[F1 i F2] Kontrolka temperatury/wody/płynu/cieczy

Topic created · 148 Posts · 47438 Views
  • Witam!
    Przy uruchomieniu zimnego silnika /1.4 MPI 60 kucyków z 2001 r./ zapala się czerwona kontrolka temp. + sygnał dźwiękowy. Silnik ciepły - nie zapala się. Problem pojawił się po wymianie rozrządu i pompy wodnej /nowa pompa wody okazała się nieszczelna/. Płynu ubywa niewiele tzn. od wymiany dolewany po ok. 3 miesiącach. Zauważyłem zaciek przy zbiorniku. Temperatura silnika w normie. Co to może być ? Pomocy.

  • Prawdopodobnie masz duży osad na czujniku poziomu płynu w zbiorniczku lub jest on sam w sobie uszkodzony.

  • Wyczyściłem zbiornik z bruntnego gluta i jest w porządku. Dzięki. :hurra: <!-- s:hurra: -->

  • Proszę 🙂 <!-- s:) -->

  • Czujnik wymieniony dwa razy, zbiorniczek też, a czy ktoś oblukał przewody które są do tych czujników podpięte :?: <!-- s:?: --> Nie jestem pewny, ale chyba termokontakt załączający wentylator przy chłodnicy jest też podciągnięty pod tą kontrolkę.

  • Jeśli by to był regulator to by się zaświecała kontrolka akumlatora. O wiązce masz [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2517]TU[/url] i [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2344]TU[/url] jak ją nieco zregenerować, jest pod obudową filtra. Skorzystaj jeszcze z szukaj - wpisz wiązka elektryczna, wyskoczy 30 tematów, napewno coś jeszcze znajdziesz, jak nie pytaj dalej.

  • No to ładną historię przeszedłeś, najważniejsze, że już wsio oki.

  • Witam serdecznie,

    Dużo się mówiło na forum o ubywającym płynie chłodzącym i różnych jego przyczynach. Ja mam nieco inny problem, ale zacznę od początku.

    Moja Fabka ma już ponad 5 lat i przez ten czas trochę płyn mi się zanieczyścił. Z pewnością mam standardową przypadłość z tym związaną, ale z wymianą uszczelki czekam do lata jak będę miał więcej czasu. W międzyczasie jednak zaczęła mi się zapalać kontrolka poziomu płynu co działo się wyłącznie na zimnym silniku. Doszedłem do wniosku, że brudny płyn zanieczyścił czujnik, więc trzeba wyczyścić zbiornik wyrównawczy i wymienić płyn. Dodam, że płynu nie ubywało a poziom był w normie. Zrobiłem więc jak wyżej. Wymienili mi płyn i wyczyścili zbiornik. Szczęśliwy że jest OK jeździłem około 2 tygodni. Niestety po tym czasie znowu ZONK!!!. Zimny silnik - migająca kontrolka. Ciepły silnik - OK.

    Tutaj pytanie: Czy powodem jest uszkodzony czujnik w zbiorniczku -> znaczy trzeba wymienić, czy może coś innego?

    Liczę na Was Panowie i z góry dziękuję.

    Marcin

  • [quote="imcpan"]Zimny silnik - migająca kontrolka. Ciepły silnik - OK.

    Tutaj pytanie: Czy powodem jest uszkodzony czujnik w zbiorniczku [/quote]

    Na zimnym silniku masz niższy poziom i może się kontrolka zaświecić, jak się silnik rozgrzeje płyn zwiększa swą objętość i czujnik działa prawidłowo. Proponuję uzupełnić stan płynu na zimnym silniku. Jeśli to nie pomoże uszkodzony, lub mocno zanieczyszczony jest czujnik w zbiorniczku.

  • [quote="imcpan"]Witam serdecznie,

    Dużo się mówiło na forum o ubywającym płynie chłodzącym i różnych jego przyczynach. Ja mam nieco inny problem, ale zacznę od początku.

