[F1] Zmiana podświetlenia deski rozdzielczej
-
Czy do wylutowania/wlutowania potrzebna jest jakaś specjalistyczna lutownica?
-
A zwykłe się mieszczą? I nie mają innego napięcia? Bo tym też bym chciał się zająć. <!-- s:D -->
-
witam do tego zabiegu najlepiej przydala by sie stacja lutownicza z cienkim grotem.Pamietaj o polaryzacji http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=diody+smd&idp=1#id_category%3D22%26search%3Ddiody+smd%26md5%3Dt3337808ab6b7bd86a8588528e7f77978<!-- m -->
-
Robil to ktos?? Ja tez chcial bym sobie cos takiego w mojej fabce zrobic <!-- s:) -->
Jakie diody uzyc?
Prosil bym jakies foty.
Z gory dzieki za info. -
ja lutowałem pistoletową ale nie było łatwo - trzeba sobie precyzyjny grot zrobić i nie nabierać dużo cyny.
Najlepiej było by grzałkową z ostrym grotem lub ciepłym powietrzem.
Obowiązkowo zaopatrzeć się w odsysacz nadmiaru cyny bo bez niego nic nie zrobicie! -
zrobicie zrobicie <!-- s:P --> nie trzeba zadnego odsysacza tylko duuuzo cierpliwosci przy demontazu/montazu czesci jak i samego lutowania ktore moze zajazc caly weekend
-
[quote="Wojtas"]zrobicie zrobicie <!-- s:P --> nie trzeba zadnego odsysacza tylko duuuzo cierpliwosci przy demontazu/montazu czesci jak i samego lutowania ktore moze zajazc caly weekend[/quote]
Właśnie odpowiedziałeś sobie na pytanie czy potrzebny jest odsysacz... ja z odsysaczem wymieniłem wszystkie diody (chyba 28szt) w 2 godziny licząc z rozkładaniem i składaniem licznika a robiłem to pierwszy raz
Oczywiście bez odsysacza jest to możliwe ale jest więcej zabawy pensetą i zachodzi większe ryzyko uszkodzenia ścierzek. -
nie wiem jak to by bylo z odsysaczem .. ale jak komus sie troche lapy trzesa to jest mlay problem z czasem nie mowie tu o problemach z % ale ze stresem jaki towarzyszy przy lutowaniu zeby czasami sie grot nie otarl sie o sciezke <!-- s:P -->