Serwis - jak często wymieniać filtry,oleje, itp. ?
-
Co jakiś czas nachodzi mnie pytanie "czy to juz czas na wymiane .... oleju, klocków, filtra, ..."
Koledzy pomóżcie mi w odpowiedziach i napiszcie co ile wymieniać :
- Olej silnikowy (+filtr)
- Filtr paliwa
- Filtr kabinowy
- Co ile nabijac klimatyzacje
- Klocki hamulcowe
- świece
- Co ile czyścic klimatyzacje
- Filtry gazu LPG
- Płyn hamulcowy
- Płyn od wspomagania
- Płyn w skrzyni biegów
...
-
- Olej silnikowy (+filtr) - [b]Co rok lub co 15 tys km[/b]
- Filtr paliwa [b]Co 60 tys km lub 4 lata[/b]
- Filtr kabinowy [b]Ja co roku wymieniam, ale producent chyba pisze że co 4 lata[/b]
- Co ile nabijac klimatyzacje [b]ja klime nabijam itp co 2 lata mozna co rok[/b]
- Klocki hamulcowe [b]aż zużyją sie[/b]
- świece [b]co 60 tys km jesli na gazie nie jeździsz, jak gaz masz to co rok albo 15 tys km[/b]
- Co ile czyścic klimatyzacje [b]tak jak pisałem ja co 2 lata robie kompleksowe odgrzybianie,nabijanie itp[/b]
- Filtry gazu LPG [b]chyba co rok[/b]
- Płyn hamulcowy [b]co 2 lata[/b]
- Płyn od wspomagania [b]chyba tak samo jak z olejem do skrzyni[/b]
- Płyn w skrzyni biegów [b]z tego co producent pisze to w fabi sie nie wymienia[/b]
-
- Olej silnikowy (+filtr) - [b]Co rok lub co 15 tys km[/b]
- Filtr paliwa [b]Co 60 tys km lub 4 lata[/b]
- Filtr kabinowy [b]Ja co roku wymieniam, ale producent chyba pisze że co 4 lata[/b]
- Co ile nabijac klimatyzacje [b]ja klime nabijam itp co 2 lata mozna co rok[/b]
- Klocki hamulcowe [b]aż zużyją sie[/b]
- świece [b]co 60 tys km jesli na gazie nie jeździsz, jak gaz masz to co rok albo 15 tys km[/b]
- Co ile czyścic klimatyzacje [b]tak jak pisałem ja co 2 lata robie kompleksowe odgrzybianie,nabijanie itp[/b]
- Filtry gazu LPG [b]chyba co rok[/b]
[color=#00BF00]kiedyś słyszałem że co 10tyś, ale wydaje mi się to za krótki okres[/color] - Płyn hamulcowy [b]co 2 lata[/b]
- Płyn od wspomagania [b]chyba tak samo jak z olejem do skrzyni[/b]
- Płyn w skrzyni biegów [b]z tego co producent pisze to w fabi sie nie wymienia[/b]
DODAM - Rozrząd
-
filtry gazu LPG wg instalacji producenta, ja mam BRC i co 15tys km
-
Witam koledzy,
Potrzebuję Waszej porady.
Kupiłem nową Fabkę 1,2 TSI (85KM) i przy odbiorze autka Pan z salonu powiedział mi, że pierwszą wymianę oleju zaleca się po ok. 1500 km. czyli po tzw. dotarciu silnika. Jaka jest Wasza opinia na ten temat?pozdr, Łukasz
-
wymień na pewno nie zaszkodzi
-
Oczywiscie ze trzeba wymienic. Razem z filtrem oleju! I to w stacji autoryzowanej! I pomimo tego co niektorzy mowia, ze nowoczesnych samochodow nie trzeba docierac, ja swoja nowa Fabke docieralem przez 3 tys km. Teraz po 7 latach smiga jak nowa. Poza tym, jak tego nie zrobisz to zapomnij o gwarancji na silnik.Auto jest nowe, to znaczy jest na gwarancji. Wszystkie przeglady gwarancyjne musisz zatem robic w autoryzowanych stacjach Skody, inaczej stracisz gwarancje.
-
[quote="orzechu"] pierwszą wymianę oleju zaleca się po ok. 1500 km[/quote]
Dokładnie i tak zrób.