Skoda fabia 1, klekot przy dodaniu gazu
-
Mam problem z fabią 1,4 mpi 68 koni silnik AQW, przy dodaniu gazu rozlega się słyszalny klekot, słychać go jedynie przy dodawaniu gazu, jak odpuszczam gaz klekot cichnie co to może być?
Rozrząd wymieniany z pompą wody (obie czesci oryginalne) w marcu, nowy olej filtr oleju, paliwa i powietrza.
Z tego co znalazłem w internecie to mogą być panewki lub sworznie tłokowe.
Pytanie co to i czy mogę tym autem jeździć nie robiąc mu krzywdy, ewentualnie cena wymiany?
Pozdrawiam. -
Na postoju klekotu nie ma?
Jak silnik się zagrzeje dalej klekocze? -
Na postoju jak dodaje gazu tez jest tyle ze cichszy. Nie ma różnicy jakaa temperatura silnika i otoczenia . Ile moze kosztowac wymiana panewek?^
-
Sprawdź zawory i popychacze, a na to jest najlepsze sprawdzenie kompresji.
A masz to auto słabe ?
Wymiana panewek = remont silnika bo wymiana samych panewek mija się z celem bo wydasz dużo kasy a za jakiś czas znowu coś strzeli i znów wydasz mnóstwo kasy. -
Przyspiesza normalnie na gazie jak i na benzynie . Nie ma żadnego spadku mocy.
-
Weź stetoskop warsztatowy i posłuchaj, gdzie stuka:
http://allegro.pl/stetoskop-diagnostyczny-warsztatowy-samochodowy-lt-i3460492204.html<!-- m --> -
Auto na dniach idzie do mechanika, mam miskę i parę innych rzeczy do zrobienia.
Przy okazji zdjęcia miski sprawdzi rozrząd który był wymieniony ok marca na oryginał (istnieje możliwość ze nowy łańcuch miał wadę) ale co z tego jak wymiana to ponad 200zł które w razie potrzeby drugi raz wydam <!-- s:/ -->.
Postaram sie nagrać ten dziwny dźwięk i gdzieś na YT wrzucę.
Napiszę co powiedział mechanik i co to za odgłosy wydobywają się z pod maski.A wiec po wizycie u mechanika, podejrzenia padły na alternator... rozrzad ok