-
Ja akurat oddałem auto do serwisu skody i oni to stwierdzili po jeździe próbnej. ..
-
[quote="Skalpel"]a czy da sie to sprawdzic jakos czy to na pewno to ? czy po rozebraniu bedzie miał luzy ??[/quote]
z poziomu kanału, należałoby złapać półoś i kręcić tak jak kręcą się koła, kontrolując luz na drugiej. oczywiście mech.różnicowy też ma swój luz, ale mechanik wprawny wyczuje że coś jest nie tak.
możesz też podjechać na SKP może oni coś poradzą w sprawdzeniu. -
do sprawdzenia jeszcze ewentualnie tuleje metalowo gumowe wahaczy przednia i tylna
A jak jest na niższych biegach ?
-
wymieniłem przegub wewnętrzny od strony kierowcy i dalej bije wiec co teraz ??
-
[quote="Skalpel"]wymieniłem przegub wewnętrzny od strony kierowcy i dalej bije wiec co teraz ??[/quote]
Dlaczego na krótszej półosi ? Na dłuższej jest dobry ?
1.
Wyważenie kół. Rzetelne. Niektóre alusy mają przesunięty otwór centralny.
2. Szarpaki - sprawdzenie luzów.
3. Sprawdzenie tulei.
Poza tym pogadaj z diagnostą może jeszcze coś podpowie.
4. Jak wygląda poduszka pod skrzynią ? -
mechanik stwierdzil ze do wymiany jest po stronie kierowcy, na szarpaki musze poczekac az do PL pojade bo tutaj tego nie maja, a poduszka pod skrzynia jeden mowil ze trzeba powoli wymienic a drugi u ktorego robilem rozrzad to nie mial czasu i tak zostało, myslisz ze to morze byc poduszka??
-
a felgi (alusy) wywazalem 2 razy sa nowiutenkie opony nawet zeby sprawdzic przekladalem od innego auta i nadal to samo.
-
Mam podobne objawy, też wymieniłem opony na nowe, a na starych bawiłem się w przekładki i dodatkowe wyważania. Również brałem pod uwagę zmianę tarcz hamulcowych oraz potencjalnie obwiniałem przegub wewnętrzny. Po Twoim przypadku widzę, że to nic nie daje i powoli zastanawiam się, czy źródłem problemu nie jest przypadkiem sprzęgło. Mój przebieg to 60kkm więc trochę wcześnie ale różnie bywa. Objawy mają różne natężenia, gdyby to były tarcze lub przegub musiało by bić przez cały czas, a u mnie jest o nie zawsze.
pozdr.
piotrbx