[F1] Zmiana momentu obrotowego
-
No [b]kornat[/b] dobry artykuł, wyjaśnia wiele wątpliwości.
-
wiesz co sam bym sie skusił na zrobienie sobie takiej fabii GT tylko szkoda ze bym miał tylko max. 75KM, ale przynajmniej bezpeczna by byla
-
Napisałem tam i odp. mi to:
"[b]Witam
Jeśli jest to silnik 8 zaworowy, co jest rzadkością, koszt wyniesie 1700 zł. Jeśli 16 zaworowy koszt wyniesie 2700 zł. Koszt uwzględnia wszystkie składniki ale dotyczy sprawnego silnika. Jeśli dla przykładu trzeba będzie wymienić napęd rozrządu lub świece, wtedy dojedzie tylko koszt części. Moc i moment rosną w okolicy 14% a zużycie paliwa jest mniejsze w okolicy pod 10%. Oczywiście jeśli się nie szaleje samochodem bo wtedy i bez tuningu więcej pali.
Pozdrawiam[/b]
nie wiem czy sie bardzo oplaca -
Jesli w tej cenie sa jeszcze pomiary na hamowni przed i po modyfikacjach, ktore pozwala poznac rzeczywisty przyrost mocy to cena chyba ok. Aha, on daja gwarancje na taki przyrost??
-
[quote="Zygus"]Jesli w tej cenie sa jeszcze pomiary na hamowni przed i po modyfikacjach[/quote]
jest bo pisało na stronce ze pomiary sa wykonywane
[quote="Zygus"]on daja gwarancje na taki przyrost??[/quote]
a co do tego to nie wiem ale chyba takP.S. wlasnie tylko ze za cene 1700zełka miec tylko 8KM wiecej co chyba sie nie kalkuluje nie wiem ale tak mysle wiem ze to sa drogie rzeczy ale tynke za duzo jak na taki przyrost
-
prawie 5 tys zl za 14 koni to juz lekka przesada. Odlozyc na inny silnik
-
szczerze mowiac to tez tak sadze jak zygus bo lepeij dac drugie 5tys i miec ponad 100KM
-
[quote="kornat"]miec ponad 100KM[/quote]
ponad 100 koni wiecej, hehe
-
Lepiej by wyszedłby jesli by zmienił na ten 1.4 16V 101HP bo moze musi zmienic skrzynie i kompa ale posprzedaje swoje i mu sie zwroci
http://moto.allegro.pl/item215901774_skoda_fabia_silnik_i_skrzynia.html<!-- m -->
tu sprzedaj koles za 2200zł z skrzynia kompa kupi za jakie 600zl i w 4 tys obstoji wraz z robocizna -
Racja racja
-
Po co kupować i przekładać części, u nas w klubie jest cała fabianka do [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?p=32355#32355]sprzedania[/url], starą sprzedać kupić nową.
-
wiesz ja może wole swoja bo mam ja od poczatku jej życia ale pozatym wole czarna taka jak ja mam i to jest 75KM a nie 101KM
to jak mialbym zmieniac to na takiego:
http://moto.allegro.pl/item213722178_bmw_e_46_stan_idealny_bezwypadkowy_diesel_.html<!-- m --> -
Tez wolalbym zmienic sam silnik niz caly samochod. Przywiazany jestem juz do swojej niebieskiej strzaly :super: <!-- s:super: -->
-
hehe [b]Zygus[/b], a ja do swej czarnej rakiety <!-- s:D -->
-
:hyhy: no to mamy różne poglądy, bo ja jak zmienię to cały wózek <!-- s:) -->
-
Tak ja sie to mowi ile osob tyle gustow ale roznie to bywa jak by miał zakladac silnik z innej marki to wole zmienic na inny samochod a jak pasuja wszystkie uchwyty to lepiej zmienic silnik
-
[quote="szkodzian"]czyli wszystkie wieszaczki itp pasuja :?: <!-- s:?: -->[/quote]
Tego nie byłbym taki pewny.
-
napweno bo gadalem z kolesiem z głowniej skody i mowi ze trzeba zmienic silnik skrzynie i kompa a uchwyty pasuja
-
mam takie pytanie czy cieżko zrobic cos takiego samemu :?: <!-- s:?: -->
* zawory
* gniazda
* prowadnice
* kolektor ssący
* kolektor wydechowy
* komora spalania
* nastawy wałka lub wałków rozrządu - jeśli jest taka potrzeba
* sprawdzenie i usunięcie ewentualnych błędów ECU -
Witam wszystkich.
W sumie temat może dotyczyć każdego silnika o ZI, ale jeśli chodzi o mnie to mam na myśli silnik 1.4MPI 44kW ozn. prod. AZE. Zakres momentu który mnie interesuje wg danych producenta znajduje się w zakresie obrotów od 2500obr/min do 3500obr/min i wynosi od 120Nm do 112Nm. Ja zaś chciałbym by maksymalny moment umiejscowiony był w okolicach 1300obr/min bez straty w wyższych zakresach obrotów czyli miał te swoje 112Nm przy 3500obr/min bez wyraźnych dołków po drodze. Zaznaczam, że nie interesuje mnie wzrost mocy silnika, gdyż moja średnia prędkość w mieście to 19km/h i zależy mi głównie na poprawieniu elastyczności silnika.
W ramach dopowiedzenia: nie ma mowy o swapie silnika (koników pod maską, w ruchu miejskim, mam aż nadto), założeniu turbiny (moment pojawi się zbyt wysoko, a ja i tak nie kręcę silnika w korku), zaś kompresor może zbyt mocno obciążać i tak słaba jednostkę napędową.
Z tego co wyczytałem, należy modyfikować dolot powietrza do silnika i jedyna możliwość jaka mi pozostała to założenie tam strumienicy i poprawienie napływu powietrza do kolektora. Dlatego proszę wszystkich, którzy coś wiedza na temat tej modyfikacji o informacje lub udzielenie porady jeśli kiedykolwiek coś podobnego chcieli zrobić z silnikiem.Pozdrawiam Jokl