    Moja Fabka ma już ponad 5 lat i przez ten czas trochę płyn mi się zanieczyścił. Z pewnością mam standardową przypadłość z tym związaną, ale z wymianą uszczelki czekam do lata jak będę miał więcej czasu. W międzyczasie jednak zaczęła mi się zapalać kontrolka poziomu płynu co działo się wyłącznie na zimnym silniku. Doszedłem do wniosku, że brudny płyn zanieczyścił czujnik, więc trzeba wyczyścić zbiornik wyrównawczy i wymienić płyn. Dodam, że płynu nie ubywało a poziom był w normie. Zrobiłem więc jak wyżej. Wymienili mi płyn i wyczyścili zbiornik. Szczęśliwy że jest OK jeździłem około 2 tygodni. Niestety po tym czasie znowu ZONK!!!. Zimny silnik - migająca kontrolka. Ciepły silnik - OK.

    Tutaj pytanie: Czy powodem jest uszkodzony czujnik w zbiorniczku -> znaczy trzeba wymienić, czy może coś innego?

    Liczę na Was Panowie i z góry dziękuję.

    Marcin[/quote]

    Teściowa miała identyczne objawy, po wymianie uszczelki pod głowicą jest ok. Zbiornik wyrównawczy wymieniała 2 razy i było dobrze na około tydzień do dwóch, wymiana uszczelki pod głowicą rozwiązała problem, koszty około 450 zł chyba bez planowania głowicy, poczytaj:
    http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2711<!-- m -->

  • Witam mam pytanie od jakiegoś czasu po zapaleniu zimnego auta po chwili pika mi brzeczyk i zapala sie kontrolka od temperatury. jak tylko temperatura podniesie sie na zegarze powizej "zera" jak zgasze auto i zapale jeszcze raz to kontrolka sie nie zapala....co moze byc macie jakies sugestie??

  • a jak jest zimny silnik że wskazówka jest na zerze to ile masz płynu chłodniczego w zbiorniczku ??

  • właśnie kiedys juz tak mialem te same objawy i wtedy dolalem plynu i na jakis miesiac mialem spokoj a teraz nawet jak doleje powyzej max to jak jest zimny to piszczy i mruga....macie jakies sugestie..prosze o pomoc

  • a w jakim stanie jest zbiorniczek wyrównawczy chodzi mi czy jest zabrudzony i piny w kostce której jest podłączona do tego zbiorniczka

  • wiesz piny wygladaja na ok a zbiorniczek jest faktycznie zabrudzony i od wewnatrz jest jakas maz jasna nie bardzo wiem juz o co chodzi....

  • no to jest tu problem ponieważ w zbiorniczku jest syf i czujnik przez to szaleje. Być może masz padnietą uszczelkę pod głowicą
    P.S. masz silnik 1.4MPI??

  • [quote="kornat"]Być może masz padnietą uszczelkę pod głowicą [/quote]
    autko kopci na biało , traci moc ?? masz biała maź na korku wlewu oleju ?? poziom oleju w misce sie zwiększa ??
    kiedy ostatni raz zmieniany byl plyn chlodniczy ?? bo brud nie koniecznie musi być z powodu padniętej uszczelki

  • tak mam silnik 1,4MPI a po czym poznac ze to uszczelka pod glowica bo plynu tak nie ubywa i olej czysty sie wydaje czyli mowisz zeby wyjac zbiorniczek i oczyscic czujnik od wewnatrz??

  • [quote="and61"]masz biała maź na korku wlewu oleju ??[/quote]
    z tym nie koniecznie bo jak jest zimno to i samochód nie nagrzeje się do temp.90st. C to to będzię

  • Jeśli się nie mylę to maź w zbiorniczku powinna być brązowa lub " kapuccino" jak jest uszczelka walnieta. tak miałem w cieniasku.
    A może poprostu czujnik temperatury jest zepsuty?

Log in to reply