[F1] Ściąganie samochodu na prawo
-
Witam,
mam problem ze swoją Fabką.
Od jakiegoś czasu ściąga na prawo.
Problem zaczął się dzień po wymianie opon z przodu.
kilka dni temu w ASO byla wymieniana przkladnia i sporo elementów przedniego zawieszenia i nie ma zadnych luzów, ustawiana była również geometria ale problem nie zniknał.....
bardzo prosze o pomoc... -
a spróbuj przełożyć przednie oponki z lewej na prawo a z prawej na lewa i zobacz czy nie sciąga auta w lewa strone
-
myslalem o tym ale mam oponki kierunkowe noweczki w dodatku ....
prawde mowiac nie wiem co zrobic... mialem nadzieje ze po w/w naprawach problem zniknie... ale coz jak to mowia nadzieja....a czy krzywe felgi np moga to powodowac??? z przodu felgi sa lekko pokiereszowane ale kola dalo sie wywazyc....???
-
Sprawa jest jasna winą za ściąganie obarczam same opony - sam piszesz, że problem zaczął się wraz z ich wymianą. Spróbuj zamienić przód z tyłem.
-
w sumie to o tym myslalem ale opony sa noweczki nierdzewki wiec ich nie podejrzewalem
w sumie jak kupilem autko byla ustawiana zbieznosc bo tez sciagalo ale po zbieznosci bylo ok
potem wymeinilem opony i przekladnie i problem powrocil....
czy nowe opony moga powodowac sciaganie?
daleczego???
pozdrawiam i dziekuje -
dla tego że może być wada jednego kapcia i już ono ściąga
-
jestem umowiony jutro w aso i powiem zeby kapcie przelozyli . jesli masz racje i ten wadliwy pojdzie do tylu to nie powinno sciagac?
-
Ściągać nie będzie, ale jak kiedyś znów dasz na przód w celu równomiernego zużycia to problem wróci.
-
hmmm
mam nadzieje ze pomoze
a to ze felgi sa prawdopodobnie lekko zwichrowane ma wplyw???
bo te z przodu przeszly swoje chyba z tego co widzialem jak mi opony zakladali \ -
[quote="dragon_x"]jesli masz racje i ten wadliwy pojdzie do tylu [/quote]
Jeżeli opona jest nowa to ma gwarancje. Zareklamuj i tyle niech daja nową. ( oczywiście jeżeli masz papiery, rachunek). -
Tak przeszły swoje, ale jeśli Ci na starych oponkach nie ciągło, to na nowych też nie powinno być problemu.
-
no to jutro kaze przelozyc kolka i zobaczymy
dam znac
dzieki za rade
zobaczymy
tylko zadaje sobie pytanie co jesli dalej bedzie bez zmian ??? -
no i jestem po wizycie w aso....
geometria ok
sciaga jak wczesniej kolega stwierdzil przez opony....
narazie zamienili tyl - przod i jest lepiej , tzn lekko czasem na lewo sciaga ale moze jeszcze sie ulozy....
czyli najprawdopodobniej czeka mnie zakup nowych opon i felg:(
pozdrawiam -
Ja też dołączę się do tematu.
Od jakiegoś tygodnia mam problem z jazdą na wprost.
Na prostej nawierzchni jak puszczę kierownice ustawiona na wprost samochód ściąga na prawą stronę.
Nie wiem co się dzieje... pierwszy raz mam taki problem.
Oponki mają pół roku.
Nie wiem ale podejrzewam ze może mam luz na jakimś drążku albo gałce bo czasami coś puknie...
Geometria jest ok...
Pomóżcie bo na razie jestem na wakacjach i chętnie usłyszę wasze opinie. -
Nie wpadłeś do jakiejś dziury, krzywa aluma też może wpływać na ściąganie, mimo że z zewnątrz nie widać, wgięć.
-
Witajcie,
moim zdanie najtaniej będzie sprawdzić ciśnienie w oponach (na porządnych manometrach) a potem je czyste wyważyć i zobaczyć wtedy. A jeśli felga ma jakąkolwiek krzywiznę to przykro mi bardzo <!-- s:| --> ale trzeba będzie się rozejrzeć za nową.
tak jak to było napisane jeżeli masz papiery z opony to oddaj do reklamacji.
Albo masz coś powybijane wahacz czy końcówki drążka (gałki). Zobacz też układ kierowniczy czy nie masz luzów czy Ci kierownica nie drży jeżeli drży to wyważ koła to pomaga
Zostaje ostatnia myśl że auto było bite
Pozdrowienia -
koła bym sobie odpuscil bo mi na stalowkach jak ina alumach sciaga w prawo a kolega pisze ze zaczelo mu teraz sciagac wiec chyba nie bite ... sprawdz zbierznosc zobacz czy ci nie zdziera opony z jednej strony jedz do pierwszej lepszej stacji kontroli pojazdow niech sprawdza luzy w zawieszeniu powinni to zrobicbezplatnie ...
-
Albo za 20 do 30 zł. FIGO-23 kolega pisze że miał ustawianą zbieżność. <!-- s:) -->
-
kumpel tez ostatnio zbierznosc ustawial .....wiec tak mu ustawili ze mu nowe laczki zdarlo teraz reklamuje usluge .... dobry warsztat to podstawa na przeglodzie powinni sprawdzic maja aparature .. przynajmniej u mnie
-
U mnie na przeglądzie nie sprawdzają Mają to chyba :cenzura: <!-- s:cenzura: -->