Archiwum
-
a ja bym wziął Fabie II 1.9TDI, wersja sport i do tego wszystkie opcje łącznie ze skórą... <!-- s:) -->
ale póki co trafiłem tylko trójke czyli podobno dostane 16zł haha
-
a jednak jutro znowu do pracy <!-- s:/ --> mam w sumie 2 liczby z 3 zakładów czyli znowu w plecy ;/
cóż, podatek od chciwości zapłacony :] trzeba czekać na nastepną okazję -
A ja bym ojcu fabie zostawił,bo mu wszystko jedno czym jezdzi ważne by mu na głowę nie padało.A sobie na pewno merca S65 AMG lub CLK DTM szkoda że to tylko mażenie <!-- s:/ -->
-
Witam,
[quote="webmastablasta"]dziękowac troche sie naszukałem ale mam <!-- s;) -->
otóż to jest to ogłoszenie konkretnie ! http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vnslziefomha wysposazenie chyba pełne ? tylko co z tym spalaniem bo czytajac rozne raporty - roznie to wychodzi ile ludzi tyle opinii[/quote]Zwróć uwagę, że autko ma hak ... jak auto ma hak to może ciągnąć przyczepy ... a to dosyć nie korzystnie wpływa na cały układ napędowy z silnikiem i sprzęgłem włącznie. Oczywiście nie jest to pewne, że auto coś ciągało ale ogólnie polecam bardziej zakup auta bez haka niż z nim.
A co do spalania to zawsze będzie tak, że ile użytkowników tyle opinii. Mój TDI jak jadę z córeczką pali 7 l w mieście i 4,5 l na trasie a jak jadę sam to 10 w mieście i 7 na trasie :zdziwko:
Pozdrawiam,
-
Blu umyta <!-- s:) -->
-
[quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote]
No może trzeba sie strachu wyzbyć i spróbować... :przestraszony: <!-- s:przestraszony: --> -
[quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote]
Próbowalem kiedys jak byłem troche młodszy ale nie wyszło mi to zbyt Znaczy nie tak jak innym Ale moze dlatego że zaduże przzwczajenie do roweru było <!-- s;) --> -
Mam pytanko w którym roku i miesiącu zakończono produkcję tego modelu?
-
No to powodzenia w szukaniu [b]vanhouse[/b] <!-- s:) -->
-
Fabie bym zostawił i wrzucił silnik 1,8 T z Audi TT,i wszystko co by było tylko możliwe, a kupił bym jeszcze Toyote Land Crusera :rotfl: <!-- s:rotfl: -->
-
[quote="koko"][quote="ŁySy"]A jeszcze kiedys sprobojcie jazdy na quadzie [/quote]
No może trzeba sie strachu wyzbyć i spróbować... :przestraszony: <!-- s:przestraszony: -->[/quote]nie ma czego sie wyzbywac - poprostu siadasz i jedziesz :hyhy:
do dobrego latania trzeba troszku praktyki, trzeba sie nauczyc przedewszytskim jazdy po zakretach bo quad ma 100% szpere ( brak mechanizmu roznicowego z tylu ) :hyhy:
probojcie i uwazajcie bo to strasznie uzaleznia
-
bazując na swoim przykładzie (auto przyjechało na kołach) było to tak:
0. znaleźc auto- umowa kupna - sprzedaży
- właściciel z umową wyrejestrował pojazd
- z umową, papierami z auta i starymi tablicami do urzędu komunikacji gdzie wykupuje się tablice i ubezpeiczenie z zieloną kartą (tablice żółte na 5 dni - coś około 80 euro, czerwone na miesiąc - około 120 euro nie pamiętam już)
- zakładanie tablic do auta i jazda do Polski.
Aby posiadać czerwone tablice trzeba być autem, które kupiłeś bo spisują numery nadwozia do żółtych tablic nie potrzeba samochodu. Tablice możesz załatwić w dowolnym urzędzie komunikacji. Najwygodniej podjechać pod urząd z właścicielem gdzie załatwi się wszystko na miejscu.
potem w Polsce to:
- tłumaczenie briefa (dowód rejestracyjny) i umowy kupna sprzedaży
- pierwsze badanie techniczne pojazdu
- urząd celny i zapłata akcyzy
- urząd skarbowy i zapłata podatku
- urząd komunikacyjny - opłata recyklingowa, rejestracyjna
- ubezpieczenie pojazdu OC (i AC)
po krótce to tyle, chyba niczego nie pominąłem jak coś to dopełnijcie proszę. w zależności od tego jak uczęszczany jest urząd w Niemczech to w pół dnia się wyrobisz, w Polsce minimum jeden dzień trzeba liczyć.
