Fabia I FL Kombi Black Magic
-
Dzisiaj Fabia przeszła wzorowo badanie techniczne i kolejną pieczątkę w dowodzie przy przebiegu 249245km
Wracając załapała się na dwa zdjęcia
-
W zeszłym tygodniu był mały jubileusz
I przy okazji powrotu z Krakowa Fabia zaliczyła kolejne zdjęcie z cyklu "z zamkiem w tle"
-
W tym tygodniu udało się trochę popracować przy Fabii. Wymieniłem wgniecione poszycie błotnika (zderzak jeszcze jest w trakcie prac) oraz olej z filtrami. Tym razem padło na Liqui Moly Top Tec 4100 5W40.
W czwartek odstawiłem auto na montaż sprężyn Eibach Pro Kit. Obniżenie jest niewielkie, ale też o takie chodziło . Dodatkowo teraz przyjemniej prowadzi się w zakrętach. -
Ja też eibaha założyłem. Całkiem inna jazda.
Na seryjnych amortyzatorach, mam już prawie 90 kkm zrobione. -
Wczoraj udało się wrócić z 4-dniowego objazdu po Dolnym Śląsku, którego celem było zdobycie kolejnych szczytów z Korony Gór Polski, czyli:
- Góry Kaczawskie (Skopiec)
- Góry Izerskie (Wysoka Kopa)
- Karkonosze (Śnieżka i przy okazji kilka innych ciekawszych )
- Rudawy Janowickie (Skalnik)
W jedną stronę jechałem bezpośrednio w okolice Jeleniej Góry A2 -> A1 -> S8 -> A4 -> 5/3. Na miejscu oczywiście przyjemniejszymi lokalnymi krętymi dróżkami jeden wyjazd do Czech, a z powrotem krajoznawczo z okolic Kamiennej Góry przez Świdnicę, Wrocław i Oleśnicę dalej S8 i od Wielunia 74 (starą 8, która pozytywnie mnie zaskoczyła wieloma wyremontowanymi odcinkami 2+1) do Piotrkowa i S8.
Poniżej parametry z całej wycieczki i kilka zdjęć, na które załapała się Fabia :
-
Czas trochę uaktualnić wątek mojej Fabii
W ostatnim czasie zaszła mała zmiana wizualna. Zniknęło zadrapanie na zderzaku, a w zamian pojawił się zderzak od RS'a. Chwilę trwało znalezienie dobrego zderzaka, ale nadarzyła się okazja kupienia nowego zderzaka do lakierowania na śląsku. Więc przy okazji jednego z wyjazdów do Krakowa wybrałem się na wycieczkę
Poniżej kilka zdjęć z całej operacji:
Pierwsze przymiarki i pasowanie. Śmiesznie wygląda taka Fabia RS w wersji Basic z matowym zderzakiem
Tuż po odbiorze od lakiernika. Aż żal wyciągać z bagażnika
Szybka podmianka...
... i finał
W przeciągu wakacji uczestniczyłem w paru fajnych wydarzeniach m. in. spotach grupy mazowieckiej FCP i Skodomanii. Super atmosfera i zabawa. Wszystkich zachęcam do brania czynnego udziału w życiu forum jak i pozostałych wydarzeniach związanych ze Skodą
Tutaj Fabia przyłapana w lipcu...
... sierpniu ...
... i wrześniu w doborowym towarzystwie
Pamiątkowe zdjęcie wszystkich Fabii biorących udział w zlocie Skodomania
I wyjazd na rajd turystyczny uchwycony przez jedną z uczestniczek
-
Mały update zdjęciowy z wycieczki do Kampinowskiego Parku Narodowego i jedno przy okazji któregoś z powrotów
-
Fabia już w jesiennej scenerii. Aktualny przebieg 256600km i rośnie
-
Dałeś dualki do kierunków?
-
Już od grudnia jeżdżą, dobrze działają i nie kuszą policjantów
-
a jak na skp? przechodzą?
-
Bez problemu przeszła przegląd
-
to ok
Mi też ledy przechodzą Teraz mam drugi typ ledów. Wcześniejszy był ok, bo wyglądał jak normalna żarówka, gorzej świecił. Ten znowu wygląda jak chiński led ale świeci lepiej
-
Ja mam u siebie założone takie żarówki i póki co działają bez zakłóceń
https://allegro.pl/oferta/2w1-dzienne-kierunkowskazy-led-drl-p21w-py21w-w21w-7842200869 -
ja mam te teraz Led P21W biała a miałem te P21W white
Do cofania polecam Ci te pierwsze no i oczywiście wyłączona kontrola żarówek
-
Dzisiaj z rana godzinka roboty na świeżym powietrzu i na Fabii zawitała zima
-
Widzę, że na forum zaczęło się coś więcej dziać, to i ja trochę uaktualnię wątek
Od listopada zadziały się w sumie 3 rzeczy:
-
Po zmianie opon na zimowe okazało się, że jedna opona ma jakąś dziurkę, którą trzeba było zawulkanizować.
-
Przy dłuższych trasach bardzo przeszkadzał mi twardy, plastikowy podłokietnik w boczku drzwi. Zakupiłem materiał podbity gąbką, klej tapicerski miałem jeszcze w garażu i podziałałem w temacie. Za ok. 20zł efekt bolącego łokcia poszedł w zapomnienie
- Za namową kolegi ze studiów, który w wolnych chwilach regeneruje reflektory dołożyłem do Fabii soczewki H1 + żarówki led, a wnętrze reflektora pomalowałem na czarno. Kilka wieczorów spędziłem na tej operacji, ale było warto. Obecnie przejechałem już ok. 1000km głównie po zmroku po różnego rodzaju drogach i efekt jest bardzo dobry.
Oczywiście soczewki zostały wypoziomowane i ustawione tak, aby nie oślepiać innych użytkowników drogi.
Przed:
Po:
Mijania:
Drogowe:
Jeszcze na koniec kilka zimowych ujęć
-
-
skodziarz jakie dałeś ledy, markowe czy china?
Kodowałeś coś? -
TOMUŚ Nie chciałem brać jakiś najtańszych i w końcu zdecydowałem się na takie. Niby mają Lumileds robione dla Philipsa, ale ile w tym prawdy nie wiem. W porównaniu do klasycznej żarówki zmiana jest na duży plus. Światła mijania dają światło na ok. 80-100m, co przy jeździe mocno uczęszczanymi krajówkami (DK7) daje większy komfort jazdy.
https://allegro.pl/oferta/led-h1-6000k-z-es-17-000lm-canbus-homologacja-e8-10191746499
-
skodziarz one mi wyglądają na chiny ale jak są dobre to ok