Piszczący pedał sprzęgła...
-
Witam...
W mojej Fabce 1.2 12V piszczy pedał sprzęgła, ale to chyba było od początku jak go kupiłem. Czasem to trochę drażni.
Sąsiad ma też Fabię 1.4 16V i u niego po wymianie sprzęgła ma to samo. Piszczy.
Czy to normalne jest.??? :suchy: <!-- s:suchy: -->
...prubowałem smarować pedał sprzęgła ale to nic nie dało......acha... w dni wilgotne lub zimniejsze problem sporo ustępuje ale troszkę mniej słychać...????
-
Mam to samo jak jest gorąco i jade długo w korku i cały czas operuje 1 sprzęgło 1 sprzęgło i nie wiem jak to skrzypienie usunąć
-
Na poczatku myslalem ze to sprzeglo sie konczy ale skoro sasiad wymienil i dalej skrzeczy to musi byc cos innego.
TOM16V moze jakas tulejka jest zakonczona guma i poprostu po rozgrzaniu skrzeczy. Sam juz nie wiem... -
to piszczenie dobiega z okolic pedału czy z pod maski?
-
zdono
Wydaje mi się ze bardziej z pod maski. A raczej na pewno. Mogę tylko podkreślić ze u sąsiada jest identycznie czyli też z pod maski.
Czy to o czymś świadczy...???????
No sprzęgło nie może być bo jak wcześniej pisałem sąsiad wymienił i to samo <!-- s:/ --> -
u mnie też tak piszczy, ale ewidentnie jak wciskam pedał. Nie zgłębiałem tego tematu jeszcze, chyba się gdzieś coś wytarło przy pedale, tak sądze.
-
...no tak...., ale co by tam miało się wytrzeć...
Jutro wejdę pod samochód i zobacze co tam się dzieje o ile coś zobaczę bo to pewnie coś w środku się dzieje. Mam nadzieje że takie skrzeczenie to nic poważnego. <!-- s:| --> -
pod autem nic nie zobaczysz.. <!-- s;) -->
Jeśli słychać piszczenie z pod maski to ja bym wywalił aku i obudowę filtra powietrza dla lepszego dostępu i nasłuchiwał w okolicach wysprzęglika. -
zdono...
myślisz że to coś poważnego ? <!-- s:( -->
jutro więc biorę sie do roboty. Cholera co to może być ? :looka: -
jeszcze nie wiem, ale u mnie piszczenie jest ewidentnie spod pedału, więc raczej nie jest to uskodzenie mechaniczne sprzęgła.
-
Mam ten sam problem i wg mnie na pedale sprzęgła jest sprężyna która powoduje właśnie taki efekt.
-
Witajcie....
Dziś w nocy sprawdziłem wszystko. Piszczenie jest podobnie jak u ,,zdono,, gdzieś pod pedałem i moim zdaniem dochodzi gdzieś ze środka. Wysprzęglik jest ok.
Na razie poddaje się i wydaje mi się, ze to co piszczy to trzeba by było wszystko rozkręcać .
Nie wiem co to może piszczyć napewno coś w środku. -
... a może żeczywiście to ta sprężyna... ale żeby smarowanko niepomagało ...???
-
[quote="mariomario"]Dziś w nocy sprawdziłem wszystko. Piszczenie jest podobnie jak u ,,zdono,, gdzieś pod pedałem i moim zdaniem dochodzi gdzieś ze środka.[/quote]
Ale... u mnie nic nie piszczy Ja tylko podpowiadałem co to może być <!-- s;) --> -
OJ Sorkiiii zdono... <!-- s:) -->
Sorki za pomyłkę. Ale tak jak pisałem wcześniej, trzeba chyba wszystko rozbierać zeby zobaczyć co się dzieje.
zdono mam pytanko...
Dałem już temat na forum ale nikt nieodpisuje. Powiedz mi co z tymi silnikami 1.2 TSI czy zostały już poprawione czy też jeszcze nie ???? Bo wiem ze 1.4 poprawiali i narazie testują.... :looka: -
Czyli mechanik przy wymianie nie przesmarował styku łapy z wysprzęglikiem i łożyskiem wyciskowym. <!-- s;) -->
Zerowa to awaria - nie ma się czym martwić. Rozwiązanie nie jest trywialne w przypadku łożyska wyciskowego, bo trzeba ściągać skrzynię. Jeżeli chodzi o wysprzęglik - wystarczy nawalić smaru w zagłębienie w łapie, w które wetknięty jest trzpień/bolec wysprzęglika. Proste.