Witaj na forum Fabia Club Polska

[F1] immobilizer fabryczny

Topic created · 8 Posts · 7917 Views
  • Czasami po odpaleniu auta po sekundzie gasnie i miga kontrolka immobilizera. Zwykle wystarczy odpalic jeszcze raz i jest OK silnik pracuje, ale czasami za drugim razem tez jest to samo. Trzeci raz i odpala. Nie potrafie powiedziec kiedy tak sie dzieje. Byc moze jak jest wilgotniej na zewnatrz ale w lecie tez sie to robilo. Mam wrazenie ze z kluczykiem ktorego teraz uzywam, jest lepiej niz z poprzednim ale....

    W ASO powiedzieli ze to problem z wiazka immobilizera i musze do elektryka z tym isc, ze zawilgocona itd. U nich koszt od 200 do 400zl. Wczesniej na te same objawy mowili ze wystarczy kluczyk przeprogramowac koszt 50zl.

    W innym ASO gosc powiedzil ze nie wie co to ale jak podlaczy pod kopmputer (80zl) :lamer: to bedzie wiedzial, bo kody bledow sprawdzi... Ja mu mowie ze kodow bledu nie ma bo kiedys podlaczalem pod kompa przy innej okazji i nie bylo zadnych beldow od immobilizera i pytam czy jesli sie okaze ze bledu nie ma i nie bylo potrzeby pod komputer podlaczac to nie bede musial za to placic? Oczywiscie powiedzial ze i tak zaplace nawet jak podlaczenie pod komputer jest nie potrzebne, bo oni zawsze najpierw podlaczaja pod kompa.. :idiota: <!-- s:idiota: -->

    Moze ktos mial podobny problem???
    Jak sobie poradzil z tym?
    Czy ten immobilizer moze mi zgasic auto podczas jazdy? Fabia rocznik 2001.

  • Witaj.

    Wygląda na to, że mamy ten sam problem. Też czasami od razu po odpaleniu gaśnie samochód i miga kontrolka immo. U mnie wystarczy wyjąć kluczyk i wsadzić jeszcze raz. Ostatnio zdarza mi się to coraz rzadziej. Też na myśl wpadła mi owa nieszczęsna wiązka, ale "awaria" powinna się nasilać teraz, kiedy na dworze jest coraz wilgotniej i częściej pada deszcz. W ciągu ostatnich 10 dni nie zdarzyło mi się to ani razu. Niestety Ci nie pomogę, bo nawet nie podłączałem jeszcze autka do kompa i nawet nie wiem czy są jakieś błędy czy nie :] Jakoś nie mogę się zebrać 😛 <!-- s:P -->

  • W rodzinie mieli podobny problem w Octavii, pomogla dopiero naprawa elektryki w ASO... 400pln 😞 <!-- s:( --> Teraz po przekreceniu kluczyka czekam az zgasnie kontorlka immo i potem dopiero odpalam. Jeszcze nie zdazylo mi sie aby nie zapalil. Jednak w zimie moze byc roznie, bo w dieslu siwece zarowe podgrzewaja paliwko, a jesli za dlugo bede czekal z odpaleniem, to moze znow ostygnac.

  • Witam, udało wam sie rozwiązać problem?

  • Witam. Mam tez problem z immo w fabi 1,4 mpi comfort 2002 r. Zaczyna sie od migania kontrolki a po kilkukrotnym przekreceniu kluczyka udaje sie zapalic. Juz drugi raz musialem wzywac asistance bo nie udalo mi sie odpalic (kontolka nie przestawala migac) . Za pierwszym razem w 2009 roku w aso wymienili wiazke immo , pomoglo , ale na rok. Dwa miesiace temu awaria sie powtorzyla , dokladnie tak samo sie stalo. Asistacne sciagnelo auto w niedziele do aso a w poniedzialek rano dostalem telefon ze auto normalnie pali i zadnych bledow nie ma . Propfilaktycznie przeczyscili lacza elektryczne zestawu wskaznikow ale czy to pomoze sami nie moga obiecac. Na szczesie mam GDM wiec jak znowu sie tak stanie to znowu asistance + auto z wypozyczalni na koszk skoda polska. Jedynie co mi elektryk w aso powiedzial ze prawdopodobnie bedzie do wymiany zestaw wskaznikow do tam jest cenrtalka immo. Jak komus udalo sie rozwiazac taki problem to bardzo prosze o informacje. Pozdrawiam

  • witam
    mam podobny problem
    mianowicie w zeszlym roku w lecie auto nie chcialo odpalac za kazdym razem jak sie zaswiecila kontrolka od imo musialem odlaczyc aku i sterownik i troche poczekac (zazwyczaj odpalalem w 10 min ale rekord to godzina). nadeszla zima i jak reka odjal ani razu zadnego problemu z odpaleniem az do wiosny byla ladna pogoda i imo zaczelo migac
    odpalam i zgaslo zapalilo i odpukac
    najbardziej martwi mnie to ze zdarzalo sie ze jak chcialem odpalic jak migalo to po odpaleniu gaslo albo nie odpalalo ewentualnie odpalalo ale kontrolka dalej migala
    chyba czeka mnie wizyta u elektryka
    chcialbym wiedziec jakie mniej wiecej koszta wchodza w gre

  • Ja stawiam, że padła Ci (pada) tzw. wsad immo w liczniku.
    Podobno można go zaprogramować ponownie i wszystko wraca do normy.
    Jeżeli nie to wymiana licznika. Problemem jest później immo (masz go w komputerze, liczniku i kluczyku), który komunikuje się na podstawie kodu pin. Jak zmienisz sam licznik, to będziesz miał inny kod pin i koło się zamyka - czyli nadal nie działa immo.
    Musisz trafić na dobrego elektryka, który zajmuje się programowaniem lub poprostu zmienić komplet (komputer, licznik, pestki immo w kluczykach).
    Taki zestaw na allegro kosztuje około 450zł + wysyłka.
    powodzenia!

  • Po wielu walkach z immo w moim przypadku skonczylo sie na wymianie calego zestawu wskaznikow (tam znajduje sie centralka immo). Kodowanie kluczyka pomaga ale tylko czasowa , ostatnio mi pomoglo na tydzien 😕 <!-- s:/ --> Kombinowali elektrycy , elektronicy ale final byl taki ze znarnowalem kupe czasu a efektu nie bylo. Po wymianie zestawu wskaznikow wszystko dziala jak powinno, naprawa w aso bo tylko im zaufalem to 2 tys

Log in to reply