[F1] Problem z ryglem od zamykania drzwi
-
Gdy otwieram to rygiel w tylnych lewych drzwiach nie wysuwa się, dopiero gdy od środka pociągnę za klamkę, wyskakuje.
Co mogło się stać Waszym zdaniem? -
A zamyka sie normalnie? W sensie, że z pilota.
Najgorsza opcja, to padł silniczek. A może po prostu rygiel sie fizycznie blokuje, albo stracił oś, albo cięgno wyskoczyło z prowadzenia.
Jak zdejmiesz 'boczek' to bedziesz mial cięgno na wierzchu.
Opis jak zdjąć boczek jest w temacie [url]http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=1748&highlight=uszczelnienie[/url] -
zamyka normalnie
-
Zamek dogorywa krańcówka do wymiany, albo cały zamek.
-
Witam. U mnie w mrozy zdarza się ze rygiel tylnich lewych drzwi nie podnosi się i wtedy pomaga zamknięcie i otwarcie auta z pilota. Może coś w mechanizmach przymarza. Pozdrawiam
-
Centralny fabryczny, czy zakładany?
-
zakladany, ale przez wcześniejszego właściciela ja tego nie robilem
-
najlepiej to chyba rozebrać te drzwi i sprawdzić mocowanie siłownika do rygla... nie wiem jak to u Ciebie konstrukcyjnie wygląda, musisz sprawdzić.
-
Podejrzewam, że skoro centralny jest dokładany to jest on na zewnętrznych siłownikach i w nim cięgno spadło. Dość podobny problem wyjaśniono na poniższym filmie. Dla niecierpliwych akcja koło 5 min już przy rozebranym boczku.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B_wtbh1vtEs[/youtube]
-
[quote="grodek92"]zamyka normalnie[/quote]
Dziwne... zamyka normalnie, ale nie otwiera... Kolego, czytaj uważnie... jakby cięgno spadło to by ani nie zamykał ani nie otwierał.
-
Zapewniam, że minimalne skrzywienie bolca pozwoli zamknąć drzwi (siłownik ciągnie), ale już nie wepchnie bolca w dziurę (odbije) przy otwieraniu z pilota. Na to wskazuje też to, iż bolec wychodzi przy otwieraniu drzwi z klamki wewnętrznej, czyli pchany jest przez mechanizm w poszyciu drzwi, a nie przez cięgno/siłownik centralnego. Przerabiałem to u siebie <!-- s:) -->.
Gdybamy sobie - zobaczymy co autor postu odpisze.
-
I tu masz rację: Bo jak nie rozbierze tapicerki to nic się nie dowie. U mnie był takie problemy ale to przez montaż siłownika... ale albo działało, albo nie. Na tej zasadzie.
Poczekajmy na autora.
-
bok rozbiore jak będzie cieplej , teraz za zimno <!-- s:D -->
tak jak pisałem zamyka bez problemu, ale otwierac juz nie zawsze chociarz ostatnio otwierało normalnie nie wiem czemu raz wypycha raz nie