[F1] Zagadka na dzis: Do czego do te przewody?

Topic created · 16 Posts · 3410 Views
  • Witam, witam!
    Dzis po maturce pomyslalem, ze wyczyszcze silnik w mojej Skodzie. Tak czyszczac natrafilem na dwa nie podlaczone przewody zakonczone standardowa wsuwka (na zdjeciu zaklejone)
    Owe przewody znajduja sie postronie kierowcy i kieruja sie w strone kabiny. Nie wiem gdzie dalej. Jakies pomysly Panowie? 🙂 <!-- s:) -->
    W samochodzie nie dziala wspomaganie kierownicy oraz lubi zaswiecic sie EPC skutkujac nie dzialniem swiatel stopu.
    Pozdrawiam, Michal.
    [url=http://postimage.org/image/98120e9j9/][img]http://s10.postimage.org/98120e9j9/IMG_20120508_144719.jpg[/img][/url]

    [url=http://postimage.org/image/6f7ugd96t/][img]http://s10.postimage.org/6f7ugd96t/IMG_20120508_144728.jpg[/img][/url]

  • Nie wiedziałem, że jesteś po maturce, myślałem żeś jest ciutkę starszy na 24 lata 😄 <!-- s:D -->
    do rzeczy... sam nie wiem co to jest, bo takiego cyka nie mam... spróbuj rozebrać deskę rozdzielczą, to może kabelki będą do czegoś prowadzić lub, jak dasz radę to odkręć błotnik 🙂

    Pozdro i powodzonka na dalszych maturach 😉

  • Będę w piątek po maturce bo wtedy kończę, a w poniedziałek do pracy 🙂 <!-- s:) -->
    Dobrze by było dorwać kogoś z tym samym autem.
    Podejrzewam, że mogło to być podłączenie syreny alarmu. Wisiała sobie ona nie działająca to ją wykręciłem. Z drugiej strony jak sobie przypominam to miała ona jakieś odcięte kabelki, a zagadkowe przewody raczej by tam nie dosięgnęły.
    Moje drugie podejrzenie pada na lampki obrysowe w drzwiach bo nie świecą.
    Na rozbieranie nie mam czasu, już dziś spędziłem kilka godzin na naprawie cylinderka w bębnie. Najchętniej do bym podłączył je pod akumulator i zobaczył co działa 😄

  • sądząc po zdjęciu 1 są po lewej stronie wozu,
    zobacz z ciekawości czy masz czujnik poziomu płynu wkręcony w zbiornik spryskiwaczy ? czy kiedykolwiek tam był ?
    ale wersja "classic" tą opcje eliminuje, chyba że ktoś przed Tobą próbował to podłączyć.

  • [b]_michu[/b], na moje mogą to być przewody np od syrenki alarmu która jest gdzieś w tym miejscu często umieszczana.Być może kiedyś tu była a później ktoś miał z nią problem i pozbył się jej.Jakbyś mógł zrobić zdjęcie trochę bardziej z daleka aby dokładnie wskazać gdzie jest ten przewód?

    [b]Tofik[/b], zamiast odkręcać błotnik lepiej ściągnąć koło i nadkole bo prościej.

  • Koło odkręcać będę w piątek albo w sobotę prawdopodobnie. Obejrzę sobie pompę. Liczę na to, że poszły łożyska albo jakieś podzespoły łatwe do wymiany. Przy okazji wymacam zbiornik płynu.
    Kurdę, nie byłbym za tą syreną bo była ona zamocowana pod obudową silnika, a tam te kable by nie starczyły, a po za tym są zarobione wtyczkami. Po za tym jest on w takim peszlu jak wszystkie inne kable 'skodoskie' oraz na karoserii jest zamocowany w taki profesjonalny sposób. Jutro wrzucę jakieś lepsze foto albo film.
    Tymczasem czekam jeszcze na kogoś z fabią typu nie mam nic, a to co mam to nie działa czyli Classic 🙂 <!-- s:) -->

  • ok to czekamy za większą ilością fotek.

    swoją drogą może przewody te są od czujnika otwarcia maski, podłączone pod alarm?
    zapodaj fotki i zgadujemy.

  • [quote="marcing040381"][b]Tofik[/b], zamiast odkręcać błotnik lepiej ściągnąć koło i nadkole bo prościej.[/quote]

    no o to chodziło mi dokładniej dzięki za poprawkę 😉 <!-- s;) -->

  • Uwaga, uwaga! Porcja świeżych fotek jak frytki z McDonald's!
    Postarałem się opisać to bardzo technicznie, jeżeli nie rozumiecie możecie śmiało pytać o co chodzi. 😉 <!-- s;) -->
    [url=http://postimage.org/image/a5pj7eu01/][img]http://s16.postimage.org/a5pj7eu01/IMG_2008.jpg[/img][/url]

    [url=http://postimage.org/image/6ndjb0t41/][img]http://s16.postimage.org/6ndjb0t41/IMG_2009.jpg[/img][/url]

    [url=http://postimage.org/image/kibtthnj5/][img]http://s16.postimage.org/kibtthnj5/IMG_2010.jpg[/img][/url]

    [url=http://postimage.org/image/t1v7r8vvl/][img]http://s16.postimage.org/t1v7r8vvl/IMG_2011.jpg[/img][/url]

  • A co to masz za Puchę z Bingo? Może ta pucha to BINGO? 😄 <!-- s:D -->

  • Hah 😄 To jest sterownik gazu 🙂 Raczej nie jest od tego. Wycięcie w karoserii nie wygląda na robotę gazowników, za ładnie zrobione 😄 <!-- s:D -->
    Serio nie ma cie w tym miejscu nic? :<

  • [b]anubis[/b], niet.

  • może fabryka dała gratis bogatszą wiązkę 😉 <!-- s;) -->

  • [b]_michu[/b], patrzyłeś może w dolną okolicę puszki z aku, albo pod filtr powietrza może tam znajduje się coś, lub znajdowało sie coś, do czego przyczepiona była wiązka.Nie jest ona długa więc spróbuj zorientować się czy w jej zasięgu znajduje się jakiś odbiornik, lub nie zostały po czymś jakieś ślady.
    Sprawdź czy nie ma prądu w tych przewodach na włączonym i wyłączonym zapłonie.
    Można jeszcze zajrzeć do bezpieczników czy nie była wpinana jakaś dodatkowa wiązka do obwodu.
    Choć najprościej podjechać do jakiegoś znajomego elektryka jak masz.

  • W okolicach akumulatora nic nie ma, przy filtrze też nie ma śladów jakiegoś urządzenia. W tablicy bezpieczników tylko te, które standardowo występują w Classicu. 😞 <!-- s:( -->

  • Witam,
    nietypowa instalacja wygląda na pozostałości po alarmie albo czymś innym. W każdym razie u mnie też nie ma takiej wiązki i tego otworu przy grodzi.

Log in to reply