[F1] Łożysko kolumny MacPhersona
-
Ostatnio byłem na badaniu technicznym i gościu krecąc kierownicą stwierdził że do wymiany mam prawe łożsko kolumny.Ja żadnych stuków lub innych objawów nie widzę i nie słyszę ,dlatego powiedzcie mi jak to rozpoznać i po czym.żeby powiedzieć że łozysko jest do wymiany.Może ktoś mi powiedzieć żeby na próżno nie pakować kasy.Moja fabka 1,4Mpi 2002 przejechane 130 tys.km
-
sprężyna przeskakuje przy kręceniu kierownicą,ciężko kręci się?
-
na plaskim podlozu krecisz kierownica do oporu w jedną i druga strone jak slychac dzwieki to jest wlasnie to
-
Słychać brzdęknięcia podczas kręcenia kierą.Koszt zakupu części nie jest wielki coś między 70 a 80 zł.W Intercarsie dostaniesz też oryginał jakby co.
-
a ja dodam od siebie są dwa rodzaje poduszek i łożysk,zależnie od rozmiaru opon z jakimi wyjechało z fabryki taki myk skody
-
AK przy łożysku kup i wymień również poduszkę.
-
MirekS powiedz o którą poduszkę chodzi.Czy wymieniać łożyska po obydwóch stronach.Czy po takich wymianach wymagane jest sprawdzenie zbieżności.
-
[b]AK[/b], polecam manuala:
http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?f=25&t=15967<!-- m --> -
[quote="AK"]MirekS powiedz o którą poduszkę chodzi.Czy wymieniać łożyska po obydwóch stronach.Czy po takich wymianach wymagane jest sprawdzenie zbieżności.[/quote]
Poduszka jest przy łożysku u góry czarna, nie musisz dwóch stron naraz robić tylko po tej stronie gdzie jest uszkodzone łożysko, zbieżności ustawiać nie trzeba.
-
Mirek pewny jesteś z tą zbieżnością? Mi się wydaje, że konieczne jest ponowne ustawienie zbieżności.
-
Jeśli nie będzie wykręcał wahaczy to nie musi robić zbieżności
-
Pewny jestem bo też wymieniałem u siebie łożysko z poduchą i drążyłem wtedy ten temat.