[F1 i F2] Jaki olej? - temat zbiorczy
-
Fakt lotos nie jest najlepszy, wrócić możesz spróbować, ale z każdą zmianą oleju zwiększa się ryzyko, że silnik zacznie brać olejek.
-
Olej mobil albo castrol półsyntetyk.Szkoda że ktoś tego lotosu nalał.Świece NGK najlepiej japońskiej produkcji te europejskie już nie są takie dobre.Filtry zawsze kupuje Boscha ale dobre są też Filotrona.Mało kto wie że Mercedes u nich zamawia i montuje do nowych samochodów.
-
A jaki masz przebieg tego silnika, przynajmniej w teorii :?: <!-- s:?: -->
-
Olej ELF 5W40 LDX, filtry standardowe,świece NGK.
-
Ja po 1500 zalałem Mobila 0w40 i od kilku wymian tego się trzymam.
-
Z olejem to tak jak z oponmi każdy będzie zachwalał swoje <!-- s:) -->, ja zawsze radzę lać to co do tej pory, jest to najzdrowsze rozwiązanie dla silnika.
Fabrycznie autko masz zalane olejem mineralnym, więc jaki olej teraz zastosujesz powinneś stosować już do końca. Ja używam MOBIL 1 5W50 i jest jak narazie OK, silniczek oleju nie bierze i ładnie pracuje zarówno na PB jak i LPG przy przebiegu blisko 100 tys km. -
Pierwsza wymiana oleju w Fabce i przeszedłem bez zastanowienia na pełen syntetyk.Nowemu silnikowi jeszcze dobrze niedotartemu nic się nie stanie.Mineralke bym zostawił na póżniej.Znam ludzi co do 250 tyś przebiegu jeżdzą od nowości na pełnym syntetyku i jeszcze oleju sinik nie pali.
-
[quote="delta01w"]Mobil 1 0W/40[/quote]
Ok .Przeczytałem za szybko i myślałem że pytasz o półsyntetyk 10W/40. -
[quote="asia2803"]Witam[/quote]
Witam na forum i zapraszam do działu [url=http://sliz.avx.pl/forum/viewforum.php?f=24&sid=65130dcc9b88905cb1c7ab55be1ce6f8]Witamy[/url]
[quote="asia2803"]posiadam fabię 1,9 tdi muszę wymienić olej i nie wiem na jaki. Gdyż słyszałam , że trzeba olej dostosować do pompo wtrysków. Proszę o radę![/quote]
Olej zastosuj taki jak zaleca ASO, nie zdrowa jest dla silnika zmiana oleju na różne marki.
-
Najlepiej lac taki jak byl lany dotychczas, a o tym co bylo lane wczesniej dowiesz sie otwierajac maske i tam powinna wisiec karteczka, z data wymiany i jaki olej byl zalany.
-
[url=http://www.olejesilnikowe.pl/KATALOG_OLEJE/oleje_silnikowe_mobil.html]TU[/url] masz jeszcze trochę o mobilu i nie tylko.
-
Musi byc to olej zgodny ze specyfikacja VW 505 01. Castrol do niedawna mial taki olej: CASTROL TXT 505.01, ale z tego co wiem zastepuja go tym: CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 (http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9010904&contentId=7020061<!-- m -->).
Ja wlasnie zmieniam TXT 505.01 na Edge Turbo Diesel. Choc na Allegro bez problemu mozna nadal kupic TXT 505.01 -
Witam!! Może się powtarzam ale jakoś nie zanalazłem przez opcję szukaj... Wiem, że do tego silnika wchodzi 4.5l oleju ale jakiego??
Pozdr -
Co do oleju, to lac taki jaki by do tej pory stosowany. ja jestem zdania ze lepiej nie kombinować i nie zmieniać oleju.
jesli nie wiesz jaki miales wczesniej to kazdy poleca co innego, byle spelnialo jakies tam wymogi VW. Poszukaj na forum jeszcze raz -
No niestety nie byłem w stanie ustalić jaki był olej zalany no i zadzwoniłem do serwisu Skody. Powiedziano mi, że przy przebiegu 102 tyś. (taki ma fabia przebieg) mam zalać 5W-40 do Turbo Diesli i to najlepiej Mobil. Ja akurat zdobyłem troszkę taniej Castrol o tych parametrach więc Fabia śmiga teraz na Castrolu.
-
Jeśli znalazłeś castrola o tych samych parametrach to ok, ja osobiście jestem zwolennikiem mobila i na nim jeżdżę od lat. Swego czasu grzebałem trochę w olejach i doszedłem do wniosku po przeglądnięciu wielu testów i opinii, że jest on najlepszy.
-
ja też zawsze zalewałem :super: swoje auta mobilem ale tym razem padło na Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40. Myślę, że też jest na poziomie <!-- s -->
-
Zalezy jaki auto ma przebieg jezlei maly to mozesz zalaz shella VA 5w40 lub VX 5w30 a jezeli jest sporawy tak w okolicach 100 tys zalej mu Racinga 10W60 bedzie cichrzy i minej go bedzie wciagal
-
dzięks Bartek1112 ale ciut za późno... wymiana już zrobiona. Bede obserwował czy oleju mocno ubywa jeżeli tak to przy nastepnej wymianie zaleję go 10W60. A auto ma przebieg teraz 102 tyś. - jak na diesla sprowadzonego z niemiec to bardzo mały przebieg... tam roczniki 2000 - 2002 to mają w granicach 250tyś.
-
Auto kupiles z pewnego zrodla? zeczywiscie przebieg maly jak na auto z niemiec ale zalal bym go Shell Racingi 10W60