Archiwum
-
77,90
-
79.10
-
80,30 :hurra: <!-- s:hurra: -->
-
[b]81,50[/b] zł :hurra: <!-- s:hurra: -->
-
Mam dla Was ciekawostke, o ktorej byc moze wiecie, ale nie mniej warto o tym wspomniec.
Nie jestem pewien rowniez, czy we wszystkich modelach da sie to zrobic wiec zachecam do prob <!-- s:) -->Pytanko: jak sprawic by dzialala dmuchawa przy wlozonych kluczykach do stacyjki, ale bez wlaczonych wskaznikow stacyjki ?
Odpowiedz: Przekrecamy kluczyk lekko z wyczuciem w strone wlaczenia stacyjki lecz zatrzymujemy sie tuz przednia. Powinnien byc tam punkt, ktory z odrobina wprawy mozna wlaczac i wylaczac bez przeszkod. Jest to punkt w ktorym zasilanie jest juz podawane na dmuchawe (czyli cala dmuchawa w aucie jest w stanie pracowac) i jednoczesnie wskazniki stacyjki nie swieca sie..
Co ciekawe w tej pozycji dziala jeszcze wycieraczka tylna! Jesli pociagniemy dzwignie wycieraczek do siebie (pozycja spryskiwania przedniej szyby) to wlaczy sie nam wycieraczka tylna!! Jest jeszcze jedna z mozliwych polozen dzwigni od wycieraczek, w ktorej wlacza sie tylna wyceraczka oczywiscie bez wlaczenia zaplonu, czyli mamy wtedy dwie mozliwosci wlaczenia tylnej wycieraczki oraz dmuchawy bez wlaczania zaplonu..
Dziwne nie?
Zachecam do prob.. Byc moze u Was bedzie inaczej -
i tak powinno to działać
stacyjka ma 2 stany
na 1 stanie powinno chyba działać ci jeszcze radyjko -
A u Ciebie dziala na 1 stanie dmuchawa ??
Sprawdz zanim odpowiesz bo u mnie tak nie ma.. -
[b]wolfmk[/b] ja o tym wiedziałem ale z pewnosicia sie przyda innym
-
82.70
-
83,90 pln
-
[quote="kornat"][b]wolfmk[/b] ja o tym wiedziałem ale z pewnosicia sie przyda innym[/quote]
Ja też, używam tego od lat :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
A jaka jest roznica miedzy tym polozeniem a dmuchawa wlaczona na zaplonie??
-
tak ci idzie prad z akumulatora a tak z alternatora :piwo: <!-- s:piwo: -->
-
aha dzieki za wyjasnienie
-
[quote="MŁODY"]tak ci idzie prad z akumulatora a tak z alternatora :piwo: <!-- s:piwo: -->[/quote]
Panie szanowny... przeczytaj jeszcze raz cały pierwszy post. Koledze [b]wolfmk[/b] chodziło o to, że dmuchawa ma działać wtedy, kiedy nie jest włączony silnik i stacyjka nie jest w pozycji I (zapalone wskaźniki na tablicy rozdzielczej, ale jeszcze nie rozruch).
W obu przypadkach (przedstawiony przez [b]wolfmk[/b] jak i dmuchawie działającej na pozycji stacyjki I) prąd jest ciągnięty z akumulatora. Żeby alternator dawał napięcie, to silnik musi być uruchomiony - alternator jest napędzany przecież przez pasek.
Podsumowując: wprowadziłeś [b]Zygus[/b]a w mały błąd. :super: :zabawa: :zdrowko: :zdrowko:
-
[b]85,10 zł[/b] :super: <!-- s:super: -->
-
86.30
-
1 pozycja stacyjki ACC prad w niektórych obwodach
2 Pozycja - zapłon silnik działa -
Młody chyba nie do końca tak jak piszesz <!-- s:) -->, o ile dobrze zrozumiałem wolfmka opis to on pisze o 3 pozycji jeszcze przed twoim 1 pkt, w której deska rozdzielcza i kontroli nie świecą a napięcie w dmuchawie już jest.
-
Troche to zagmatwane ale chyba wszysyc o tym samym piszemy. Dzis sprawdzilem u siebie, tez tak mam i tj pisal Mlody radio tez mi sie wtedy wlacza (kontrolki nie swieca).