Archiwum
- 

a ja bym wziął Fabie II 1.9TDI, wersja sport i do tego wszystkie opcje łącznie ze skórą...  <!-- s:) --> <!-- s:) -->ale póki co trafiłem tylko trójke czyli podobno dostane 16zł haha  
- 

a jednak jutro znowu do pracy  <!-- s:/ -->  mam w sumie 2 liczby z 3 zakładów czyli znowu w plecy ;/ <!-- s:/ -->  mam w sumie 2 liczby z 3 zakładów czyli znowu w plecy ;/
 cóż, podatek od chciwości zapłacony :] trzeba czekać na nastepną okazję
- 

A ja bym ojcu fabie zostawił,bo mu wszystko jedno czym jezdzi ważne by mu na głowę nie padało.A sobie na pewno merca S65 AMG lub CLK DTM  szkoda że to tylko mażenie szkoda że to tylko mażenie <!-- s:/ --> <!-- s:/ -->
- 

Witam, [quote="webmastablasta"]dziękowac  troche sie naszukałem ale mam troche sie naszukałem ale mam <!-- s;) --> <!-- s;) -->
 otóż to jest to ogłoszenie konkretnie ! http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vnslziefomha wysposazenie chyba pełne ? tylko co z tym spalaniem bo czytajac rozne raporty - roznie to wychodzi ile ludzi tyle opinii[/quote]Zwróć uwagę, że autko ma hak ... jak auto ma hak to może ciągnąć przyczepy ... a to dosyć nie korzystnie wpływa na cały układ napędowy z silnikiem i sprzęgłem włącznie. Oczywiście nie jest to pewne, że auto coś ciągało ale ogólnie polecam bardziej zakup auta bez haka niż z nim. A co do spalania to zawsze będzie tak, że ile użytkowników tyle opinii. Mój TDI jak jadę z córeczką pali 7 l w mieście i 4,5 l na trasie a jak jadę sam to 10 w mieście i 7 na trasie :zdziwko: Pozdrawiam, 
- 

Blu umyta  <!-- s:) --> <!-- s:) -->
- 

[quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote] 
 No może trzeba sie strachu wyzbyć i spróbować... :przestraszony: <!-- s:przestraszony: -->
- 

[quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote] 
 Próbowalem kiedys jak byłem troche młodszy ale nie wyszło mi to zbyt Znaczy nie tak jak innym Znaczy nie tak jak innym Ale moze dlatego że zaduże przzwczajenie do roweru było Ale moze dlatego że zaduże przzwczajenie do roweru było <!-- s;) --> <!-- s;) -->
- 

Mam pytanko w którym roku i miesiącu zakończono produkcję tego modelu? 
- 

No to powodzenia w szukaniu [b]vanhouse[/b]  <!-- s:) --> <!-- s:) -->
- 

Fabie bym zostawił i wrzucił silnik 1,8 T z Audi TT,i wszystko co by było tylko możliwe, a kupił bym jeszcze Toyote Land Crusera :rotfl: <!-- s:rotfl: --> 
- 

[quote="koko"][quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote] 
 No może trzeba sie strachu wyzbyć i spróbować... :przestraszony: <!-- s:przestraszony: -->[/quote]nie ma czego sie wyzbywac - poprostu siadasz i jedziesz :hyhy: do dobrego latania trzeba troszku praktyki, trzeba sie nauczyc przedewszytskim jazdy po zakretach bo quad ma 100% szpere ( brak mechanizmu roznicowego z tylu ) :hyhy: probojcie i uwazajcie bo to strasznie uzaleznia  
- 

bazując na swoim przykładzie (auto przyjechało na kołach) było to tak: 
 0. znaleźc auto- umowa kupna - sprzedaży
- właściciel z umową wyrejestrował pojazd
- z umową, papierami z auta i starymi tablicami do urzędu komunikacji gdzie wykupuje się tablice i ubezpeiczenie z zieloną kartą (tablice żółte na 5 dni - coś około 80 euro, czerwone na miesiąc - około 120 euro nie pamiętam już)
- zakładanie tablic do auta i jazda do Polski.
 Aby posiadać czerwone tablice trzeba być autem, które kupiłeś bo spisują numery nadwozia do żółtych tablic nie potrzeba samochodu. Tablice możesz załatwić w dowolnym urzędzie komunikacji. Najwygodniej podjechać pod urząd z właścicielem gdzie załatwi się wszystko na miejscu. potem w Polsce to: - tłumaczenie briefa (dowód rejestracyjny) i umowy kupna sprzedaży
- pierwsze badanie techniczne pojazdu
- urząd celny i zapłata akcyzy
- urząd skarbowy i zapłata podatku
- urząd komunikacyjny - opłata recyklingowa, rejestracyjna
- ubezpieczenie pojazdu OC (i AC)
 po krótce to tyle, chyba niczego nie pominąłem jak coś to dopełnijcie proszę. w zależności od tego jak uczęszczany jest urząd w Niemczech to w pół dnia się wyrobisz, w Polsce minimum jeden dzień trzeba liczyć. Życzę powodzenia 
- 

