[F1 i F2] Rozrząd PB - temat zbiorczy
-
kupuj orginał (tylko jak to stwierdzić)ja wymieniałem 10.000km.temu i znowu jest do wymiany.kupiłem na allegro w zestawie z uszczelniaczem i uszczelkami od kogoś z łodzi.podobno w orginalnej skodzie jest wszystko osobno,nie sprzedają całych kompletów.
-
wymieniłem na oryginał
-
czemu ? masz przynajmniej pewnosc ze nie strzeli
-
no niby tak ale jesli wierzyc ze łańcuch był wymieniony juz przy 75 tyś a przejechane juz jest 120tyś to wychodzi PI razy drzwi ze jeszcze 20tyś pociągnie.
-
co decyduje o tym, że należy razem z wymianą rozrządu wymienić też pompę wody?
-
To czy pompa się nie zaciera.
Należy sprawdzić czy wirnik luźno się obraca.
pozdro
-
Koledzy,a czy wśród was jest ktoś komu w silniczku 1,4 MPI 8V pszeskoczył ząbek w rozrządzie lub zerwał się łańcuch?
Jestem bardzo ciekawy waszych komentaży.
Dodam że ja mam przejechane 184tyś i jescze nie wymieniałem rozdządu,troszkę go słychać ale wydaje mi się że niema jeszcze potrzeby wymiany.
Pozdrawiam. -
ja wymienilem jak mial 70 tys
-
Koledzy,a co byście zrobili na moim miejscu jestem pierwszym właścicielem auta od nowości,rocznik 2002 przebieg bardzo mały 32000km,w serwisie skody powiedzieli na przeglądzie że trzeba wymienić cały,ktoś inny powiedział abym wymienił same paski bo parcieją przez lata i jestem głupi co robić.Proszę o mądrą rade.
-
[b]FIGO-23[/b], a co sklonilo Cie do wymiany rozrzadu?
-
hmm slyszalem rozrząd mierowna praca zrobilem to przy okazji wymiany oleju jak sciagalem miske a druga sprawa nie jestem pierwszym wlascicielem wiec wolalem wymienic
-
[quote="FIGO-23"]slyszalem rozrząd mierowna praca[/quote]
i powiedz prosze,czy po wymianie objawy ustapily,i ile juz masz przejechane na nowym rozrzadzie?
-
na nowym mam jakies 10 na peno jest lepiej ale radzil bym sprawdzic pompe wody przy wymianie jak nie wymienilem pompy i po wymianie ozrzady pompa siadla
-
[quote="TOM16V"]Koledzy,a co byście zrobili na moim miejscu jestem pierwszym właścicielem auta od nowości,rocznik 2002 przebieg bardzo mały 32000km,w serwisie skody powiedzieli na przeglądzie że trzeba wymienić cały,ktoś inny powiedział abym wymienił same paski bo parcieją przez lata i jestem głupi co robić.Proszę o mądrą rade.[/quote]
Jeśli jest tak mały przebieg, wymieniłbym tylko paski, bo pozostałym częściom nie miało się prawa nic stać. Natomiast paski się starzeją i zaleca się ich nie trzymać dłużej niż 5-6 lat.
[quote="awos"]Koledzy,a czy wśród was jest ktoś komu w silniczku 1,4 MPI 8V pszeskoczył ząbek w rozrządzie lub zerwał się łańcuch?
[/quote]Nie kojarzę takiego przypadku.
-
[quote="TOM16V"]Koledzy,a co byście zrobili na moim miejscu jestem pierwszym właścicielem auta od nowości,rocznik 2002 przebieg bardzo mały 32000km,w serwisie skody powiedzieli na przeglądzie że trzeba wymienić cały,ktoś inny powiedział abym wymienił same paski bo parcieją przez lata i jestem głupi co robić.Proszę o mądrą rade.[/quote]
ja wymienił bym całość za jedną robotą . rolki nie dociągną do kolejnej wymiany rozrzadu co z tego że pasek bedzie nowy jak rolka strzeli ..
-
I dalej jestem w kropce każdy mówi co innego :mur: <!-- s:mur: -->
-
Moim zdaniem należy wymienić paski i rolki.
pozdro
-
wymien komplet i nie sprawdzaj co ile Ci wytrzyma...
-
Tak tylko, że skoro [b]TOM16V[/b] robi za 7 lat 32000 tys km to jaki jest sens wymieniać całość :?: <!-- s:?: --> Skoro za następne 7 lat może wymienić całość, a i tak jeszcze mu spory zapas zostanie do 90 tys. km (ponad 20 tys km). Tym bardziej, że na pozostałe podzespoły prócz paska czas nie ma wpływu tylko przebieg.
-
[quote="MirekS"]Tak tylko, że skoro [b]TOM16V[/b] robi za 7 lat 32000 tys km to jaki jest sens wymieniać całość :?: <!-- s:?: --> Skoro za następne 7 lat może wymienić całość, a i tak jeszcze mu spory zapas zostanie do 90 tys. km (ponad 20 tys km). Tym bardziej, że na pozostałe podzespoły prócz paska czas nie ma wpływu tylko przebieg.[/quote]
jest pierwszym wlascicielem??
wiarygodny przebieg ??
czas tez wpływa na częsci