[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Mam zamiar zmienić w Fabii opony na letnie tylko nie wiem jakie zakupić. Po 1 to myślałem nad tym, aby na stalowe felgi założyć szersze opony ponieważ te na 165 to według mnie za wąskie jak na fabie. Jakie rozmiar będzie najlepszy na oryginalne stalowe felgi? Czy spokojnie można zakładać 175 albo i nawet 185? Wydaje mi się, że 175 będą jeszcze pasowały, ale 185 będą już za szerokie. Jakie jest wasze zdanie?
-
BARUM BRAVURIS to jedno wielkie gówno :evil: <!-- s:evil: --> mam takie w passacie i powiem ze jak zaczyna padać to strach na nich jeździć na suchym w miarę dobrze ale na deszczu masakra
-
[b]elpolacco[/b], co do kółek to polecam inny temat.
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=1974&start=570<!-- m --> -
[quote="Rostoff"]ale na deszczu masakra[/quote] U Mnie sie idealnie trzymają asfaltu i nie mialem ani razu Problemu z nimi zeby mi odrywały sie od ziemi albo zeby mnie rzucało <!-- s:) -->
-
cześć, tu znowu ja :super: <!-- s:super: --> tym razem gumowy dylemat:
Uniroyal Rallye 550
http://opony.interia.pl/testy/index_testy1.asp?rozs=220&i_rodzaj=3&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Uniroyal&i_producent=&model=RALLYE+550&pora_roku=&strona=1Sugestie, uwagi?
-
miałem ten sam dylemat...ale poszedłem drogą ekonomicznoiści :super: i zakupiłem barumki :super: <!-- s:super: --> spoko!zresztą mam gazetkę w której barumki są w środku stawki więc luz!!!!!!!!!!!
-
Ja teraz też kupuje ale BFGoodrich ciekawe czy dobre,znajomy wulkanizator mi polecał 190 ZŁ sztuka
-
[quote="dawson"]cześć, tu znowu ja :super: <!-- s:super: --> tym razem gumowy dylemat:
Uniroyal Rallye 550
http://opony.interia.pl/testy/index_testy1.asp?rozs=220&i_rodzaj=3&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Uniroyal&i_producent=&model=RALLYE+550&pora_roku=&strona=1Sugestie, uwagi?[/quote]
[b]dawson[/b] musisz wziasc pod uwage, ze w Firestone TZ200 profil 55, 50 i 45 jest wyposażony dodatkowo w ochronę rantu felgi.
Osobiscie posiadam TZ 200, a skusily mnie wlasnie ochrona rantu felgi. Dodam jeszcze, ze patrzac pod katem opona wydaje sie masywniejsza poniewaz wystaje poza felge.. ale oczywiscie nie kazdemu moze sie to podobac. -
Kupiłem fabiole z zimówkami 185/60 do tego dostałem letnie 175/65 ?? na korku paliwa nie ma takiego zamiennika 175/65 - dlaczego akurat tego nie polecają ?? JA takie mam - najchętniej zmieniłbym cały komplet na 185/60 ale za co :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> CZY TO MOŻE MIEĆ JAKIŚ WPŁYW NA WSKAZANIA KOPUTERA JEŻELI OPONY SĄ NIE TAKIE JAK POLECJĄ - NP WIĘKSZE - MNIEJSZE SPALANIE ?? :-))
-
mogą występować drobne różnice w spalaniu i prędkości
-
[quote="Oskarus"][quote="Rostoff"]ale na deszczu masakra[/quote] U Mnie sie idealnie trzymają asfaltu i nie mialem ani razu Problemu z nimi zeby mi odrywały sie od ziemi albo zeby mnie rzucało <!-- s:) -->[/quote]
Jak tylko spadnie deszcz nie da sie jeździć na tych oponkach normalnie jak na lodzie.Ty hamujesz ostrzej a autko jedzie dalej :dobani:
-
Ja wiekszosc w deszczu jezdze i auto całe jest moze Poprostu mam farta ze są dobre Raz w burze ostrą mi wyleciał pies Zachamowałem do pełna i zachamował Bez problemu bez poslizgów i tego typu rzeczy Kazdy ma inne doswiadczenia ale Oponki od 4 lat ani razu mnie nie zawiodły <!-- s -->
-
[quote="Oskarus"]Ja wiekszosc w deszczu jezdze i auto całe jest moze Poprostu mam farta ze są dobre Raz w burze ostrą mi wyleciał pies Zachamowałem do pełna i zachamował Bez problemu bez poslizgów i tego typu rzeczy Kazdy ma inne doswiadczenia ale Oponki od 4 lat ani razu mnie nie zawiodły <!-- s -->[/quote]
A masz ABS bo ja nie i może przez to te oponki są strasznie śliskie na deszczu
-
