[F1] Problem z asr
-
Witam jestem nowym użytkownikiem. Mam Fabke 2003 1,9 TDi 74kw. Od jakiegoś czasu mam problem z asr poniewaz na 4 biegu przy około 70 km/h przy puszczeniu gazu auto nie zwalnia a gdy wyłącze asr to zwalnia. Wie może ktoś co jest grane. Prosiłbym o rady co to moze byc
-
A masz jakieś błędy w sterowniku ECM ?
-
Byłem na komputerze i nic nie wykryło żadnych błedów
-
Faktycznie dziwny obiaw, a przy innych prędkościach problem też występuje? Twoje auto jest wyposażone w temponat?
-
Nie posiadam tempomatu, Przy innych prędkościach nie wystepuje tylko przy ok 70 km/h działo to z 5 sekund i sie wyłącza ale dziwne jest tez to ze jak bede trzymał minimalnie gaz to nie bedzie jechał z to samą prędkością tylko będzie zwalniał a jak puszcze gaz to jak na tempomacie.
-
Sprawdź na jakich obrotach to się dzieję i dokładnie sprawdź na tych samych obrotach inne biegi. Może przepustnica się zawiesza przy jakimś koncie otwarcia. - To tylko przypuszczenie ale warto sprawdzić, bo objaw naprawdę dziwny i typowy dla Tempomatu.
Jeszcze jedna sugestia jak dokładniej sprawdzić przepustnicę. Jedz na tym 4 biegu ( spraw aby to się znowu stało) i szybko wciśnij sprzęgło i obserwuj obrotomierz. Jeśli nie zareaguje i nie obniży obrotów to znak że coś się dzieje z przepustnicą.