Archiwum
-
Jeśli komuś nie sprawi to kłopotu też poproszę.
-
Czy wie ktoś jaka jest procedura przy zakupie autka w Czechach??? :niepewny: <!-- s:niepewny: -->
Interesuje mnie dosłownie wszystkoW Polsce jak sprzedawałam octe miałam spisany taki załącznik do umowy (o wadach ukrytych itd) czy w Czechach spisuje się też coś takiego (pewnie w 2 językach...?) :niepewny:
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc :padam:
-
Znalazłem coś takiego ( jeżeli chodzi o sprowadzenie autka )
http://www.forumsamochodowe.pl/sprowadzenie-auta-z-czech-co-jest-wymagane-vt24186.htm<!-- m -->Pozdrawiam
sid -
[quote="sid"]Znalazłem coś takiego ( jeżeli chodzi o sprowadzenie autka )
http://www.forumsamochodowe.pl/sprowadzenie-auta-z-czech-co-jest-wymagane-vt24186.htm<!-- m -->[/quote]Wielkie dzięki [b]sid[/b] :padam: zawsze już coś wiem
-
Witam Koledzy.
Jestem z forum Superba ale postanowiłem także Was zapytać o chęć skorzystania ze szkolenia w zakresie bezpiecznej jazdy. Po krótce:
Organizatorem jest Szkoła Auto i zajęcia odbywaja się na ich autach ( Octavia, Superb, Yeti)
Termin 5 marca 2011 roku.
Koszt jedniodniowego szkolenia to 640 zł brutto
Szkolenie odbywa się w Kąkolewie k/ Grodziska Wlkp w dniu 5 marca 2011 roku
Zakres szkolenia i wszystkie dodatkowe info są zawarte w temacie:http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=6&t=430<!-- m -->
Jeżeli ktoś z Waszego forum byłby zainteresowany proszę o dopisanie się pod tematem.
A tak wygląda program szkolenia:
Rejestracja uczestników, wypełnienie oświadczenia i kwestionariusza osobowego.
9.00
Powitanie, wprowadzenie - krótka interakcja z uczestnikami:
• indywidualne problemy kierowców
• charakterystyka pracy uczestników
• dotychczasowy przebieg praktyki na drodze.Pokaz statyczny - pozycja kierowcy
9.45
• ustawienie odległości fotela od pedału hamulca i sprzęgła.
• wykonanie pomiaru odległości fotela od koła kierownicy (nadgarstek).
• opis funkcji zagłówka.
• prawidłowy sposób zapięcia pasów – wysokość ustawienia pasów i funkcja pasa biodrowego oraz dbałość o bezpieczeństwo własne i pasażerów siedzących na tylnich siedzeniach.
• prawidłowy uchwyt oraz prawidłowy układ rąk na kierownicy.
• uzmysłowienie zagrożenia związanego z obecnością luźnych przedmiotów wewnątrz auta.
Pokaz dynamiczny na torze10.15
• uzmysłowienie proporcji wydłużenia drogi hamowania w stosunku do prędkości (hamowanie z prędkości 50,70,100 km/h)
Cykle ćwiczeń praktycznych w grupach
11.00
Tor
• prawidłowa praca rąk na kierownicy
• wodzenie wzrokiem – obserwacja drogi
• prawidłowy sposób pokonania zakrętu
• dobór i sposoby utrzymania prawidłowego toru jazdy podczas pokonywania serii zakrętów
Płyta poślizgowa x 2
• rozpoznanie momentu zablokowania kół
• wpływ zablokowania kół na sterowność samochodu
• hamowanie awaryjne z systemem ABS i zasada działania ABS
• hamowanie awaryjne w zakręcie
• omijanie przeszkody samochodem z systemem ABS
• hamowanie na nawierzchni zróżnicowanej pod względem przyczepności w osi podłużnej samochoduLunch 13.00 -
Dalszy ciąg ćwiczeń praktycznych w grupach 13.45
Podsumowanie szkolenia16.30
• wrażenia po odbytym szkoleniu
• wręczenie certyfikatów
• wspólne pamiątkowe zdjęcie
• zakończenie szkoleniaKonkurs - Troleje
17.00
• zasady płynności jazdy
• wyprowadzenie samochodu z poślizgu
• oswojenie z gwałtownym zarzucaniem samochoduPozdrawiam
Krzysiek
-
Cześć Wam <!-- s:) --> !
