[F1 i F2] Specyfikacja oleju
-
Witam, czy olej Mobil 5W-50 jest tylko do diesla z common- rail ?
-
zobacz jakie specyfikacje na opakowaniu sa napisane..
-
[quote="GembiHTP"]Witam, czy olej Mobil 5W-50 jest tylko do diesla z common- rail ?[/quote]
Mobil 1 5w-50 nie nadaje się do diesla z common rail, API SN/SM/SL ma za wysoką lepkość.
Masz tu specyfikacje dopuszczającą go dla silników benzynowych , API cofnęło mu specyfikację CF dopuszczająca go do użycia w silnikach diesla.
Choć Mobil twierdzi że ich olej spełnia homologację CF.Pozdrawiam M.
-
Kupiłem sobie Skode Superb 2.0 TDI i tak myślałem, że wleje ten olej. Zastanawiam się co tu innego wlać bo chce mobila zawsze ich używam i jestem zadowolony teraz ma wlanego Lotosa ale to raczej nie jest dobre do tego auta.
-
Jeżeli Mobil to najlepszy będzie Mobil 1 ESP formuła 5w-30
Pozdrawiam M.
-
[b]GembiHTP[/b], zobacz w instrukcji jaką specyfikacje 504.00 / 507.00 albo jeszcze co innego nakazuje producent samochodu / silnika.
a oznaczenie 5w30 czy inne ( 10w40 albo 0w50 .... ) uważam za mniej istotne gdyż są oleje jak wspomniany wyżej 5w30 które mogą nie spełniać normy VW i się nie bedą nadawać. -
Tak ale kolega chciał Mobila bo ma do niego zaufanie, VW podaje że norma 507.00 zastępuje wszystkie poprzednie normy i jest z nimi kompatybilna, a jednym z wymogów tej normy jest właśnie lepkość 5W30...
Dlatego właśnie doradziłem ten a nie inny olej... choć może lepiej Castrol lub Motul.Pozdrawiam M.
-
ja tam pełnej specyfikacji nie znam <!-- s;) -->
swego czasu wymieniałem się mailami z specem z "szela" i pisał mi że nie każdy ich olej spełnia normy VW. w szczególności 505.01na OCP jest dosyć obszerny temat - wklejam linka do jednego z ostatnich postów : [url=http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=870965#870965]> klik <[/url]
(sprawdzałem - bez logowania powinien się wyświetlić.)