Palące się EPC i ABS przy zapłonie
-
Siema, miałem problem z elektryką w aucie, póki co, problem został odpukać usunięty. Mam nadzieję, że na stałe. Jednak teraz mam problem, nigdy się temu nie przyglądałem i nie wiem czy to dobrze. Gdy zapalam zapłon, oczywiście włączają się wszystkie lampki, po chwili gasną, natomiast ABS oraz EPC zostają, gdy odpalam silnik gasną. Czy to jest ok?
-
Hmm... u mnie jest tak samo.
-
tak dobrze jest
-
Dzięki za odpowiedź ) ABS był to chwilowy wybryk, tak to zawsze tylko EPC się pali. To znaczy "zawsze", do momentu, aż silnik odpali, po czym znika <!-- s:) -->
-
Sprawdź napięcie akumulatora. U mnie w zimie przy ciężkich mrozach (więcej niż -20 stopni) przy odpalaniu zdarza się, że ABS świeci się do momentu rozruchu silnika.
-
Wystarczy ciut osłabiony akumulator, by ABS się zaświeciło przy rozruchu. Jak dobrze kręci i kontrolka po odpaleniu gaśnie, to nie ma problemu.
-
A jednak wykrakałem, od kilku dni pali mi się cały czas kontrolka ABS. Jakieś pomysły?
-
sprawdż czujniki, tzn podłącz pod kompa i będzie wiadomo czy to czujnik
-
Nawet nie mam do tego dostępu, jestem w tym temacie zielony. Nie posiadam ani kabla, oprogramowania, wiedzy.
-
to zostaja ci 4 mozliwosci:
- podjechac do kogos kto ma kabel i sie podpiac
- kupic sobie kabla "kupic" oprogramowanie :robot: i se sprawdzic
- podjechac od mechanika zaplacic i on ci sprawdzi
- kupic wszystkie elementy ABS i wymieniec tj. wiazki, kable, pompe abs, sterownik, czujniki itp <!-- s;) -->
lub zadzownic do wrozbity macieja moze wywrozy co dolega samochodzikowi...
sorki za ironie ale... po raz "n-ty" napisze Ci ze nikt ci nie powie co mu dolega "na swiecaca kontrolke", potrzeba przynajmniej nr bledu a wtedy mozna juz dzialac