Pamiętaj abys miała wszystkie rubryki w umowie wypełnione bo potem jest kapa
Ja mam tak że radio do auta kupiłem Czechach i na gwarancji nie mam numeru seryjnego radia wpisanego i mam wała . Bo jak mi się coś z nim stanie to muszę do Czech zasuwać . A tak mógłbym go oddać do serwisu w Polsce .
Winiete na autostrade i tak musisz mieć bez względu gdzie to auto jest zarejestrowane. Koszt winiety:
10 dni - 250 kć (jakieś 41 zł) > cena z tego roku
1 miesiąc - 350 kć (jakieś 57.40 zł) > cena z tego roku
1 rok - 1200 kć (ale nie jestem pewny czy nie podrożała ) (jakieś 196.80 zł):!: Brak winiety to mandat do 15000 kć (jakieś 2460 zł) :szok: :rozpacz:
:!: Nie warto jechać bez winiety
:!: DO kontroli musisz mieć wszystkie "świstki" z winietki i jej zakupu
-
[url=http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,news,zobacz-co-potrafia-nowe-radiowozy-drogowki,70691.html][b]Ku przestrodze Forowiczów z Warszawy[/b][/url] :kwasny: <!-- s:kwasny: -->
Osobiście - nie do końca rozumiem, gdzie oni mają wskazane które auto nadjeżdzające z naprzeciwka jest właśnie mierzone. Jestem oczywiście za tym, by łapać "drogowych debili", których w Warszawie zdaje się być zdecydowanie za wielu, ale z drugiej strony wiadomo, że jazda z prędkością wskazaną na znakach niemal nigdy się nie zdarza - dlatego myślę, że pomiar prędkości pojazdu nadjeżdzającego to niejako cios poniżej pasa. Dlatego też głowę na kark, antenę na dach i myśleć co się na robi na drodze...
-
Poszło na PW.
-
Niestety... Na drogach coraz lepsze auta to i policja uzbraja się w coraz lepsze technologie... trudno mieć pretensje do policji ze chce wykonywać swoją prace jak najlepiej... Trzeba po prostu jeździć ostrożniej...
-
Tak tylko Wam celem przestrogi napiszę - poczytajcie sobie dokładnie OWU, sam mam AXA Direct i chyba już po raz ostatni - dałem się skusić i za chwilę minie miesiąc jak się bujam z wyceną za naprawę samochodu. Pomijam już fakt, że nie mogę samochodu w ASO zrobić, ale nawet jak w nie ASO chcę to różnica między warsztatem a ich kosztorysem jest spora z powodu różnych podejść do kwestii wyceny naprawy. Teraz to już rozmawiam z nimi przez prawników, a paradoksalnie żeby było nam weselej to dzisiaj dostałem ankietę do wypełnienia na temat jakości obsługi i zadowolenia ze współpracy!!! :szok: <!-- s:szok: -->
-
No niestety Leszku jest to smutna rzeczywistość nie tylko w axie, ale u wszystkich ubezpieczycieli, każdy z nich ma jakiś % negatywnie załatwionych spraw. Niestety nie przeskoczymy tego i ubezpieczyć się trzeba.
-
Mi w serwisie powiedzieli że 30 sekund to wystarczający odpoczynek po forsowaniu silnika. Podczas jazdy ekonomicznej nie potrzeba czekać. Stosuję 30 sekund zawsze przed zgaszeniem. Nie zaszkodzi.
-
Dokładnie, masz rację... Żaden ubezpieczeyciel nie dostosuje swoich OWU pod klienta...
-
Witam,
zauważyłem wczoraj że po zamknięciu centralnego zaczęła mi migać
mała czerwona lampka w środku przy cypelku w lewych drzwiach i moje
pytanie co ona może oznaczać czy tak tylko sygnalizuje zamknięte drzwi
czy ma jakieś znaczenie? na marginesie dodam że ostatni raz mrugała
jakieś 1,5 roku temu a wczoraj znowu się uaktywniła przy okazji jak mi
akumulator padł.z góry wielkie dzięki za odpowiedz
pozdrawiam -
U mnie to normalne i tak ma od montazu alarmu.
-
Silnik 1,9 sdi wersja JOY
-
Znajoma na FB podrzuciła mi linka do konkursu myśle że koledzy sie wezmą za siebie i pomogą aby dobra znajoma mojej znajomej wygrała konkurs a nagroda bardzo sie jej przyda gdyż jest samotnie wychowującą matka
http://www.twoj-projekt.meble.vox.pl/ezolza/<!-- m --> głosujcie na ten projekt bardzo was proszę
i wielkie podziękowania za głosy -
Głosik poszedł <!-- s -->
-
no to klik
-
poszlo