Ile oleju może być maksymalnie?
-
Szukalem na forum ale chyba tego nie ma... [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=815&start=45&sid=444203df992f16152dbd36b4bf28b455]Czytalem to..[/url]
Wczoraj robilem w ASO <!-- s:( --> przeglad i chyba wlali mi za duzo oleju.
Poziom oleju jest na na bagnecie na lini gornego wygiecia. Wiecie o co chodzi??? Mam prosty bagnet i w miejcu gdzie jest wskaznik bagnet jest wgiety. Na bagnecie jest zaznoczony pół centymetrowy przedzial poziomu oleju a ja mam wlane powyzej tego dokladnie do gornej lini zgięcia bagnetu czyli okolo 0.5 cm wyzej od poziomu max.
wyglada to mniej wiecej tak:
.|
.|
..\ --------- moj poziom oleju
...|
...|| tu mam zaznaczone na bagnecie, zawsze trzymalem miedzy tą oznaczona iloscia
...|
../
.|
.|Jeżdzic tak czy odlac. Co moze sie stac jesli to zostawie?
-
A na jakim silniku sprawdzasz poziom oleju - zimnym, cieplym (od razu po zgaszeniu), czy cieplym odstanym 15 min po wylaczeniu ??
-
Sprawdzalem na zimnym po nocy. Temp powietrza okolo 5stopni
-
Ja bym odlał, jak jest za dużo bo cierpią uszczelnienia silnika. Owszem mam bliżej maxa na lato by chłodzenie i smarowanie było lepsze, ale uważam, że masz za dużo. Jeśli byś ulewał licz się z tym, że musisz powtórnie wymienić uszczelke pod korkiem spustowym bo może cieknąć.
-
Ja bym zrobil to samo - poziom oleju na maxa na zimnym silniku to troche za duzo..
-
OK. dzieki... Sprobuje odessac strzykawką z wezykiem poprzez otwor na bagnet. Moze sie uda.
-
[quote="Jimmy"]wyglada to mniej wiecej tak:
.|
.|
..\ --------- moj poziom oleju
...|
...|| tu mam zaznaczone na bagnecie, zawsze trzymalem miedzy tą oznaczona iloscia
...|
../
.|
.| [/quote]hej od paru lat serwisuje auto w ASO i zawsze mi zalewają do tego poziomu jaki pokazałeś też zawsze myślałem że to za dużo, bo max to jest jak sie kończą te wypukłe krateczki na bagnecie, ale kiedyś wziąłem instrukcje auta i sie dobrze przyjrzałem i max to jest właśnie jak sie zaczyna to wygięcie <!-- s:) --> a poza tym moja skodzianka bierze trochę oleju, wiec i tak poziom dość szybko sie obniża...
Absolutnie sie tym nie przejmuj
-
olej powinien znajdować się pomiędzy min a max jeżeli będziesz miał za dużo to zajedziesz katalizator lepiej trochę upuścić
-
Czytalem instrukcje od mojej Fabii i pisza ze olej moze byc ponad szortska czesc znacznika, ale w ksiazce sam naprawiam Passata pisza zeby nie przekraczac poziomu powyzej wlasnie tej szorstkiej czesci bagnetu, bo moze sie katalizator uszkodzic albo uszczelki silnika...
Za pomocą BIG strzykawki i wężyka udalo mi sie odessac oleju... Troche to trwalo bo wężyk troche cienki był. Musialem odessac ponad pół litra zeby poziom spadl do:
.|
.|
..\
...| ________________ tego miejsca
...|
...|
../
.|
.|Biorąc pod uwage dolewki z poprzednich 15 tys km to przez rok dolalem wlasnie te 0.5 litra oleju.
Mysle ze moge ten odessany olej miec na dolewki?? Co myslicie. W aucie był okolo 50 km <!-- s:) --> -
możesz mieć go na dolewkę pamiętaj jednak żeby się nie przeterminował 1 rok ważności