[F1 i F2] Kontrolka ręcznego
-
Witam na forum.
Mam pytanie odnośnie Fabii:
Po włączeniu zapłonu (bez uruchomienia silnika)zauważyłem, że po ok. 2 s.gasną prawie wszystkie kontrloki Pali się kontrolka zaciąniętego ręcznego. Ponadto palą się światła pozycyjne, przy przełączniku ustawianym na zero.
Proszę o informację czy to normalne objawy. Samochodzik kupiłem niedawno i jeszcze nie wiem co w nim nie gra. Poza tym wszystko działa i nie widzę żadnych niepokojących objawów.
Dzięki za pomoc. -
_reg5
-
To Fabia 1 z 2006r
-
To normalny objaw wszystko stopniowo gaśnie, jednak nie zwracałem uwagi po jakim czasie i w jakiej kolejności.
-
A w kwestii świateł pozycyjnych - może jakaś porada. Może ktoś troszeczkę poprzerabiał tylko w jakim celu.
Zapalają się przednie pozycyjne, tylne oraz tablicy rejestracyjnej.
Zauważyłem, że zapalają się kilka sekund po włączeniu zapłonu, po zgaśnięciu kontrolek. -
[quote="marek65pio"]Może ktoś troszeczkę poprzerabiał tylko w jakim celu.[/quote]
Często "uczciwi" handlarze itp jeżeli nie mogą usunąć usterki (np po wypadku) lub nie chcą ponieść kosztów z tego powodu gdy autko sygnalizuje problemy jakąś kontrolką to często "odłączają" ją i podpinają się pod inną która gaśnie wtedy obie znikają.
-
Witam.
Dzisiaj podczas jazdy, a dokładnie podczas skręcania zapaliła mi się kontrolka hamulca ręcznego (gdy dźwignia była spuszczona oczywiście) i zapiszczało 3 razy po czym zgasło. Macie jakieś pomysły od czego to może byc ? Wiem, że kończy mi się lewy bęben hamulcowy. Czy to może mieć jakiś wpływ na tę kontrolkę ? Bo wydaje mi się, że w bębnach nie ma żadnych czujników, które informują o kończących się bębnach lub szczękach.
-
Czujników nie ma przy bębnach, ale może płyn uciekać przez uszkodzony cylinderek i dlatego zapaliła się lampka, jak najszybciej trzeba to zrobić.
-
potwierdzam, mi się uszkodził cylinderek..bęben cały zalany. Cylinderek chyba 25 zł <!-- s:) -->
-
Płynu nie sprawdzałem, jutro sprawdzę czy nie ubyło.
Jak się z tym uporam dam znać.
Wielkie dzięki wszystkim za porady ! <!-- s:) -->
-
Ja tak miałem ubytek płynu hamulcowego oprzez cylinderek tylnego kola było poniżej minimum
-
Kup sobie przy okazji płyn hamulcowy, wymień i odpowietrz cały układ.
-
Tak jak mówiliście. Puścił cylinderek i płyn lał się wesoło.
Cylinderek razem z płynem wymieniony i śmiga. A po wyczyszczeniu szczęk i bębna okazało się, że na szczękach można jeszcze jeździć a jeździć.
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc ! :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->