Stukajace zawory
-
W mojej Fabce 1.4. 60KM od jakiegoś czasu po złapaniu temperatury przez siknik zaczynają "klekotać" zawory. Z tego co już się zorientoewałem to podobno nie można ich wyregulować bo regulacja odbywa się hydraulicznie. Czy to coś poważnego czy można jakoś samemu zaradzić?
-
Zgadza się fabka ma regulatory hydrauliczne. A czy nie zmieniłeś czasami oleju na inny niż zalecany :?: <!-- s:?: -->
-
właśnie też myślę że to może być od oleju ale jeżdże na mobil 5W-50 i zrobiłem po wymianie ok 15 - 17 tys.
-
kolego bardzo prawdopodobne ze to wina oleju a skoda zaleca wymianę po 15 tyś więc najpierw wymień sobie olej a nie napisałeś jaki masz przebieg bo po dużych przebiegach zaworki mogą stukać wtedy zostaje tylko wymiana :rozpacz: i koszty :!: <!-- s:!: -->
-
[quote="ArtB"]właśnie też myślę że to może być od oleju ale jeżdże na mobil 5W-50 i zrobiłem po wymianie ok 15 - 17 tys.[/quote]
5W50 jest zalecany do tego silnika, natomiast za długo na nim jeździsz. Ja z olejem staram się nie przekraczać około 13 tys km.
-
a może zmienic na półsyntetyk?
łączny przebieg to 140 tys. km
-
pólsyntetyk jest bardziej gęsty niż syntetyk tak że poprawy nie będzie na pewno :dobani: <!-- s:dobani: -->
-
[quote="ArtB"]a może zmienic na półsyntetyk?[/quote]
Jeżeli silnik nie bierze oleju to nie zmieniaj.
-
Dzięki wszystkim!!! Wymieniłem olej i wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam.
-
jaki olej wlałes?? mi bierze olej moja fabia a ma przejechane tylko 77kkm i zastanawiam sie nad wymiana na pół syntetyk
-
[b]mario_tg[/b] [quote]pólsyntetyk jest bardziej gęsty niż syntetyk tak że poprawy nie będzie na pewno :dobani: <!-- s:dobani: -->[/quote]
??????? a od kiedy to ?????
IMO 13...15 czy też 17.....nie ma to większego znaczenia w przypadku tego silnika