[F1] Wspomaganie układu kierowniczego - temat zbiorczy
-
przyjrzyj się dobrze osłonom gumowym przekładni kierowniczej (może być któraś osłona uszkodzona i płyn się wylał), przy okazji od spodu podłoga auta była ochlapana tym płynem bo w czasie jazdy kapał no i wiadomo.
Z tego co się orientuje, w takim wypadku są tylko dwa wyjścia i oba kosztowne niestety, - albo wymiana przekładni na nową (około 2000zł z oddaniem starej w ASO), albo oddanie auta gdzieś do warsztatu gdzie regenerują przekładnie kierownicze i tutaj to już kosztów nie znam, bo wybrałem pierwszą opcje jak mnie to spotkało.
Pozdrawiam
-
Tak jak [b]Ciacho[/b], mówi możesz jeszcze sprawdzić przy pompie cz tam też nie leje się ale to już troche mniej prawdopodobne ale warto zajrzeć
-
ewentualnie mozesz zostac przy wersji z kierownica dla prawdziwych mezczyzn :rotfl: <!-- s:rotfl: --> Po pol roku bedziesz mial takie bicepsy ze hej
:rotfl: -
witam ja mam odwrotnie mi buczy a jak rukszam kułkiem to cchnie
-
Witam.
Mam mały problem (mam nadzieję) z kontrolką wspomagania, od jakiegoś czasu pali się, czasami zawsze a czasami gaśnie na jakiś czas. Nie ma żadnych innych objawów, wszystko działa bez zarzutu.Płyn jest. W warsztacie podłączali pod komputer ale nic nie wykazał,
powiedzieli że jak wszystko działa to można tak jeździć.
Może ktoś z was miał coś takiego albo słyszał coś na ten temat, widząc cenę pompy wspomagania mam nadzieję że jest jakiś inny sposób. :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> -
u mnie rozszczelniła się przekładnia kierownicza. płyn nie uciekał bo zatrzymał się w gumowej oslonie na drążku kierowniczym. zanim doszli co i jak to wymienili mi czujnik skretu a jak to nic nie dalo dopiero dokladnie przyjrzeli sie całemu układowi włącznie ze zdjęciem tych osłon gumowych, i wtedy wyleciał zgromadzony w jednej z nich płyn.
-
No i co wymiana czy mniej grożna (dla kieszeni) ingerencja?
A wspomaganie działało ? -
w serwisie powiedzieli ze oni nie wymieniaja uszczelnien i wymieniaja cala na nowa lub po regeneracji. dzialalo jakby nigdy nic, jak pojezdzilem troche po wymianie czujnika, ktory mialbyc przyczyna swiecenia kontrolki, czasami zdarzalo sie ze wspomaganie przestawalo dzialac.
-
Dzięki, sprawdzę.
-
mam problem z wspomaganiem <!-- s:/ --> świeci się kontrolka i dupa..nie działa.
napięcie na pompe dochodzi... co robić??:/ -
Podpiac pod VAGa najlepiej i sprawdzic bledy <!-- s:) --> .
-
U mnie nie pokazało żadnych błędów :mysli: <!-- s:mysli: -->
-
Nie może być - błędy powinny się zapisać.
A jak nie, to należy go podłączyć w momencie kiedy kontrolka się zapali.
pozdro
-
Pomijając czujnik który jest najczęstszą przyczyną świecenia kontrolki, sprawdź jeszcze akumlator gdy jest on na wykończeniu kontrolka wspomagania również się zaświeci - przerobiłem to w poprzedniej fabce. Prócz naładowania, luknij na gęstość elektrolitu.
-
Witam chciałem się podłaczyć pod temat.
Dd paru miesięcy męczy mnie pewna kwestia. Chodzi o to ze jak włączam zapłon zaświecają mi się kontrolki (benzyna akumulator, wspomaganie itd.). Po chwili niektóre gasną(to normalne). Świecą natomiast wspomaganie kierownicy oraz EPC(na żółto), one tez gasą ale dopiero po uruchomieniu silnika(wczesniej tak nie było). Czy to objaw usterki jakiegoś podzespołu? Czy może to normalne? Jak u was wyglądaja zegary i jakie świecą kontrolki forumowicze i właściciele fabki z 8V. Błąd na VAG tylko jeden 17549. -
Mi w poprzedniej fabce 8V napewno gasło EPC przed odpaleniem silnika co do wspomagania nie jestem pewny.
W każdym razie jak gaśnie to bym się raczej nie przejmował. -
Miałem podobny problem, jednak okazało się że brakuje płynu w układzie wspomagania.
I stąd moje pytanie - kontrolka wspomagania po uzupełnieniu płynu powinna zgasnąć, czy trzeba wykasować błedy pod VAGiem ? -
Mhm... w Fabii chyba nie ma czujnika poziomu płynu wspomagania?
pozdro
-
Czyli płyn to jedno, a oprócz tego coś jeszcze prawdopodobnie jest uszkodzone?
Ktoś z okolic Łodzi dysponuje sprzętem i może wspomóc w odczytaniu błędów z VAGa? -
Mi płynu nie ubywa, a do tego teraz gdy pada deszcz kontrolka nie świeci .
Czyli chyba- elektryka?