Wiosenny wypad na południe
-
Na wiosnę wspólnie z rodzinką planujemy wypad do stolicy naszego południowego sąsiada.Biorąc pod uwagę różne opinie o tamtejszych służbach porządkowych, oraz o karach za różne niedopatrzenia związane nie tylko z przekroczeniem prawa ale brakiem odpowiedniego wyposażenia w aucie, chciałbym zasięgnąć wiedzy jak dojechać i wrócić bez przeszkód do Polski.Czy w mieście istnieją jakieś parkingi typu P+R?Jeśli tak to gdzie?Którędy jechać najlepiej?Przez przejście Polsko-Niemieckie i później Niemiecko-Czeskie, czy też Polsko-Czeskie bezpośrednio?Z góry dzięki za info.
-
A więc tak. Dojazd hmm ; z tym to wiele ludzi ma problem ja osobiście polecam drogi szybkiego ruchu, Które w Czechach są płatne w postaci winiety. Winiety są średnio drogie ; miesięczna 440kć około 75 zł, 10-dniowa 350 kć około 59.50 zł.
Myślę że optymalna trasa by była na Kudowe zdrój- nachod, potem drogami 33 , 11, 324 i na D11. Wjeżdżasz od wschodu do Prahy. Wjazd do Prahy jest płatny . Stawek niestety nie znam . Musisz się liczyc z drobnymi szkodami np. obite drzwi czy lekko porysowane auto bo drugi źle sobie obliczył odstęp czy wózek sklepowy zatrzymany na twoim aucie. Jeżeli masz wyciąg z kamer to jest bo winowajce znajdziesz , a jeżeli nie to twoja strata :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> Więc stawiaj auto tam gdzie obejmują kamery z miejskiego monitorigu.
Foteliki dla maluchów obowiązkowe i ich brak bardzo tępią tak jak zbyt szybka jazda. Zatrzymanie się na miejscu dla osoby niepełnosprawnej kosztuje między 3000 a 5000 Kć czyli między 510zł a 850 zł. Przekroczenie prędkości o 20 km/h to był koszt 1000 kć około 170 zł. Policja się chowa wszędzie nawet w lesie :zdziwko: . Jak znajde to na necie był taryfikator wykroczeń drogowych. Jazda po pijaku to już totalna kapa - tego zdecydowanie nie rób. Jazda bez winiety 15000 kć około 2550 zł więc nie warto . Warto zapamiętać takie dwa zwroty pokuta = mandat może też być używane dopravni pokuta czyli mandat drogowy. W niektórych miasta chodzenie po trawie jest karalne oraz nie zapięte pasy bezpieczeństwa są karalne.
Wyposażenie auta obowiązkowo:- apteczka taka większa w Czechach taka kosztuje około 370 kć czyli jakieś 63 zł. Musi być ważna (jej produkty)
- kamizelki odblaskowe na ilość która podróżuje autem np. jadą 5 osób to musisz mieć 5 kamizelek
- zapasowe żarówki - warunek konieczny Najlepiej weź sobie po 2 z każdego rodzaju
- linka holownicza
- ważna gaśnica; najmniejsza 2kg
- bezpieczniki
W sezonie zimowym jeszcze jest obowiązkowe: - łańcuchy na koła
- odmrażacz ( do zamków, do szyb)
-
Co do mandatów to spokojnie nie po to jadę aby je otrzymać <!-- s;) --> .Pasy mam zawsze zapięte
Co do wyposażenia obowiązkowego to właśnie chodziło mi o taki wykaz.Znasz może jakiś przyzwoity hotel najlepiej z parkingiem, nie koniecznie w ścisłym centrum Pragi?Może coś polecisz?Co do prędkości teren zabudowany 50 km/h, pozostałe drogi 90 km/h i autostrada 120 km/h.Czy tak jest?Dzięki za wyczerpującą lekturę. -
taryfikator mandatów [url]http://www.droginaszostke.pl/wysokosc-mandatow-czechy[/url]
Na autostradzie możesz jechać do 130 km/h . tu jest pewien bałwan mianowicie znak oznaczający autostradę i znak nazwy miejscowości pod znakiem autostrada to masz tylko 80 km/h. taki knif dotyczy również dróg expresowych. Z policjantem tam się nie targuj bo beęziesz miał 1000x gorzej, poza tym jedź w miarę czystym autem bo brudasów też mogą nagrodzić <!-- s:D -->
Niestety nie znam dobrych hoteli . przykro mi. Rozejrzyj się za hotelem poza Prahą bo jest dużo taniej.
Jak coś nie wiesz to pytaj.
Możesz do mnie napisać na gg
Jak chcesz przydatne zwroty po czesku to też ci mogę napisać -
wielkie dzięki jakby co się odezwę.Do wiosny jeszcze chwila.
-
<!-- s -->
-
[quote="TOMUŚ"]
Na autostradzie możesz jechać do 130 km/h <!-- s:) --> [/quote]w czechach, w polsce natomiast na autostradach dopuszczalna prędkość wynosi 140km/h.
-
[quote="MirekS"][quote="TOMUŚ"]
Na autostradzie możesz jechać do 130 km/h <!-- s:) --> [/quote]w czechach, w polsce natomiast na autostradach dopuszczalna prędkość wynosi 140km/h.[/quote]
Mirku a ile jest realnie :?:
W Czechach raczej się pilnują i nie ma tego wariactwa co jest w polsce. O dziwo Polacy się też tam pilnują ale tu muszę zaznaczyć że nie wszyscy bo niektórzy mają to wbite na zawsze do swojej głupiej pały że muszą zasuwać wszędzie i nic się nie liczy . Ogólnie to tam na autostradach się jeździ dużo lepiej niż w PL. Jedynie co tam jest gorsze to (użyje porównania) to miny (policjanty). Na nich się idzie wszędzie wsadzić bo się chowają wszędzie .
Poza tym trzeba uważać na takie śmieszne czujniki prędkości bo przy tych zabaweczkach są fotoradary .Kiedyś tych foto nie było i bylo . Jest jedno szczęścei że do polski foto nie przychodzi ale jak cię tam zlapią to masz kape :rozpacz: -
[quote="MirekS"][quote="TOMUŚ"]
Na autostradzie możesz jechać do 130 km/h <!-- s:) --> [/quote]w czechach, w polsce natomiast na autostradach dopuszczalna prędkość wynosi 140km/h.[/quote]
Tak wiem na ekspresówce w POL można 120 km/h a atuostrada 140 km/h.
-
Co do kamizelek to źródła podają tylko że kierowca musi mieć kamizelkę.Nurtuje mnie jeszcze sprawa opon zimowych których obowiązek posiadania jest od 1.11 do i tu dwie daty się powtarzają 31.03 i 30.04.Skąd dwie daty?Jak mam to rozumieć?