Fabia 1.4 mpi szarpie na niższych obrotach

Topic created · 13 Posts · 6074 Views
  • Panowie może Wy mi pomożecie. Mam problem z Fabią 1.4 mpi. Kod silnika AZE. Mianowicie szarpie przy obrotach 1200-1600obr/min. Elektryk stwierdził że mam problem z podciśnieniem. Uszczelka pod głowicą wymieniona, głowica zrobiona, nie ma opcji żeby ciągła lewe powietrze bo wszystko sprawdzone. Rozrząd wymieniłem, cewkę i świece, przepustnice też, nawet pedał gazu z potencjometrem. Spalanie na postoju 0.8-0.9l/h. Dziwne po po wymianie pedału gazu przez 15-20min spalanie na rozgrzanym silniku spadło do 0.6-0.7l/h i później znów wzrosło. Ręce opadają bo kasy już tyle włożyłem i dalej coś ją boli. Możliwe jest że posypało się oprogramowanie? Dzwoniłem do serwisu i tak mi powiedzieli. Nie wiem co już mam robić. I czas wtrysku na wolnych obrotach 3.09-4.12 i wartość podciśnienia ok 360-390. Pozdrawiam

  • Panie też tu są na fcp 😄 😄 <!-- s:D -->

    W jakim stanie masz wszystkie przewody gumowe? nawet najmniejsze pęknięcie powodu zasysanie lewego powietrza.
    Po wymianie UPG masz wszystko podokręcane na moment?

  • Wszystkie przewody nowe, opaski nowe, metodą na peta sprawdzane, później nawet 2 samostarty zużyte więc nie ma opcji żeby lewe powietrze gdzieś łapał

    Wszystko na moment dokręcone.

    [size=150][color=#FF0000][b]Nie piszemy postów w krótkim odstępie czasu[/b][/color][/size] [color=#00BF00]Post edytowany przez Tomuś[/color]

  • Jakie są błędy na komputerze?

  • Właśnie tu jest problem bo nie ma żadnych błędów

  • Gdyby był problem z podciśnieniem to by słabe było.

    Próbowałeś podmienić w celach sprawdzających silniczek krokowy?

    Z ciekawości zmierz kompresje.

    W jakim stanie jest sprzęgło?

  • Silniczka nie podmieniłem, ale spróbuję i dam znać,ciśnienie na cylindrach 12.5~12.7 sprawdzałem na samym początku i po zrobieniu głowicy takie same, sprzęgło wymienione niedawno.

  • ok. poczekam na twą odpowiedź dotyczącą silniczka.

    Po wymianie pedału gazu robiłeś adaptacje nowego?

  • W AZE nie ma silniczka krokowego więc nadaremny wątek . Jakie masz tam świece zapłonowe ? Nie pisz w odpowiedzi ogólnie że np NGK czy Bosch a podaj dokładne oznaczenie.

  • Wymieniłem sterownik. Po wymianie zauważyłem że raz na jakiś czas w pierwszej grupie pomiarowej na Vagu obciążenie sądy skacze nawet do 25%. Czy to jest normalne? Po jakimś czasie unormowuje się i spada do 2 max 5. Przy tym skoku czas wtrysku wydłuża się do ponad 4ms a podciśnienie spada na wartość 323. Napięcie sondy wtedy mieści się od0 do 0.1

  • Temat zamknięty. Problem rozwiązany. Pozdrawiam

  • Wymiana sterownika pomogla?

  • Tak. Wymiana sterownika rozwiązała problem

Log in to reply