Życzę powodzenia
-
2 Pytanka na które nie znalazłem dokladnej odpowiedzi..
Jaka żarówka podświetla bagażnik??Bo Chciałbym zmienić i nie wiem jaką kupić..
Jakie postojówki są w fabi ??
(Podobno Postojówki są takie same jak żarówka w bagażniku?)Dzięki z góry i pozdrawiam
-
Ja mam inne postojówki i inne na klapie. Mówisz o Fabii czy Fabii 2 ? podaj model, będzie nam łatwiej <!-- s:) -->
-
Jesli chodzi o Fabie 1 to jest to zarowka W5W - u mnie postojowki jak i zarowka w bagazniku sa takie same..
Ale zaraz zaraz - czy aby nasz klubowicz uzyl opcji SZUKAJ ? Cos mi mowi, ze nie chcialo ci sie tam zajrzec <!-- s;) --> -
Użyłem użyłem i wlasnie nie zbyt znalazlem :] <!-- s:] --> (Moze mi na wzrok idzie heh)
Ale Walcowe, Dyfuzyjne czy obojętnie? -
Czy walcowe czy dyfuzjne to juz twoj wybor <!-- s:) --> Ja uzywam walcowych.. Podobno dyfuzyjne lepiej rozpraszaja swiatlo..
-
A nie prościej wydłubać i zobaczyć? <!-- s;) -->
-
generalnie wszystko pokrywało mi się z procedurą poniżej, co do cen to raczej nie zmieniły się:
Polska:
Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, więc sugerujemy najpierw udać się do najbliższej uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów i przeprowadzić wymaganą diagnostykę. Po poprawnym przejściu badań otrzymujemy "zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu".
Koszty:
Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski - 169 złNastępnie udajemy się do Urzędu Celnego. W urzędzie celnym nie wymagają tłumaczeń - składa się tam ksero briefu, wymeldowania, przeglądu technicznego, 2 wypełnione formularze oraz dowód wpłaty wyliczonej przez Urząd Celny akcyzy. Trzeba mieć ze sobą wszystkie dokumenty w oryginale do wglądu. W Urzędzie Celnym otrzymujemy potwierdzenie przyjęcia akcyzy.
Koszty:
Akcyza - jeśli samochód ma pojemność do 2000 cm3 - 3,1% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 13,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
Opłata skarbowa za akcyzę - 17 zł[b]sprawdź sobie w necie kurs euro z dnia zakupu - na miejscu za sprawdzenie tego chcieli 15 PLN! Na tej podstawie obliczasz akcyzę zgodnie z pojemnością silnika zaokrąglając do pełnych złotych[/b]
Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25).
Koszty:
Tłumaczenie dokumentów - ok. 200 zł
Koszty wydania zaświadczenia - 160 złOstatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice - [b]ja miałem żółte tablice i nie chcieli ich w wydziale komunikacji[/b] - i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę.
Koszty:
Pozwolenie czasowe - 12 zł
Tablice rejestracyjne - 80 zł
Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice - 11 zł
Nalepka kontrolna na szybę pojazdu - 17 zł
Karta pojazdu - 75 zł
Opłaty ewidencyjne - 5 zł
[b]Dowód rejestracyjny 48,00[/b]
Opłata ekologiczna - 500 zł - wpłacamy ją na konto NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, a do WK przynosimy tylko dowód wpłaty.Razem: 248 zł + 500 PLN
[b]Moja rada - sprawdzaj wszystko dwa razy co ci wpisują , diagnosta wpisał mi źle numer rejestracyjny a wg. tłumacza sprowadziłem Felicie zamiast Fabii i musiałem zapychać po dwa razy w te same miejsca <!-- s:/ -->
Zarejestrować pojazd może tylko osoba, na którą jest umowa kupna sprzedaży[/b]źródło: http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,samochodu,z,Niemiec,-,procedura,200.html
-
Artykuł z 2006 roku ale dość ciekawy.