[F1 i F2] Problem z odpalaniem - temat zbiorczy
-
fakt, jak naprawde pechowo sie trafi mozna sie czasem pobujać.
Yoogi, wybacz, ale na marce stacji tez zbytnio polegac nie można, wszystko zalezy od danego ajenta X, czasem mozesz miec sytyacje typu zatankujesz np na BP i nie pojedziesz a zatankujesz na jakiejś dziwnej stacji i bedziesz smigał az miło
-
Racje Ci przyznaje. Mam jedna sprawdzona stacje i jej sie trzymam Podziwiam tych, co tankuja na auchan i tych podobnych za 4,12 PLN <!-- s:) -->
-
yoogi, powiem Ci, że zdarzało mi się tankować na NESTE i nie miałem problemów, ana codzień leje na JET, ale znam przypadki, ze po tankowaniu na BP auto jechać nie chciało
darsko, jakies postepy ??
-
trzeba miec swoje sprawdzone stacje i tyle <!-- s:) -->
-
yoogi, otóż to
-
Spróbuj zaobserwowac jak zachowuje sie wskaznik temp. silnika (ten obok poziomu paliwa
na blacie). Czasami bywa tak ze zaczyna fiksowac czujnik temp. silnika i kiedy jest cieply np. po krotkim postoju to wskazuje ze jest zimny (wskaznik lezy). Komputer podaje wtedy wiecej
mieszanki na wtryski i zalewa swiece. Jedyne rozwiazanie jakie znam to wymiana czujnika
temp. silnika cos kolo 80 zl jesli dobrze pamietam.Jak dlugo bedziesz eksploatowal wadliwy czujnik to zacznie sie zapalac kontrolka silnika (ta zolta) i zaczyna sie fiksacja bo jedziesz jedziesz a tu nagle bach ze niby silnik cos nie tego.
-
Czujnik jest tańszy, ok 30-40 zł płaciłem ostatnio chyba. U mnie wskazówka chodziła prawidłowo natomiast po podłączeniu kompa, wyskoczył błąd o czujniku.
-
Ja miale dwa razy podobne objawy z 2 roznych powodow w moim poprzednim aucie - Clio.
- Tak jak koledzy pisza - padl czujnik temperatury silnika (cieczy chlodzacej)
- Nie dokrecilem po pewnym czasie glowicy po wymianie uszczelki.
Podejrzewam, ze podobne objawy moga sie pojawic gdy uszczelka jest zniszczona i nie ma wlasciwej kompresji.
-
Proponuję jeszcze podłączyć vaga, być może pokaże jakiś błąd.
-
Dzieki za rady Akumulator sie posypał. po wymianie- po problemie.
Dzieki -
no i super, choc aku to jedna z ostatnich rzeczy po których bym szukał <!-- s:) -->
-
dzięki panowie za poradę.czytałem że wymiana tego czujnika jest dziecinnie prosta tylko trzeba wiedzieć gdzie się on znajdje. Wiecie gdzie go umieścili w 1.2 ? Mam książkę do fabi ale tam nawet nie wspominają gdzie może on być. :mur: <!-- s:mur: -->
-
jak stoisz przed maską, to chyba po prawej stronie silnika, ale w którym miejscu to nie wiem dokładnie, bo nie przyglądałem się jak mechanik zmieniał. Trzeba spuścic trochę płynu chłodniczego bo inaczej wycieknie
-
Dzięki za potpowiedz jak go zlokalizowałem to reszta była łatwa jak kobiety. Wymiana poszła gładko. Zaskakują mnie proste rozwiązania w fabii ale o to tu chodzi, łatwo i przyjemnie. Pozdro :hurra: :super: :super: :hurra: <!-- s:hurra: -->
-
Jak w temacie , nie mogę odpalić fabki , dokładniej zaraz po uruchomieniu gaśnie.
Problem zaczął się po tym jak autko stało cała noc na mrozie. Rano otworzyłem auto pilotem, kierunki się zaświeciły ale drzwi otworzyć nie moglem, pomyślałem że przymarzły i trochę się z nimi siłowałem, po 10 minutach walki gdy śnieg spadł z szyb , zobaczyłem ze nie odbiły te "picki" w drzwiach. Otworzyłem kluczem i pojechałem do pracy , tam auta nie zamykałem i po robocie normalnie wróciłem do domu, zamknąłem go pilotem i gdy po 3-4 godzinach chciałem odpalić - nie dało się , zamykam- otwieram , pilotem - kluczykiem i nic . Dodam ze uszkodziłem klamkę i podczas odpalania miga mi kontrolka immobilizera , nie wiem co robić :dobani: :dobani: <!-- s:dobani: --> -
A jaki masz immo? Pastylkę z bateryjką? Może bateria padła?
-
Chodzi Ci o ten "pilocik" ?
-
[quote="Pala_lysy16"]Jak w temacie , nie mogę odpalić fabki , dokładniej zaraz po uruchomieniu gaśnie.
[/quote]Jeżeli by padł immobilaizer to chyba wogóle by nie odpalił, przynajmniej ja miałem z takim przypadkiem styczność. Natomiast spotkałem się z sytuacją taką jak u Ciebie i przyczyną była pompa paliwowa w której zamarzły różne syfy które się tam nagromadziły przez lata.
-
a dlaczego miga immo?
-
i jak sprawdzic czy to nie pompka samemu?