Aa noto moze dlatego..No mam ABS :] <!-- s:] -->
-
[b]wolfmk[/b] dzięki za rzeczową odpowiedź, zdecydowałem się na Firestone TZ200 :super: . Mam felgi stalowe, więc rant mi się chyba nie przyda, jednak w Uniroyal odstraszyła mnie szybka ścieralność i gorsze opinie o jeździe na suchym. Szkoda, że nie starczyło mi kasy na alusie :dobani: no ale.. wszystko w swoim czasie. Jak kupię jakiś fajny kołpak, to się Wam pochwalę moją odrestaurowaną Fabką.. jeśli oczywiście chcecie :piwo: <!-- s:piwo: -->
-
[quote="dawson"][b]wolfmk[/b] dzięki za rzeczową odpowiedź, zdecydowałem się na Firestone TZ200 :super: . Mam felgi stalowe, więc rant mi się chyba nie przyda, jednak w Uniroyal odstraszyła mnie szybka ścieralność i gorsze opinie o jeździe na suchym. Szkoda, że nie starczyło mi kasy na alusie :dobani: no ale.. wszystko w swoim czasie. Jak kupię jakiś fajny kołpak, to się Wam pochwalę moją odrestaurowaną Fabką.. jeśli oczywiście chcecie :piwo: <!-- s:piwo: -->[/quote]
Gratuluje zakupu
Zapomnialem ci napisac, ze jest tam ciekawy napis na tej opinie "fuel saver" - czy to czysty marketing, czy faktycznie zmniejszone opory toczenia pozostawiam bez komentarza bo laboratiorium w domu nie mam W kazdym razie przy szerokosci 195/50 auto nie pali zauwazalnie wiecej
[b]Dawson[/b], jaki rozmiar oponek kupiles - 185/60 R14 czy 195/50 R15 czy jeszcze jakis inny ? -
nie wiem co ztym spalaniem ponieważ oponki (195/50 mam od jakiś 2 tygodni...ale z tego co zauważyłem to spalanie się nie zmieniło....więc polecam taki rozmiar!komfort ok a wygląd...bomba :super: <!-- s:super: --> ....no i oczywiście aluski;-)
-
No i przyszła pora na mnie, miałem w planach kupić stalowe 15, ale jednak plany legły w gruzach - i dobrze, bo jest gotówka i mogę kupić fajne alu - również chce 15.
Panowie doradźcie które wybrać (interesuje mnie wyłącznie rozmiar 6x15) Upatrzyłem sobie 2 rodzaje felg:
http://moto.allegro.pl/item336800961_audi_seat_skoda_toyota_vw_5x100_fvat.html<!-- m -->
http://moto.allegro.pl/item341494628_ronal_r42_6x15_5x100_et38_niemieckie_nowe_wawa.html
Myślałem o tych Ronalach, jednak moja narzeczona mówi że za cienkie ramiona mają i te AZ Sport za 1200 lepsze, no ale sam nie wiem. Wszystko jedno które wybiorę i będzie dobrze czy jednak lepiej Ronal? A taka kwestia jak ET tych felg nie ma znaczenia? Będą pasować bez żadnych kombinacji itp?
no chyba że z tej aukcji ale to chyba nie ma śrub ani nic?
http://moto.allegro.pl/item337272772_felgi_aluminiowe_ronal_r42_5x100_octavia_i.htmlnie wiem co robić :?:
-
te pierwsze fajnie wyglądają, ale takie "no name" troszkę bym się bał...co do tych ronalków...oglądałem na realu... :oczami: każdy ma swój gust i mnie się osobiście nie spodobały... wejdz sobie na tę stronkę: http://www.motoricus.pl/felgi/index.php?marka=21&seria=2042&model=11217&kolor=2&sred_wyb14=&sred_wyb15=1&sred_wyb16=&sred_wyb17=&opis_dezent_t=1&opis_dezent_f=1&opis_dotz_imola=1&opis_enzo_o=1&opis_exclusive_z_s=1&opis_exclusive_v=1&opis_exclusive_a=1&opis_exclusive_o=1&opis_exclusive_k=1&opis_exclusive_u=1&opis_exclusive_z_b=1&opis_mak_x_treme=1&opis_mak_cruiser_white=1&opis_momo_fxl_one_black=1&opis_momo_corse_black=1&opis_momo_torque_3000=1&opis_momo_fxl_one_silver=1&opis_momo_corse_silver=1&opis_msw_mo3=1&opis_msw_mugello=1&opis_oz_michelangelo_10=1&opis_oz_superturismo_gt=1&opis_oz_5_star=1&opis_toora_t_910c=1&opis_toora_t_150cj=1&opis_toora_a_790c=1&opis_toora_t_950s=1&opis_toora_t_950c=1&krok2=Dalej i wybierz sobie co Ci się najbardziej spodoba, a poźniej poszukaj tylko najtańszych cen w necie i jechana :super: <!-- s:super: -->
-
jednak te ronale mi sie podobają <!-- s:) -->
tylko czy lepiej brac komplet ze śrubami itp czy taniej ale samemu śruby kupić? Jak będzie lepiej/ taniej?