CB Radia
-
a ma ktoś z was zamontowane radyjko pod zwykłym radiem. Widziałem na allegro specjalne kieszenie, i zamiast tej półeczki pod radiem wkłada się cb. Ma ktoś tak zrobione, jak to się sprawdza
-
Zygus dana kieszeń jet ok dla małych CB czyli moje radyjko by odpadało... (PRESIDENT TAYLOR III) i powiem Ci że dużo czytałem i konbinowałem jak i gdzie umieścić dane radyjko... ja jestem zadowolony z danego rozwiązania gdyż zasilanie wziąłem z zwykłego radia. Lecz zasilanie jest wtedy gdy włączę przycisk który umieściłem koło "ogrzewania tylnej szyby". CB nie przeszkadza nikomu (zdjęcie kilka pozycji w górę...) a głośnik jest skierowanym w moją stronę więc słyszę dobrze zresztą to PRESIDENT <!-- s;) -->
pytanie tylko gdyż słyszałem że zwykła antena i antena od CB się "gryzą" i powinny być trochę od siebie.. słyszałeś (słyszał ktoś) coś o tym?
-
Różnych firm mogą się gryźć, ja dla pewności wziąłem tej samej firmy i jest oki.
Zygus gdzieś na sieci widziałem takie zdjęcie, jednak nie mogę go teraz zlokalizować. Wyglądało to całkiem spoko z tym, że wokół radia gość miał dziurę, szczególnie u góry tam gdzie miał głośnik.
-
miałem na myśli antenę CB oraz antenę od radia...
i tu Zygus znajdziesz wszystko:
-
ogólne tematy trochę przejrzałem, interesowało mnie jak to wygląda w fabce konkretnie
-
Witam gdzie najlepiej mozna zamontowac CB w Fabii II Style? Ma ktos jakis pomysł?
-
A ja swoje CB umiescilem nad radiem wyglada spoko i niepotrzebny jest zewnetrzny glosniczek bo wszystko i tak wyraznie slychac. Radyjko mam Alana 78 i antenke Sirio Turbo 2000 i naprawde dobrze sie sprawuje.
-
A CB z antenka wyglada tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e317d5fdcf7aca3.html<!-- m --> -
[b]Kaczmar[/b], kawał anteny <!-- s:) -->
-
[b]Kaczmar[/b] ile ten [b]Twój[/b] bat ma :?: <!-- s:?: -->
-
Zaledwie 145 cm
-
To w sumie tak jak mój wraz z podstawą 1,5m, ale zdjęcie machnąłeś tak, że myślałem, iż mnie pobiłeś z długością, a czemu nie dasz jej na dach będziesz miał lepszy odbiór.
-
[b]Kaczmar[/b], bardzo dobry zestaw sobie wybrałeś. Osobiscie radyjko w Fabii I miałem zamontowane w drugiej kieszeni...poniżej radia. Ale głośnik zewnętrzny zamontowałem z racji iż mam Johnny II i ma funkcje pozwalającą na wyciszanie radia w momencie rozmowy.
Obecnie mam radyjko we wnęce pod radiem...z racji iż mam Fabię Style i panel środkowy...ten biedniejszy <!-- s:( -->
-
Ja swoje radyjko mam przykrecone do klapy kieszonki ktora znajduje sie pod kierownica z lewej strony. wszystko jest pod reka a pasazerowie podczas jazdy nie beda sie bawic bo tylko ja mam dostep <!-- s:) --> Moj zestaw CB to UNIDEN PRO 520 XL z antena HUSTLER (100CM) wszystko działa git i jestem zadowolony.
-
[quote="MirekS"]To w sumie tak jak mój wraz z podstawą 1,5m, ale zdjęcie machnąłeś tak, że myślałem, iż mnie pobiłeś z długością, a czemu nie dasz jej na dach będziesz miał lepszy odbiór.[/quote]
Niepostawilem na dach bo niechcialem zeby bylo kabel widac, a 4 metry na wiecej niepozwolilo. Co do odbioru i tak jest wystarczajacy
-
[quote="kros"][b]-oli-[/b], możesz przykręcić obejmę pod panelem regulacji ogrzewania wtedy radio się wkomponuje we wnęce przed popielniczką. Będzie łatwodostępne do zabrania do domu a i do gniazdka zapalniczki blisko. Głośnik tez będzie słyszalny.[/quote]
Od niedawna (ale to nie pierwsze cb które posiadam <!-- s;) --> ) w Fabii mam cb - President Kenji. Jego wymiary są idealne do tego, ażeby właśnie umieścić je tam gdzie proponujesz, ale ja kładę je poprostu bokiem w tunelu środkowym (rozwiązanie to pozwala mi w każdej chwili zdemontować szybko radio i zabrać ze sobą lub schować je do bagażnika). Po za tym bardzo dobrze słyszę co inni nadają bez konieczności głośnego nasłuchu.
-
RF-Gain na godz.17 i sprawdź jak teraz słychać
-
[b]MirekS[/b], w pełni masz rację jednakże radzę bezpośrednio z aku pociągnąć zasilanie. Unikniesz zniekształceń i niepotrzebnych zakłóceń wszelkich urządzeń elektronicznych na lini prądu. Druga sprawa to lokalizacja anteny - oby najdalej od anteny radiowej. (W Fabce najlepiej aby dać ją w w lewym rogu tyłu auta patrząc od d**y strony)
-
Tak to u mnie wygląda.
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c8878e064cd12bed][img]http://images44.fotosik.pl/126/c8878e064cd12bedm.jpg[/img][/url]
-
siema ja miałem najpierw w schowku (wersja basic czyli duża kieszeń bez drzwiczek) ale było widać z zewnątrz. teraz mam szczekacze ze zmianą kanału wiec radyjko zamontowałem na stałe pod siedzeniem kierowcy. słychać bardzo wyraźnie, więc zostało tam na stałe schylam się w sumie tylko przy włączaniu i wyłączaniu. kabel zasilnia i antenowy idą pod panelem między siedzeniami. pzdr. <!-- s:) -->