Witaj na forum Fabia Club Polska

Kolektor w nowej Fabii (2005)

Topic created · 9 Posts · 5226 Views
  • 1.4 44 kW ma metalowy
    1.2 obie wersje silnika są na plastiku
    W pozostałych wersjach nie wiem.

• Latwo mozna przeliczyc czy ci sie to oplaca czy nie?? wiesz jaka jest cena benzyny i jaka gazu?? Wiesz ile kosztuje instalka, wiec oblicz ile musialbys zrobic km, zeby ci sie to zwrocilo.

• Ja mam taki silnik i powiem tak...jezeli jezdzisz spokojnie to na trasie pali ok 5.5 do 6 przy jezdzie ok 120 - 130 ... co do miasta to zauwazylem ze jak sie lepiej dusi to mnie bierze...chyba ten silnik nie lubi "niedzielnej jazdy". Tez zastanawilem sie nad gazem ale po doswiadczeniach z innym samochodem nie polecalbym montowac gazu..automatycznie skraca sie zywotnosc silnika i to konkretnie.

• Ale nie jest napisane nigdzie ze za 4990zl masz instalke II gen??
    POzatym nowy samochod ja bym nie tracil gwarancji. Jesli chcesz naprawde gaz t odczekaj, chociaz z pol roku, zobacz czy nie dostales jakiegos wadliwego egzemplarza, albo zaloz w ASO i wydaj 5tys

• Sprawa jest jasna jak dużo jeździsz to gaz się bardzo kalkuluje jeśli mało to szkoda się w to pakować. Ja pomykam około 2 tys km miesięcznie i w moim przypadku koszt eksploatacji spadł o połowę.

• No ja robie ok 1-2tys miesiecznie ale do gazu nikt mnie nie przekona :?
    Ja chce sobei czasem "pojezdzic" tym i nie tracic przyjemnosci z jazdy. Nie mam zaufania do gazu i generalnie sadze ze auto jest slabsze..i 64KM zagazowywac? 75 to jeszcze by ewentualnie mozna..
    Dodam ze ja mam 64KM 1,2 dlatego napisalem o 64KM 🙂 zeby pozniej nie bylo 😛 <!-- s:P -->

• [quote="wolfmk"] Nie mam zaufania do gazu i generalnie sadze ze auto jest slabsze..[/quote]
    Nie zgodzę się, że auto jest słabsze, tak było na starych instalacjach. Na tych które są w tej chwili z jednostką sterującą nie odczujesz nawet kiedy masz gaz, a kiedy benzynę. Wiem to bo jeżdżę. Osiągi, przyspiesznia, jak i prędkość max jest taka sama.

• [quote="MirekS"][quote="wolfmk"] Nie mam zaufania do gazu i generalnie sadze ze auto jest slabsze..[/quote]
    Nie zgodzę się, że auto jest słabsze, tak było na starych instalacjach. Na tych które są w tej chwili z jednostką sterującą nie odczujesz nawet kiedy masz gaz, a kiedy benzynę. Wiem to bo jeżdżę. Osiągi, przyspiesznia, jak i prędkość max jest taka sama.[/quote]

hmm.. no to dobrze ze juz auta nie slabna 🙂 <!-- s:) -->
    Widocznie jezdzilem na jakiejs starej instalacji kiedys bo auto bylo o wiele slabsze.. 🙂

• Wg moich niezwykle skomplikowanych obliczen, wyszlo ze instalka za ok 5ty zwroci sie dopiero po 3 latach i paru miesiacach.

50km x 5 dni = 250km
    250km x 4 tyg = 1000km
    miesiac 1200km
    1200 x 12 miesiecy = 14400km na rok

litr gazu - 1,80zl
    litr benzyny - 4zl

spalanie na benzynie 7l/100km
    spalanie na gazu 8l/100km

1008l na benzynie x 4zl = 4032zl na rok
    1152l na gazie x 1,90zl = 2188,88 na rok

roznica 1843,2zl rocznie

A tu jeszcze nie doliczylem kosztow eksloatacji, gdyz nie wiem ile wynosza. Takze mysle ze przy twoim przebiegu jest to skorka za wyprawke. Gdybym sie gdzies pomylil, to prosze mnie poprawic

Log in to reply