2 Pytanka na które nie znalazłem dokladnej odpowiedzi.. 
 Jaka żarówka podświetla bagażnik??Bo Chciałbym zmienić i nie wiem jaką kupić..
 Jakie postojówki są w fabi ??
 (Podobno Postojówki są takie same jak żarówka w bagażniku?)Dzięki z góry i pozdrawiam 
- 

Ja mam inne postojówki i inne na klapie. Mówisz o Fabii czy Fabii 2 ? podaj model, będzie nam łatwiej  <!-- s:) --> <!-- s:) -->
- 

Jesli chodzi o Fabie 1 to jest to zarowka W5W - u mnie postojowki jak i zarowka w bagazniku sa takie same.. 
 Ale zaraz zaraz - czy aby nasz klubowicz uzyl opcji SZUKAJ ? Cos mi mowi, ze nie chcialo ci sie tam zajrzec Cos mi mowi, ze nie chcialo ci sie tam zajrzec <!-- s;) --> <!-- s;) -->
- 

Użyłem użyłem i wlasnie nie zbyt znalazlem :] <!-- s:] --> (Moze mi na wzrok idzie heh) 
 Ale Walcowe, Dyfuzyjne czy obojętnie?
- 

Czy walcowe czy dyfuzjne to juz twoj wybor  <!-- s:) --> Ja uzywam walcowych.. Podobno dyfuzyjne lepiej rozpraszaja swiatlo.. <!-- s:) --> Ja uzywam walcowych.. Podobno dyfuzyjne lepiej rozpraszaja swiatlo..
- 

A nie prościej wydłubać i zobaczyć?  <!-- s;) --> <!-- s;) -->
- 

generalnie wszystko pokrywało mi się z procedurą poniżej, co do cen to raczej nie zmieniły się: Polska: Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, więc sugerujemy najpierw udać się do najbliższej uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów i przeprowadzić wymaganą diagnostykę. Po poprawnym przejściu badań otrzymujemy "zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu". Koszty: 
 Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski - 169 złNastępnie udajemy się do Urzędu Celnego. W urzędzie celnym nie wymagają tłumaczeń - składa się tam ksero briefu, wymeldowania, przeglądu technicznego, 2 wypełnione formularze oraz dowód wpłaty wyliczonej przez Urząd Celny akcyzy. Trzeba mieć ze sobą wszystkie dokumenty w oryginale do wglądu. W Urzędzie Celnym otrzymujemy potwierdzenie przyjęcia akcyzy. Koszty: 
 Akcyza - jeśli samochód ma pojemność do 2000 cm3 - 3,1% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
 Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 13,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
 Opłata skarbowa za akcyzę - 17 zł[b]sprawdź sobie w necie kurs euro z dnia zakupu - na miejscu za sprawdzenie tego chcieli 15 PLN! Na tej podstawie obliczasz akcyzę zgodnie z pojemnością silnika zaokrąglając do pełnych złotych[/b] Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25). Koszty: 
 Tłumaczenie dokumentów - ok. 200 zł
 Koszty wydania zaświadczenia - 160 złOstatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice - [b]ja miałem żółte tablice i nie chcieli ich w wydziale komunikacji[/b] - i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę. Koszty: 
 Pozwolenie czasowe - 12 zł
 Tablice rejestracyjne - 80 zł
 Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice - 11 zł
 Nalepka kontrolna na szybę pojazdu - 17 zł
 Karta pojazdu - 75 zł
 Opłaty ewidencyjne - 5 zł
 [b]Dowód rejestracyjny 48,00[/b]
 Opłata ekologiczna - 500 zł - wpłacamy ją na konto NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, a do WK przynosimy tylko dowód wpłaty.Razem: 248 zł + 500 PLN [b]Moja rada - sprawdzaj wszystko dwa razy co ci wpisują  , diagnosta wpisał mi źle numer rejestracyjny a wg. tłumacza sprowadziłem Felicie zamiast Fabii i musiałem zapychać po dwa razy w te same miejsca , diagnosta wpisał mi źle numer rejestracyjny a wg. tłumacza sprowadziłem Felicie zamiast Fabii i musiałem zapychać po dwa razy w te same miejsca <!-- s:/ --> <!-- s:/ -->
 Zarejestrować pojazd może tylko osoba, na którą jest umowa kupna sprzedaży[/b]źródło: http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,samochodu,z,Niemiec,-,procedura,200.html 
- 

Artykuł z 2006 roku ale dość ciekawy.