[F2] 1.4 TDI 70KM głośna praca silnika
-
Witam.
Od kilku tygodni jestem w posiadaniu Fabki 1.4 TDI 70KM. Samochód z przebiegiem 37 tyś km. I tutaj rodzi się pytanie. Jakie są wasze odczucia jeżeli chodzi o głośność silnika słyszanej w kabinie kierowcy podczas jazdy, przyśpieszania itp? Wcześniej jeździełem Volvo V40 w benzynie i szczerze jestem zszokowany głośnością silnika w kabinie w Fabce. Chcę wiedzieć czy to norma czy może jednak coś złego dzieje się z silnikiem? Nie ma objawu nierównej pracy silnika, odpala bez problemu jak również reaguje prawidłowo na przyśpieszanie i jest dynamiczny jak na swoje możliwości. Proszę o sugestie rady lub uspokajające informacje.
Pozdrawiam
-
[quote="boberek7"]Wcześniej jeździełem Volvo V40 w benzynie i szczerze jestem zszokowany głośnością silnika w kabinie w Fabce. Chcę wiedzieć czy to norma [/quote]
1.4 TDI to 3 cylindry. - jest głośno, im szybciej bedziesz jechać tym głośniej bedzie. zobacz w tabele z wartościami dB i sie przekonasz. dla porównania - zmywarka ma ok. 40dB <!-- s:) --> u ciebie może być ok. 70 lub więcej. -
[quote][/quote][quote="kapi"] zmywarka ma ok. 40dB <!-- s:) --> u ciebie może być ok. 70 lub więcej.[/quote]
Nie znam się zbytnio na decybelach i nie wiem ile ma moja zmywarka, ale jeżeli 70dB to wartośc która przy stosunkowo cicho puszczonym radiu bardzo dzielnie je zagłusza zwłaszcza przy wyprzedzaniu to właśnie tak mam ojjj... chyba będę tęsknił za volvo mimo że swoje lata miało
Dzięki za odpowiedź.
-
taka już jest kultura pracy tych silników i nic nie poradzisz. Pewnie się przyzwyczaisz albo zaczniesz głośniej radia słuchać i będzie OK hehe. 1,9 TDI też do najcichszych nie należy zwłaszcza jak zimny, ale z czasem człowiek się przyzwyczaja <!-- s;) -->
-
Na uspokojenie powiem Ci tyle, że zgodnie z kodeksem pracy dopuszczalna norma hałasu teoretycznie nieszkodliwa wynosi 85db.
-
[quote="MirekS"]85db[/quote]
Nie przypadkiem 97 dB :?: <!-- s:?: -->
-
Panowie, 1.4 TDI jest tak głośny, że stojąc nad otwartą maską nie da się rozmawiać, wcześniej jeździłem 1.8 td w fordzie i było dużo ciszej, niestety 3 cylindrówka jest strasznie głośna, dobre audio i da się przeżyć <!-- s:) -->
-
[quote="Tofik"][quote="MirekS"]85db[/quote]
Nie przypadkiem 97 dB :?: <!-- s:?: -->[/quote]
Cytuję:
"Uważa się, że ekspozycja na hałas przekraczający 85 dB jest możliwa bez uszczerbku dla zdrowia. Np praca w ciągłym hałasie w granicach 95-100 dB nie może trwać dziennie dłużej niż 40-100 min., zaś praca w hałasie do 110 dB - nie dłużej niż 10 minut dziennie."Jednak nie odbiegajmy od tematu, 1.4 TDI napewno mieści się w normie.
-
[quote="Voytaz"]niestety 3 cylindrówka jest strasznie głośna, dobre audio i da się przeżyć <!-- s:) -->[/quote]
Hehe.. audio już zakupione tylko głośników mało ale pomyślimy
Dzięki za wszystkie wpisy, już mi lepiej wiedząc, że inni łączą się ze mną w cierpieniu
-
Kolego tez byłem na początku zszokowany. Niestety głośna praca to podstawowa wada tego silnika :zdegustowany: <!-- s:zdegustowany: -->